4 Aylık Bebek Gelişimi
  1. Anasayfa
  2. Bebek Gelişimi

4 Aylık Bebek Gelişimi

4 Aylık Bebek Gelişimi

0

4 aylık bebek gelişimi önceki aylara göre daha hızlı büyüme katettiği ve yeni deneyimler olduğu zaman aralığıdır. Gelişiminde artık boy ve yüz değişimleri de meydana gelir. Bu süreç içerisinde bilinçlilik seviyesi daha çok artış göstermektedir.

4 Aylık Bebek Gelişimi
4 Aylık Bebek Gelişimi

4 Aylık Bebek Gelişiminde Neler Olur?

4 aylık bebek gelişiminde keşfetme odaklı merak sistemi bebeklerde olmaktadır. Bu dönemde dikkatli olarak anne ve babanın ağzına bakarak ve yüz hareketleri inceleme sağlar. Bebekler anne ve babasını bu dönemde taklit etmeye çalışmaktadır. En yararlı aktiviteler arasında ses ve renk ile ilgili geliştirmeler yapabilirsiniz. Bebekler gördükleri nesnelere uzanmaya çalışarak, nesne tutma gibi eylemleri de yapacaktır.

4 Aylık Bebek Erkek Boyu ve Kilosu

4 Aylık erkek bebek gelişim tablosuna göre 57 ila 68 cm arasında boyu olması gerekmektedir. Kilo içinde 4600-8200 gram arasında olması gerekmektedir.

4 Aylık Bebek Kız Boyu ve Kilosu

4 aylık kız bebek gelişim tablosuna göre 56-68 cm arasında boyu olması gerekmektedir. Kilo ise 4500-8000 gram arasında olması gerekmektedir.

4 Aylık Bebek Uyku Düzeni

4 aylık bebek uyku düzeni içerisinde gaz sorunlarının azaldığı dönemdir. Uyku düzeni de önceki dönemlere göre daha oturaklı olmaya başlar. Geceleri ortalama olarak uyku saati 11-12 saat arasında olması gerekir. Gündüzleri de en fazla üç kez olacak şekilde 3,5-4 saat arasında uyuma sağlayabilir.

Bu ortalama saatler arasında daha az ya da daha yüksek uyuyorsa endişelenemeye gerek yoktur. Bebekten bebeğe değişen uyku düzeni bulunmaktadır. Bebeklerin uyuma saatine göre emzirme sağlayarak açlık durumunu kontrol altına alabilirsiniz.

thumbnail
Önerilen Yazı
Bebeklerde En Sık Görülen Hastalıklar

4 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Desteklenir?

  • Bebeği oyun halısına yüz üst yatırma işlemi yapın. Bebeğin size ulaşamayacağı yerde durarak ve ancak size görebileceği şekilde yüz üst uzanın. Bebeğe farklı sesler çıkararak veya şarkı söyleyerek ona karşı gülün ve mimik hareketleri gerçekleştirin. Bebek sizi gördüğünden sesinize doğru gelmek isteyecektir. Ayrıca hareket etmeye çalışarak sizin yanınıza gelecektir.
  • Bebeği kucağınıza oturtarak eline oyuncak verin. Elleri oyuncaklarıyla dolu olmasından dolayı hem tutma kabiliyeti hem de oturma kabiliyeti dengede durmaya çalışacaktır.
  • Bebeğinizi kucağınıza alarak evi gezdirme işlemi yapın. Ev içerisinde olan eşyalara bakmasını izin vererek sesli bir dille anlatın. Hem odayı hem de nesneleri görerek önceden alışmasını sağlayabilirsiniz. Bebeğin hafızası daha önceden yer edinerek gelişimine katkı sağlayacaktır.
  • En çok sevdiği oyuncakla oynamaya başlayın. Bu seferde oyuncağı hafif bir şekilde düşürerek “Oyuncak Nerede” sözü söyleyerek şaşırmış hareketi yapın. Bu işlem sonrasında bebeğiniz oyuncağa yönelerek ona doğru hareket edecektir.
  • Bebeğiniz kendi halinde duruyorken uzak bir köşeden ona karşı seslenin. Sesin nereden geldiğini anlamak için sürekli olarak bakacaktır. Sizi gördüğünüzde sevinerek ve gülümseyerek tepki vermesini sağlayın.
  • Bebekler bu ay içerisinde taklit etme konusunda oldukça ilerler. 4 aylık bebek gelişiminde temellerin atıldığı dönem olarak da söylenir. Karşınıza oturtarak kısa kelimeler söyleyerek sabırla taklit etmesini sağlayın. Küçük kelimeler ilerleyen zamanlarda ondan da çıkacaktır.

4 Aylık Bebek Zeka Gelişimi

4 Aylık bebek zeka gelişiminde bebekle artık küçük oyunlar oynayabileceğiniz şekilde yetişme sağlayacaktır. Yaptığı hareketlere ve oyunlara gülerek tepki vererek eğlenmesini sağlayabilirsiniz. Bu dönem içerisinde elinde tuttuğu nesnelere vermek istemeyerek ağlayarak tepki verebilir. Sizin elinizde olan nesnelere daha ilgili olabilir. Gelişimi için onunla oyunlar oynayarak, resimli kitaplar okuyarak veya karşısında uzun süreli konuşmalar sağlayarak destek olabilirsiniz.

4 Aylık Bebek Aşı Takvimi

4 aylık bebek aşı takviminde yapılması gereken aşı türleri beşli karma aşı olan DaBT-İPA-Hib ve KPA* aşılarıdır. Bu aşılar dördüncü ayına sonuna kadar yapılarak bebeğin bağışıklık sisteminin olabilecek hastalıklarla karşı konulması için yapılmaktadır. Ebeveyn titizlikle aşı takvimine göre hareket ederek bebeklerinin aşılarını yaptırmasını gerekmektedir.

4 Aylık Bebek Oturabilir mi?

Bebeklerin 4 aylık olmasıyla kas gelişimleri olağan bir şekilde artmaktadır. Oturma için bebeği zorlamadan destekli bir şekilde oturabilir. Destekli oturmaya alıştırarak kendi başına hareket etmesini sağlayabilirsiniz. İlerleyen zamanlarda destekli oturmaya alıştığında sizin yanınıza gelerek oturur pozisyonu almaya çalışıyorsa size karşı tekrardan oturur pozisyonda eşlik etmenizi istiyordur. Sabırla hareket ederek gelişimini sağlayabilirsiniz.

İçeriklerimize mobil uygulamalarımız ile anında ulaşın!

android app

 

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir