Bebeklerde Yeşil Kaka Neden Olur
  1. Anasayfa
  2. Bebek Sağlığı

Bebeklerde Yeşil Kaka Neden Olur

Bebeklerde yeşil kaka neden olur, bebek kakası nasıl olmalı, bebeğinin kakasının yeşil olmasının bazı sebepleri vardır, farklı dışkı neyi işaret ediyor.

0

Bebeklerde yeşil kaka, sık araştırılan bir konu. Biz de bebeklerde yeşil kaka nedenlerini sizler için araştırdık. Bu durumun hem ciddi hem de ciddi olmayan nedenleri var. Bebeklerde yeşil kakanın bağırsaklarda uzun süre kalan kalıntılar sebebiyle oluştuğunu belirtmekte yarar var.

thumbnail
Önerilen Yazı
Hamileyken veya emzirirken hangi yiyecekleri yiyebilirim?

Bebek Kakası Nasıl Olmalı?

 Bebek kakası genellikle kahverengi olmalı çünkü safra sıvısı yeşil kahverengi bir sıvı olarak düzgün salgılandığında kakanın Rengi de kahverengi olarak çıkar Bu da pankreas organının düzgün çalıştığını gösteriyor bazen de bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle dışkı renginde değişimler meydana geliyor. Beslenme dışkı renginin belirlenmesi de en önemli faktördür yapay gıda boyaları ve bol yeşil sebze tüketen iki yaş üstü çocuklarda dışkının yeşil olması mümkün oluyor bazen ishal bağırsaklardaki bozuyor ve bunun sonucunda sindirim sistemi daha hızlı çalışarak dışkının yeşil renkte olmasını sağlıyor. Bakteriyel enfeksiyonlarda dışkının yeşil olmasının nedenlerinden biridir 1 yaşın altındaki çocuklarda dışkı hardal sarısıdır veya yeşilin farklı tonları da olabilmektedir.

Bebeklerde yeşil kaka neden olur, bebek kakası nasıl olmalı, bebeğinin kakasının yeşil olmasının bazı sebepleri vardır, farklı dışkı neyi işaret ediyor.
Bebeklerde yeşil kaka neden olur

Çocuk Dışkısının Farklı Olması Neyi İşaret Ediyor?

 Çocuğun dışkısı tamamen beyaz ise ya da renksiz ise bu durum pankreasın görevini tam olarak yapmadığının göstergesidir kakanın yeşil olması birkaç günlük bebeklerde normal karşılanırken daha büyük çocuklarda çok koyu renkli dışkı; mide bağırsak kanamasının bir belirtisi olabilmektedir buna eşlik eden de-hidrasyon belirtileri veya gün boyunca sürekli kusma ateşin yüksek olması çocuğun yemek yemek reddetmesi hastalığın belirtisi olacaktır.

Yeni doğmuş bir çocuğun bağırsakları henüz yeni gelişmektedir ve bu bağırsakların içinde mikro organizmalar zamanla yerleşir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde mikroflora bileşimi, mamayla beslenen bir bebeğe göre daha değişkendir.

Bebeğin Kakasının Yeşil Olmasının Bazı Sebepleri Vardır

  • Yenilen sağlıksız ve boyalı gıdalar
  • alınan ilaçlar- emziren annenin aldığı ilaçlar
  • Enfeksiyonlar

Bu durum anne-baba tarafından izlenmelidir, dışkıda kan varsa ve ishal de bunu izliyorsa doktora götürmek en iyisi olacaktır. 

  • Çocuk için hayati tehlike
  • kusma
  • ateş
  • susuz kalma 

durumunda ortaya çıkar. Çocuk susuz kaldıysa pediatrik elektrolit içecekler doktor tarafından reçete edilecektir. Kaka rengi yeşil ise; enfeksiyon, gıda intoleransı ve hatta mide parazitleri gibi işaretleri gösterir. Safra çok salındığında bu safra yeşil renkte olarak bağırsaklarda fazla tutulamaz ve ishal gerçekleşir.

Demir içeren besinler de yeşil kaka nedenidir. Bebek birden çok kişiden süt emiyorsa kakasının rengi değişecektir. Bazen mamalar da kalitesine göre yeşil kaka nedeni olabilir. Yeşil kaka sebeplerinden biri de alerjidir. Gıda boyası içeren tüm besinler bebeğe-çocuğa verildiğinde yeşil kaka oluşur.

Uzun süre emzirilmeyen bebeklerde yeşil kaka görülebilir. Bu nedenle, bebek emmeyi bırakana kadar emzirmeye devam edilmesi önerilir. Bebek emmeyi bıraktıktan sonra kaka artık yeşil olmaz. Sebebe bağlı olarak bebeğin kakası parlak yeşil, sarı veya kahverengi kalabilir.

Yeşil Kakanın Başka Sebepleri

Yeşil kaka ayrıca viral veya bakteriyel bir enfeksiyonun sonucu olabilir. Çocuğunuz gevşek dışkı, ateş veya salya akması gibi mide-bağırsak sorunlarına işaret edebilecek sorunlar yaşıyorsa, doktorunuza başvurmalısınız. Bu belirtiler yaşamı tehdit eden bir durumun belirtileri olabilir. Çoğu zaman basit çözümlerle tedavi mümkün.

Yeni doğmuş bir bebeğin çıkardığı ilk dışkıya mekonyum adı veriliyor, bu kaka kalın, koyu ve yapışkan yeşil bir kakadır. Bebekler tipik olarak bu kakayı yaklaşık üç günlükken bırakırlar. Bu süreden sonra dışkı genellikle durur. Bununla birlikte, yeni doğmuş bir bebeğin kakası normaldir çünkü sindirim sistemleri hala büyüme sürecindedir. Bebeğinizin katı yiyeceklere başlama zamanı geldiğinde, kaka yavaş yavaş kahverengine döner.

Laktaz enzimi aktivitesini göstermiyorsa yeşil kaka oluşabilir ki bu durum ya doğuştan veya sonradan başa gelen bir sorundur. Mesela bununla birlikte Konjenital laktaz eksikliği tüm ömür boyunca devam eden bir hastalıktır. Bebeklerde yeşil kaka 3-6 haftalık iken ortaya çıkar ve zamanla kaka rengini düzelterek kahverengini alır. Tıbbi bir terim olan sekonder laktaz eksikliği de bağırsaklarda duvar hasarı nedeniyle oluşur ve yeşil kakaya sebep olur.

Sekonder laktaz eksikliği, bağırsak duvarındaki hücrelerin hasar görmesi ile birlikte önceki bir hastalığın sonucudur. Uzmanlara göre Dizanteri de yeşil kaka nedenidir. Hasta bir kişi veya bir taşıyıcı tarafından dışkıyla atılan Shigella cinsi bakteriler kakayı yeşile boyar. Bu hastalıkta da bakteriler bağırsak duvarına zarar verir.

İçeriklerimize mobil uygulamalarımız ile anında ulaşın!

android app

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir