İçindekiler
Bebeklerde en sık görülen hastalıklar, dünya genelinde en sık görülen bebek hastalıkları; kulak enfeksiyonları, ishal, diyare, grip, idrar yolu enfeksiyonları, bağırsak düğümlenmesi, menenjit, bronşit, zatürre; aşı ve alerji reaksiyonları olabilir. Bebeklerde nörolojik sorunlar da görülebilir. Bebeklerin aşılarını aksatmamak; olası hastalıkların bir kısmını önler. Bebeklerin bağışıklık sistemi yetişkinlere oranla çok zayıftır bu yüzden onların hastalıklara yakalanmaması için anne babaya da görevler düşüyor.
Bazı anne babalar Nietzche’nin dediği gibi ” beni öldürmeyen hastalık, beni daha güçlü yapar” mealindeki sözüne güvenirler ancak bu argüman; bebekler için kısmen doğru olsa da bu dünya tatlısı varlıkları riske etmemek gerekiyor. Onların bağışıklık sistemi iyice güçlenene kadar anne- baba daima hazır olmalıdır. Çünkü önemsenmeyen hastalık belirtileri, büyük felaketlere yol açabilir. Bunun önüne geçmek; bilinçli olmakla mümkündür. Bebek ve kendi testlerinizi, sağlık kontrollerinizi düzenli olarak yaptırmalısınız.
Bebek Hastalıkları, Ciddi Bebek Hastalıkları
Bebeğinizi etkileyebilecek birçok bebek hastalıkları vardır ve bunların ne olduğunu ve nasıl tedavi edileceğini anlamak anne baba için önemlidir. Bu hastalıkların belirtilerine aşina olmak , onların ciddileşmesini önlemenize yardımcı olur ve bazı durumlarda bebeğinizin hayatını bile kurtarabilir.Yeni doğan bebeklerin enfeksiyonlara yakalanma eğiliminde olduğu bir sır değildir. Bu koşullar, yukarıda belirtilen bakteriyel karışımlardan daha karmaşık viral, paraziti ve mantar enfeksiyonlarına kadar çeşitlenebilir. Bebeği hasta iken kendisi rahat olan bir anne baba yoktur. Bebek, evin en büyük reisidir ve tüm dilekleri derhal gerçekleştirilir. O hastalandığında ailedeki herkes üzgün yorgun bezgin ve endişeli olur. O yüzden kimse bebeğin hastalanmasını istemez.
Bebek hastalıklarını önlemek ve tedavi etmek için, aile olarak yapabileceğiniz çok şey var. Bilgili ve duyarlı olmak bu süreçte size çok yardım edecek. Bir çok anne- baba yüksek ateşin bebeği öldürecek hastalıkları tetikleyebileceğinin farkında bile değildir. Bu konuda bilinçli olan bir ailenin bebeği daha şanslı olacaktır. Bebek hastalıkları hakkında makaleler okuyarak bilinçlenebilir ve bebeğinize hastalandığında daha çok yardım edebilirsiniz. Bebeklerde enfeksiyonu önlemenin en iyi yolu, ilk etapta hastalığın kaynağını tespit etmektir. Bunu aşıları takip ederek ve sağlık düzenlemelerine uyarak yapabilirsiniz. Diğer bir ipucu da, bebeğinizin hava kirliliği, soğuk hava ve kötü beslenme gibi hastalığı tetikleyebilecek çevresel faktörlere maruz kalmasını engellemektir.
Üşüyen bebek nasıl anlaşılır?
Soğuk algınlığı bebekler için daha tehlikelidir. Bebek henüz gelişmektedir ve bu süreçte mikroplar istenmez. O yüzden bebeği kışın sıcak yazın serin tutmak ailenin görevidir. Bebek üşüyorsa bu nasıl anlaşılabilir? Bebeğin teni buz gibi olur ve bebek ağlamaya başlar. Bu onun üşüdüğünün 2 işaretidir. Bebeğinizin geceleri üşüdüğünde titremeye başlayabilir. Dudakları morarabilir, bebek sinirli olabilir az hareket edebilir. Yüzü soluk olur. Ayakları buz gibi olur.
Yeni Doğan Bebek Hastalıkları?
Yeni doğanların son derece kırılgan bir bağışıklık sistemi vardır. Bu nedenle bazı hastalıklara yetişkinlerden daha duyarlıdırlar. Bebeklere erken yaşta uygun tedavi verilmesi çok önemlidir. Bir bebek herhangi bir hastalık belirtisi gösteriyorsa, ebeveynler hemen bir doktora başvurmalıdır.
Yeni doğan bebeklerin en sık karşılaştığı hastalıklar enfeksiyonlardır. Bazı enfeksiyonlara bakteri, virüs veya parazitler neden olur. Bu enfeksiyonlar hayatı tehdit edici olabilir. Herhangi bir komplikasyondan kaçınmak için bebeklere programa göre zamanında aşı yapılmalıdır.
Prematüre doğan bebekler yenidoğan enfeksiyonları için daha büyük risk altındadır. Ayrıca doğum kusurları için daha yüksek risk taşırlar. Genellikle bu bebeklerin evde veya hastanede ek bakıma ihtiyacı vardır. Hastanede yatış sırasında doktorlar sık sık kan testi yapacaktır. Tedavi seçeneklerini değerlendirecektir.
Bebeklerde Hastalık Belirtileri?
Bebeklerde çok çeşitli hastalıklar gelişebilir. Bazıları yaygın bazıları seyrek görülür. Hasta çocukları sağlıklı tutmak için nasıl tedavi edileceğini bilmek önemlidir.
En yaygın bebek enfeksiyonları viral ve bakteriyel enfeksiyonlardır. Pnömoni, bronşiyolit ve septisemi benzeri çeşitli bakteriyel enfeksiyon türleri vardır. Bir septisemi enfeksiyonu, kanda anormal derecede yüksek bir bakteri popülasyonunun çoğalmasına yol açar ki bu da sistemleri alt üst eder. Pek çok bebek, yaşamlarının ilk ayında solunumla gelen sinsityal virüsünü ciğerlerine alır. Virüs hava yollarında iltihaba neden olur. Bebeklerde ateş, kas ağrıları ve nefes almada zorluk görülebilir.
İçeriklerimize mobil uygulamalarımız ile anında ulaşın!