İçindekiler
Çocuğun doğumuna az bir zaman kala herkesi heyecan sarar. Peki, babalık duygusu ne zaman başlar? Baba olmak, birçok erkeğin hayallerinden bir tanesidir.
Babalık ömür boyu devam eden süreçlerden bir tanesidir. Doğum olmadan önce baba olmaya hazırlanmak gerekir. Baba adayları hamilelik döneminde hem eşlerine destek olur hem de kendilerini bu sürece hazırlar. Ailenin önemli temel taşlarından olan baba adayları için ciddi çalışmalar çok fazla yapılmamıştır. Erkekler için baba olmak kolay bir sorumluluk değildir. Hiçbir bilgisi olmayan baba adayları doğumdan sonra ciddi problemler yaşayabilir. Bu durum erkeklerde stresi tetikliyor.
Babalık Duygusu Ne Zaman Başlar?
Baba olmak, zor süreçlerden bir tanesidir. Babalık duyguları annelik gibi içgüdüsel olarak ortaya çıkmaz. Anne adayları hamilelikten itibaren hormonlarının harekete geçmesi nedeniyle bu sürece kolay uyum gösterirler. Hamilelik süreci anneleri adım adım hazırlamaktadır. Babalar bu konuda annelere göre sürece geç müdahil olurlar. Bebek doğduktan altı ay sonra sonra baba ile arasında iyi bir iletişim sağlanabilir. Bazı erkeklerde ise bu süreç daha da uzayabiliyor.
Babalık duygusu ne zaman başlar? Bebek planlamasının çiftler tarafından önceden yapılması gerekir. Gebelik öncesi anne adayının jinekolojik kontrolden geçmesi tavsiye edilir. Bu muayeneye baba adayları da katılabilir. Böylece gebelik başlamadan önce erkekte yapması gerekenler hakkında bilgi sahibi olur. Sağlıklı bir bebek için gebelik öncesi zararlı alışkanlıkların bırakılması gerekir. Sağlıklı ve dengeli beslenerek stresi de hayatınızdan uzaklaştırmalısınız.
Erkekler Kendilerini Baba Olmaya Ne Zaman Hazır Hisseder?
Bir çiftin evlenip aile olmaya karar vermeleri attıkları önemli olaylardan biridir. Çiftlerin evlenip birlikte yaşamaya karar vermeleri anne ve baba olmaya hazır olduğu anlamına gelmez. Çiftlere toplumsal baskıların zaman geçtikçe artması kadın ve erkeğin çocuk yapma konusunda arzu ve isteğini tamamen tersine çevirebilir. Her ilişkinin kendi içinde bir dinamiği vardır.
Bu çerçevede çiftlerin anne ve baba olmaya karar vermeleri karşılıklı anlayış ve hoşgörüye bağlıdır. Kadınlar ve erkeklerin çocuk sahibi olma konusundaki hisleri birbirinden farklıdır. Bu durumlarda çiftlerin birbirini dinleyerek anlamaya çalışmaları ve her iki taraf hazır olunca gerçekleşeceği fikrinde sabit kılınmalıdır.
Erkeklerin baba olmaya hazır hissetmeleri belli bir yaş, zaman ve mekâna bağlı değildir. Erkeklerin baba olmak için babalık duygusunu hissetmesi ve bir çocuğun sorumluluğunu alabiliyor durumda olması çocuk sahibi olmayı belirleyen etmenlerden birkaçıdır.
Baba Olmaya Nasıl Hazırlanmalı?
Erkeklerin baba olmadan önce hayatındaki değişikliklerin farkında olması gerekir. Hayat çiftler için bebek öncesi ve bebek sonrası olarak ikiye ayrılır. Bebek sonrasında yaşanacakların bilincinde olmak önemlidir. Baba olmadan önce daha özgür ve daha rahat bir hayat geçiren erkekler çocuk sahibi olduktan sonra kendilerine bağımlı olan bir varlığın sorumluluğunu almaları gerektiğini biliyor olmalıdır.
Çocuk sahibi olmanın güzel yanları olduğu kadar kötü ve zor yanlarının olduğunu da bilinmelidir. Çiftlerin uykusuz gecelere, bebeklerin doyurulmasına, temizlik ve bebeklerin öz bakımı gibi işlemlerin uzun bir süre devam edeceğini algılamak gerekir. Bu işlemler ilk başlarda sevimsiz ve zor görünse de zaman geçtikçe keyif alınan gündelik hayatın bir parçası olarak görülmeye başlar.
Kadınlar gibi erkeklerin de bebekleri ile nasıl ilgilenecekleri ve nasıl zaman geçireceklerini düşünmeleri gerekir. Bir erkek, sürekli bebek sahibi olmanın olumsuz yönlerinden bahsedip kişinin üzerinde yük oluşturacağını dile getiriyorsa baba olmaya hazır olmadığını gösterir. Bu durumu değiştirmek için erkeklerin yakın arkadaşlarının çocukları, yeğenleri ve kuzenleri ile parka gitmeli, yemeğe götürmeli ve tatile çıkmalıdır. Tanıdıklarının çocukları ile zaman geçirip babalık adına deneyim kazanımı sağlanır.
Baba Olma Psikolojisi
Çiftlerin hiç tanımadıkları bir duyguyla tanışmaları çocuk sayesinde olur. Sahip olduğunuz sevgiye bebeklerin doğması ile tarif edilemeyecek bir his eklenir. Bu duygu bir gün öncesinden öyle yoğun uçsuz bucaksızdır ki büyük bir tutku verir. Bir son sonra ise bu duygu yerini boşluğa bırakabilir. Duyguların bu denli çatışmaları normaldir.
Babalık duygusu ilk aylarda korku doludur. Yeterli olup olmama konusunda hep bir gel git yaşayabilirsiniz. Genellikle kadınların doğum sonrasında depresyona girdiği bilinmektedir. Kadın depresyona girmesi hormonlarla ilgilidir. Erkekler bebek doğduktan sonra depresyona girebilir. Bunda etkili olan baba olacakları zamanlarda insanların ilgileri ve hoşgörüleri daha fazladır. Fakat birkaç hafta sonrasında işlerin zorluğu, uykusuzluk ve zamanla artan sorumluluklar babaların depresyon sürecini başlatır.
İçeriklerimize mobil uygulamalarımız ile anında ulaşın!