Hamilelikte Burun Kanaması
  1. Anasayfa
  2. Gebelik

Hamilelikte Burun Kanaması

Hamilelikte burun kanaması, hamilelik tansiyon kaç olmalıdır, hamilelik burun kanaması neden olur, burun kanaması bebeğe zarar verir mi.

0

Hamilelikte burun kanaması genellikle ikinci trimester döneminde gözükmektedir. Bebeğin fizyolojik ihtiyaçları artmasından dolayı anne vücudu oldukça değişim yaşamaktadır. Bu değişim içerisinde anne adayı yeni salgılanın hormonların etkisi altında kalkmaktadır. Östrojen hormonu, salgı yapmasıyla birlikte burun bölgesinde yer alan mukoza epitelinde şişkinliğe yol açmaktadır. Burunda bulunan kılcal damarlar genişlemeye başlar. Dönem içerisinde kan hacminde artış gözükür.

İki durumun etkisiyle birlikte çevre koşulları ve hava koşulların etkisiyle burun damarlarında çatlamalar meydana gelebilir. Bu etkenler sonrasında kanama için hafif zedelenme sonrasında kanama olmaktadır. Bağışıklık sisteminin zayıflaması bu duruma etki eden aşamalardan biridir. Hamilelikte burun kanaması, havadaki nem miktarının az olması halinde burun içi kuruması sonrasında gerçekleşebilir. 

Hamilelikte burun kanaması oldukça normal durumdur. Ancak anne adayının bu dönem içerisinde tedbir alarak tansiyon takibi alması önerilmektedir. Gebelik döneminde kontrol altına alınmayan tansiyon, ilerleyen dönemlerde hem anne sağlığını hem de bebeğe kalıcı sağlık problemlerine maruz kalmasına neden olabilir. Burun kanaması sonrasında aç veya tok haldeyken tansiyon notları tutarak birkaç gün boyunca tutmanız gerekmektedir. Tansiyon değerleri anormal seviyede olursa doktor muayenesi gerekecektir. Doktor tarafından gerektiğinde tahlil yapılarak durum tespiti sağlanabilir. Doktor yönergelerine uyarak olası tekrarlayacak burun kanamasını da engellemiş olursunuz.

Hamilelik Döneminde Tansiyon Kaç Olmalıdır?

Hamilelik döneminde normal olarak gözüken tansiyon değerleri farklıdır. Büyük tansiyon 5-10 arasında yer alabilirken küçük tansiyon ise 11-6 seviyelerinde yer alabilir. Normal seviyesi olarak 9-6 arasında gözükmesi normal karşılanmaktadır. Ancak değerler 6-4 arasında geziniyorsa sınırın altında yer almaktadır. 

Daha düşük olmasıyla kişide tansiyon düşüklüğü problemi yer almaktadır. Tansiyon yüksekliğe ve tansiyon düşüklüğü sürekli olarak devam ediyorsa doktora gözükmesi gerekmektedir. Anne de gebelik zehirlenmesi durumu olursa erken teşhisle bu durumu gidermesi gerekir. Aksi taktirde bebeğe kalıcı hasar meydana gelebilir.

Hamilelikte Burun Kanaması Neden Olur?

Gebelik dönemi içerisinde bebek gelişimi olduğundan dolayı bu durum annenin vücudunda değişime uğratmaktadır. Yaşanan değişimler normal gözüken durumların dışında anormal gelişimlerde meydana gelebilir. Başına gelen olaylarda hekimle danışarak normal olup olmadığını araştırmalıdır. 

Hamilelik döneminde burun kanaması nedeni östrojen hormonunda büyük artış sağlanır. Burunda mukozasında daralma meydana gelir. Hücreler sıvı birikimini artırmasını sağlayarak burnun ödemli olmasını sağlar. Mukus salgısı artması sonucunda burun tıkanıklığı meydana gelir. Özellikle burun tıkanıkları kış aylarında kapalı mekanlarda kalındığı için meydana gelmektedir. Bebek büyüdükçe kan hacminde artışlarda sağlanır. Bu durum burun kanamasını daha da kolaylaştırmaktadır. Kılcal damarlar burun içerisinde oldukça fazladır. Hassaslaşma yüzünden çatlama yaparak burun kanaması meydana gelmektedir. 

Hamilelikte burun kanaması, hamilelik tansiyon kaç olmalıdır, hamilelik burun kanaması neden olur, burun kanaması bebeğe zarar verir mi
Hamilelikte burun kanaması, hamilelik tansiyon kaç olmalıdır, hamilelik burun kanaması neden olur, burun kanaması bebeğe zarar verir mi

Hamilelikte Burun Kanaması Yaşandığında Ne Yapılması Gerekir?

Hamilelikte burun kanaması meydana geldiğinde sakin kalarak durum kontrol altına alınmalıdır. Kafa öne doğru eğilerek kanın aşağıya akması sağlanır. Baş ve işaret parmaklarını burun deliklerine hafifçe bastırma işlemi sağlanarak kapatılmalı ve ağızdan nefes alınması gerekmektedir. Ağız içinde kanlanma bulunuyorsa temizlenmesi gerekir. Kan damarlarını daralmasını sağlamak için de burun bölgesine buz uygulanması gerekir. 

Burun kanaması esnasında yapılan en çok yanlışlardan biri yatmak ve başı arkaya yaslamaktır. Kanama sonrasında bir gün arayla sıcak içecekler içilmemesi gerekmektedir. Kanama durdurulması sonrasında tansiyon değerleri kontrol edilmelidir. Yüksek tansiyon bulunuyorsa veya yoğun kanama gerçekleşiyorsa doktora götürülmesi gerekmektedir. Ayrıca panikten dolayı nefes alamama, halsizlik, baş dönmesi gibi durumlar gerçekleşir. Gerçekleşen durumlarda doktora görünmeniz yararınıza olacaktır.

Hamilelikte burun kanaması azaltmak için C vitamini almak damarların yapısını güçlendirmektedir. Günlük olarak yeterli sıvı almak ve bol su içmeye özen gösterilmelidir. Burun mukozasını kurumasını önlemek için burna tuzlu su müdahalesi yapabilirsiniz. Hapşırma sırasında burnu veya ağzı kapatmayarak basıncın burun deliklerine gitmesini engellemeniz gerekmektedir. Bu tür önlemleri sağlayarak hamilelikte burun kanamasını azaltabilirsiniz.

Hamilelikte Burun Kanaması Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte burun kanaması bebeğe zarar vermez. Gebelik döneminde oldukça normal durumdur. Ancak tedbir amaçlı olarak burun kanaması sonrasında tansiyon değerlerinin ölçülmesi gerekmektedir. Normal çıkarsa takibi yapılmasına gerek yoktur. 

Ancak düşük veya yüksek tansiyon değerleri alınıyorsa belirli saat aralıklarında tansiyon takibi yapılması gerekir. Tansiyon takibinde birkaç gün aynı değerler gözüküyorsa doktora gitmesi gerekebilir. Vücut içerisinde anormal durum olduğundan hem bebeğe hem de anneye zarar gelebilir.

İçeriklerimize mobil uygulamalarımız ile anında ulaşın!

android app

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir