İçindekiler
- 1 Hamilelik Dönemi Çatlakları İçin Neler Yapılabilir?
- 2 Hamilelik Çatlaklarının Sebepleri Nedir?
- 3 Hamilelik Dönemi Çatlakları Özellikle Nerelerde Olmaktadır?
- 4 Çatlakların Rengi Neye Göre Değişiyor?
- 5 Çatlak Oluşumu Tetikleyen Diğer Etkenler Nelerdir?
- 6 Çatlak Oluşumunu Tamamen Önleyebilir Miyiz?
- 7 Çatlakların Oluşumu Ne Zaman Başlamaktadır?
Vücudunuzda farklı değişimlerin meydana geldiği hamilelik dönemi çatlakları olarak bildiğimiz kırmızı çatlaklar ya da beyaz çatlaklar oluşabilmektedir. Bu gibi durumlar için önceden önlem almanız oldukça önemlidir. Çatlaklar oluşmadan göbeğinizi her gün doğal bir yağ kullanarak masaj yaparsanız çatlak oluşma riskini en aza indirirsiniz.
Hamilelik Dönemi Çatlakları İçin Neler Yapılabilir?
- İyi bir güzellik merkezi ile anlaşarak lazer yaptırabilirsiniz. Bu sayede büyük oranda geçmesini sağlarsınız.
- Evde doğal yağlarla düzenli masaj yaparak çatlak görünümünü azaltabilirsiniz. Zeytin yağı ve Hindistan cevizi yağı tercih edilebilir.
- Sık sık yürüyüş ve egzersiz yapmak da bu görüntüyü azaltmaya yardımcı olacaktır.
Çatlakların tamamından kurtulmak çok zordur. Ancak çatlak görünümü büyük oranda azaltabilirsiniz. Hamilelik dönemi çatlaklarına en etkili yöntem lazer tedavisi ile olmaktadır.
Hamilelik Çatlaklarının Sebepleri Nedir?
Hamilelikte kişi her açıdan değişir. Bu değişimlerden biri de vücuttaki farklılaşmadır. Hızlı kilo almaya başlamakta beraber derideki tabakanın gerilmeye dayanamamasına bağlı olarak yırtıklar oluşur. Bunların asıl sebebi hormonlardır. Bebeğin son aylarda hızlı bir şekilde gelişmeye ve büyümeye başlamasına bağlı olarak deri esneyerek çatlaklar oluşmaya başlamaktadır.
Fizyolojik değimlerden biri olan bu çatlakların farklı farklı renkleri bulunmaktadır. Bu vücut çatlakları beyaz olacağı gibi kırmızı ya da morumsu renklerde de olabilmektedir. Anne adayı kilo aldıkça çatlak oluşumu da daha kolay olmaktadır.
Hamilelik Dönemi Çatlakları Özellikle Nerelerde Olmaktadır?
Anne adaylarının hamileliğinin son dönemlerine doğru çatlak oluşumu karın bölgesinde yoğunlaşmaktadır. Karın bölgesinin hızlı büyümesine bağlı olarak hamilelikte buradaki çatlaklar daha fazla olmaktadır. Ancak genel olarak vücutta kilo almaya başladığı için göğüslerde, kalçalarda ve basenler de çatlak oluşumları olabilmektedir.
Çatlakların Rengi Neye Göre Değişiyor?
Çatlakların renginin farklı olmasının nedeni anne adayının ten rengine bağlı olarak değişmektedir. Vücut çatlak çeşitleri genellikle derin olmayan çatlaklar açık tenli kadınlarda daha pembemsi görünürken esmer tenli kadınlarda ise beyaz ya da gümüş renkte görülebilmektedir.
Çatlak Oluşumu Tetikleyen Diğer Etkenler Nelerdir?
Kilo alımı ve hormonların çatlakların asıl nedeni olduğunu söylemiştik. Bu durumu hızlandıran ve oluşumunu kolaylaştıran bazı etkenler bulunmaktadır. Bunların başında genetik sebepler gelmektedir. Genleriniz çatlak oluşumuna yatkınsa vücudunuzdaki çatlamalar daha kolay olacaktır. Cilt yapınız eğer çok kuruysa çatlak oluşumu daha kolay bir şekilde olacaktır.
Gebelikleriniz ikiz olursa karnınızdaki büyüme ve kilo artışı daha fazla olacağı için çatlaklar da daha fazla olacaktır. Uzun süre boyunca kortizon tedavisi görmek hem ilaçların kilo alma etkisi olduğu için hem de bu ilaçların içindeki maddeler nedeniyle çatlak oluşumları tetiklenmektedir. Hassas cilt yapısına sahip olmak da bu çatlakların oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Çatlak renkleri de ten rengine göre farklı olabilmektedir. Gebeliği örendikten itibaren hareketsiz olmak da çatlak oluşumu destekler. Bu nedenle olabildiğince hareketli bir gebelik geçirmek bu durumu büyük oranda engelleyecektir.
Çatlak Oluşumunu Tamamen Önleyebilir Miyiz?
Çatlak oluşumunu tam olarak engellemek ne yazık ki mümkün değildir. Ancak yukarıdaki verilen yöntemleri düzenli bir şekilde uygularsanız büyük ölçüde çatlak oluşumunun önüne geçersiniz. Bu nedenle hamilelik döneminde 6. Aydan itibaren karnınıza düzenli bir şekilde yağlarla ve masaj yaparsanız bu görünümü büyük ölçüde engellersiniz.
Hamilelik dönemini bol egzersizli ve yürüyüş yaparak geçirirseniz bu çatlakların oluşumunu da azaltmış olursunuz. Nemlendirici kremlerle masaj yapmak çatlaklarınızın önüne geçecektir. Bol sıvı tüketimi cildin esnekliğini ve nemini arttıracağı için çatlak oluşumunu büyük ölçüde engelleyecektir. Vücut çatlak kremi kullanmak da çatlak görünümünün önüne geçmektedir. Düzenli krem kullanımı büyük ölçüde bu çatlaklara iyi gelmektedir.
Çatlakların Oluşumu Ne Zaman Başlamaktadır?
Çatlak oluşumları ve özellikle ergenlik dönemlerinde gelişim hızlandığı zamanlarda meydana gelmektedir. Karın bölgesindeki çatlaklar gebeliğin ilk aylarında vücut daha az kilo aldığı için bu çatlaklar 3. Aydan itibaren görülmeye başlamaktadır. Özellikle 6. Ayın sonunda kilo alımının ve bebeğin büyümesinin de artmasıyla beraber çatlak oluşumları hızla artmaya başlamaktadır.
Hamileliğin son dönemlerinde de çatlaklar oluşmaktadır. Bu hızlı kilo alımına bağlı olarak belde ve hatta sırtta bile çatlaklar oluşabilmektedir. Çatlak oluşum nedeni büyük ölçüde vücudun hızlı bir şekilde kilo artışı olmasıdır. Bu çatlaklar da büyük ölçüde kalıcı olabilmektedir. Yukarıdaki yöntemler görünümünü büyük ölçüde azaltmaktadır.
İçeriklerimize mobil uygulamalarımız ile anında ulaşın!