Bebeklerde Menenjit Hastalığının Etkileri
  1. Anasayfa
  2. Bebek Sağlığı

Bebeklerde Menenjit Hastalığının Etkileri

Bebeklerde menenjit hastalığının etkileri, bebeklerde menenjit nedenleri, bebeklerde menenjit teşhisi, bebeklerde menenjit tedavisi öncesi sonrası.

0

Bebeklerde menenjit hastalığının etkileri, çok ciddi sorunlara neden olabilir.  Menenjiti her bebek sahibi ailenin yakından tanıması gerekiyor. Bebeklerde menenjit beyni ve omuriliği koruyan üç zarı etkileyen bir enfeksiyon türüdür. Bebek yüksek ateş içinde iken bakteriler aktifleşirler ve çoğalacak ortam bulmaya başlarlar. Sağlıklı insanlarda da bu bakteriler vardır ama bağışıklık sistemi onları bastırmaktadır. Ateş yükseldiğinde ter orantılı olarak bağışıklık da zayıflar. Beyinle ilgili anlattığımız bu zarlar, yüksek ateşin etkisi ile iltihaplanarak beyne zarar verir. Bu durum gerçekleştiğinde ne olur?

  • Bebek nöbet geçirir
  • Ağızdan köpükler çıkar
  • İşitme kayıpları olur
  • Bebeğin kafasını öne eğmeye çalıştığınızda acı çeker ve ağlar
  • Bebek felç olabilir. 
  • Bebek tedavi olmazsa ölebilir

Bebeklerde menenjit hastalığı hakkında merak edebileceğiniz; 

  • Bebeklerde menenjit neden olur
  • Bebeklerde menenjit belirtileri nelerdir
  • Bebeklerde menenjit nasıl tedavi ediliyor

Şeklindeki sorulara cevaplar bulacaksınız.

Bebeklerde Menenjit Nedenleri

Hayata ilk adımını atan yenidoğanlarda menenjitin ana nedeni bir virüs veya bakterilerdir. Yenidoğanın enfeksiyon kapma olasılığı daha yüksektir çünkü henüz güçlü bir bağışıklık sistemi geliştirmemişlerdir. İşte organizmaya yerleşip kendini çoğaltma eğilimindeki bu bakteriler veya virüsler; yüksek ateşle buna imkan bulurlar. Kulak içi enfeksiyonlar, Zatürre grip bile ateşi tetikleyebilir ve ateşi yükseltebilir. Anne- baba bebeğin ateşinin yükseldiğini fark etmeyebilirler. Ancak içeride mikroplar çoktan üreme imkanı bulmuş ve bebeği ele geçirmiş olabilirler. Neyse ki Bebeklerde menenjit de erken teşhis edilirse tedavi edilebilirdir. Menenjit çocuklar arasında çok yaygın değildir, ancak bebeğinizin bu duruma yakalandığını fark ederseniz, hemen ateşini düşürüp acil servisi arayın.

Bebeklerde menenjit hastalığının etkileri, bebeklerde menenjit nedenleri, bebeklerde menenjit teşhisi, bebeklerde menenjit tedavisi öncesi sonrası.
Bebeklerde menenjit hastalığının etkileri

Bebeklerde Menenjit Teşhisi

Tedavi sürecinden önce teşhis önemlidir. Doktor bebeği muayene edecek ve genel duruma bakarak tahliller isteyecektir. Bebeğin kafasını öne eğmeye çalışacak ve tepkisini ölçecektir. Menenjit bakterisi varlığı söz konusu ise bu mikrobu yok edecek olan ilaçlar vardır ve hastane ortamında verilmektedir. Ortalama olarak işler yolunda giderse, 2 hafta içinde bebek iyileşmeye başlar. 

Bebeklerde menenjit hastalığı varsa bebekler sadece antibiyotik alarak tedavi edilebilir. Ancak enfeksiyonun geri gelmesi mümkündür. Ayrıca, hastalığı yayma riskini azaltmak için ellerinizi temiz tutmalı ve sık sık yıkamalısınız. Ayrıca mümkün olduğunca hasta kişilerle temastan kaçının. Bebeklerde menenjit belirtileri arasında ateş, yorgunluk, sinirlilik uyuklama halsizlik ağızdan çıkan köpükler ( ileri aşamada) görülebilir.

Bebeklerde menenjit, lomber ponksiyon kullanılarak bir doktor tarafından teşhis edilebilir. Doktorlar, beyni ve omuriliği çevreleyen sıvıdan bir numune alır ve daha sonra enfeksiyonun bir virüs veya bakteriden kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek için kültürlenir. Nadiren, lomber ponksiyonundan emin olunmazsa, BT taraması da yapılır.

Bebeklerde menenjiti teşhis etmenin başka bir yolu da kan testi yapmaktır. Kan kültürleri, duruma neden olabilecek virüsleri, bakterileri veya mantarları büyütmek için kullanılabilir. Bebeklerin menenjit olduğundan şüphelenildiği anda hastaneye götürülmeleri gerekir. Havadan korunmak için önlük ve maske takmaları da gerekebilir. Hastanedeyken yakından izlenmeleri ve muhtemelen ağrı kesici ilaçlar vermeleri gerekebilir. Daha sonra, menenjit semptomlarını azaltmak için dinlenmeleri ve terapi dönemleri geçirmeleri gerekecektir.

Yeni doğan bebekler enfeksiyonlara daha yatkındır, bu nedenle menenjite neden olan bakterilere karşı korunmaları için aşılanmaları önerilir. Bebekler hayatlarının ilk iki ayında aşı olabilirler. Bununla birlikte, çocuğunuz aşı olmazsa, yine de viral bir menenjit enfeksiyonu kapabilir. Virüsler de bakteriler de aynı hastalığa yol açabiliyor. Hatta bakteriyel menenjit daha ciddidir ve kalıcı beyin hasarına neden olabilir. Lomber ponksiyon veya kan testi yaptırmanın yanı sıra, bebekler sıvı ve ilaç vermek için damardan ilaç serum alabilirler. Damardan ilaç yöntemini kullanmak, durumu kötüleştirebilecek dehidrasyonu önlemeye yardımcı olabilir. Bakteriyel menenjit, viral menenjitten daha hafiftir, ancak tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Aslında, bakteriyel menenjit vakalarının %70’inde ölüm oranı en az %40’tır. Tedavi iki hafta kadar sürebilir.

Bebeklerde Menenjit Tedavisi Sonrası 

Bebeklerde menenjit tedavisi bittiğinde kontrollere bir süre daha devam edilir bu süreçte, bebeğin temiz kalması iyi beslenmesi soğuktan korunması gerekiyor. Bağışıklık sistemi zayıf olduğu için kendisine musallat olan menenjit, yeniden geri dönebilir. İşte bu yüzden anne -babaya görevler düşüyor. 

  • Bebeği iyi beslemek
  • Ateşe dikkat etmek
  • Temiz tutmak
  • Kontrolleri aksatmamak
  • Bağışıklık arttırıcı yöntemleri doktorla beraber uygulamak

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir