Dış Gebelik Neden Olur?
  1. Anasayfa
  2. Gebelik

Dış Gebelik Neden Olur?

Dış gebelik neden olur, dış gebelik nedir, dış gebelik tedavisi, dış gebelikten korunma yolları, dış gebelik herkeste olur mu.

0

Dış gebelik neden olur, dış gebelik kimlerde görülür, dış gebelik olmaması için ne yapılmalı ve dış gebelik herkeste olur mu gibi sorulara cevaplar vereceğiz. Bu içerikte hastalık hakkında detaylı bilgi olacak, hastalığı kimin kapabileceği ve nasıl önleneceği hakkında ihtiyacınız olan tüm bilgileri bulacaksınız.

  • Dış gebelik nedir, dış gebelik tedavisi?
  • Dış gebelik kimlerde görülür?
  • Dış gebelikten korunma yolları?
  • Dış gebelik herkeste olur mu?

Dış Gebelik Nedir, Dış Gebelik Tedavisi?

Dış gebelik, en basit tabir ile normal rahmin dışında oluşan bir gebeliktir. Dış gebelik neden olur sorusunun cevabı bir tane değildir zira bu durum yaş başta olmak üzere birçok faktöre bağlıdır. Bu durum, fallop tüpünde veya yumurtalıkta olabilir. Tüm gebeliklerin %2’sini etkileyen bir durumdur. Geç yaşlarda hamile kalan kadınları daha çok etkilediği bilinmektedir. Dış gebelik kimlerde görülür sorusunun yanıtı 35 yaş üstü kadınlardır.

Dış gebelik bazı belirtiler gösterir, mesela bunların başında ağır vajinal kanama ve karın ağrıları yer alır. Bu semptomları yaşayan kadınlar doktorlarını zaman kaybetmeden görmelidir. Tedavi edilmezse, yırtılan bir fallop tüpü ciddi iç kanamaya ve dahası ölüme neden olabilir. Dış gebeliğin cerrahi olarak çıkarılması annenin sağlığı için gereklidir. Dış gebelik tedavisi gebeliğin yerine göre değişiklik gösterebilir. Kan testi, transvajinal ultrason ve hatta laparoskopi ile tanı konulabilir.

Bazı kadınlar bir doktora görününceye kadar hamile olduklarının farkına varmazlar. Bazı durumlarda, dış gebeliği tespit etmek zor olabilir. Tıbbi değerlendirme için detaylı tahlil ve ultrason incelemeleri gerekir. Dış gebelik tedavisi, cerrahi prosedürleri veya ilaçları kapsıyor.  Erken ektopik gebelik için ilaç metotreksat ilacıdır.  Bu ilacı almak embriyonun büyümesini durdurmaktadır fakat; bu ilacı almanın ciddi yan etkileri olabilir. Dış gebelik geçiren bir kadın gelecekte sağlıklı bir gebelik geçirebilir. Ancak bu durum üreme sistemine ne kadar hasar verildiğine bağlıdır.

Dış gebelik neden olur, dış gebelik nedir, dış gebelik tedavisi, dış gebelikten korunma yolları, dış gebelik herkeste olur mu
Dış gebelik neden olur, dış gebelikten korunma yolları

Dış Gebelikten Korunma Yolları?

Ektopik gebelik, döllenmiş bir yumurtanın fallop tüpünde, yumurtalıklarda, rahim ağzında, karın boşluğunda veya başka bir organda büyüdüğü bir durumdur. Çok ciddi bir sağlık sorunudur ve ilk trimesterde gebeliğe bağlı anne ölümlerinin önde gelen nedenlerinden biridir.

Her 1.000 gebelikten yaklaşık 20’sinde dış gebelik görülür. 35 yaş üstü kadınlarda bu oran daha yüksektir. Dış gebelik belirtileri karın ve pelviste şiddetli ağrıları olabilmektedir. Teşhis edilmemiş dış gebelikler, ölümcül olabilen kanamaya ve fallop tüplerinin yırtılmasına neden olabilir. Dış gebelik olabileceğinizi düşünüyorsanız, hemen doktorunuzla iletişime geçin ve kontrolleri aksatmayın. İleride ektopik gebelik riski yaşla, önceden var olan üreme sorunlarıyla ve RİA kullanımıyla birlikte artar. Gebe kalmaya çalışmadan önce, yaşam tarzınız ve olası risk faktörleri hakkında doktorunuzla konuşmanız gereklidir.

Dış gebelik teşhisi konulursa size metotreksat gibi bir ilaç verilebilir. Metotreksat, ektopik bir gebeliğin dokusunu seçici olarak yok edebilen bir ilaçtır. Çoğu zaman, fetüsü çıkarmak için salpingotomi gibi tıbbi bir prosedür gerekir. Ameliyat fetüsün çıkarılmasına ek olarak fallop tüpünü de ortadan kaldıracaktır.

Dış gebelik teşhisi konan bir kadının duygusal etkiyi atlatması için zamana ihtiyacı olabilir. Dış gebelikten kurtulan bazı kişiler tekrar hamile kalmayı deneyebilir.

Dış Gebelik Herkeste Olur mu?

Evet herkesin başına gelebilir. Daha çok da 35 yaş üzeri hamile kalmaya çalışan kadınlarda görülür. Ektopik gebelik, bir yumurtanın uterus dışındaki bir organa bağlanmasıyla oluşur. Bu istenmeyen durum serviks, yumurtalıklar, fallop tüpleri ve karında meydana gelebilir. Dış gebelik belirtileriniz varsa hemen doktorunuzu görmelisiniz. Doktorunuz hamileliğin büyümesini durdurmak için bir ilaç reçete edebilir veya hamileliği ortadan kaldırmak için ameliyat da önerebilir. 

En yaygın dış gebelik türleri, fallop tüpünde meydana gelenlerdir. Bunlar genellikle gebeliğin birinci veya ikinci trimesterinde keşfedilir. Dış gebelik belirtileri karın ağrısı, şiddetli kanama, bayılma ve bel ve omuzda ağrı içerebilir. Bazı durumlarda fetüs laparotomi ile doğurtulabilir. Ektopik gebelik, anormal bir fallop tüpü veya pelvik enfeksiyondan kaynaklanabilir. Diğer nedenler endometriozis ve skar dokusudur.

Dış gebelik geçirmiş kadınların ileride tekrar dış gebelik riski biraz daha yüksektir. Ancak dış gebeliklerin önlenmesi mümkün değildir. Sağlıklı bir kiloyu korumak, sigara içmemek ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan kaçınmak gibi riskinizi azaltabilecek bazı yaşam tarzı değişiklikleri önerilmekte ise de bunların dış gebelikle ne alakası olduğu anlaşılamamaktadır. Dış gebelik sorunu olan kadınlar döngülerini takip etmelidir. Haftada en az bir kez doktorlarını ziyaret etmeli ve birkaç hafta sonra tarama için hastaneye geri dönmelidirler.

İçeriklerimize mobil uygulamalarımız ile anında ulaşın!

android app

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir