İçindekiler
Hamilelikte oluşan kararmalar hormonsal değişimlerdir. Vücudun bazı yerlerinde lekeler ve kararmalar meydana gelmeye başlar. Hamileliğin başlangıcından beri çıkmaya başlar ve son aylarda kararmalar artabilmektedir. Ancak çoğu zaman doğumdan sonra bu kararmalar kendiliğinden geçmektedir. Bu kararmaların bazıları kalıcı olabileceği gibi gebelikten sonra kendileri de geçebilmektedir.
Hamilelikte Oluşan Kararmalar İçin Ne Yapılmalıdır?
Gebelikten sonra bu kararmalar geçmediyse cilt beyazlatıcı kremler ve maskeler kullanabilirsiniz. Aynı zamanda limon suyu ve pirinç doğal bir renk açıcıdır. Bu malzemeleri ayrı ayrı ya da bir arada kullanarak kendinize maske yapabilirsiniz. Bu maskeleri ve kremleri düzenli kullanarak sonuç alabilirsiniz. Yazımızda yanıt verdiğimiz hamilelikte vücut kararması nasıl geçer sorusuna göre siz de kendinize bakım rutini oluşturabilirsiniz.
Hamilelikte Kararmalar Neden Olmaktadır?
Hamilelikte salgılanan hormonlara bağlı olarak vücutta bazı değişimler meydana gelmektedir. Bu değişimlerde anne adayını büyük ölçüde gerek fizyolojik gerek de psikolojik olarak etkilemektedir. Hamilelikte yoğun olarak salgılanmaya başlayan bazı hormonlar bebeğin gelişimini sağlarken anne adayının da vücudunda birçok farklı değişime neden olmaktadır. Bunlardan biri de ciltte kararmaların oluşmasıdır.
Hormonların yoğun salgılanmasına bağlı olarak bu bazı bölgelerde kararmalar meydana gelmektedir. Hamilelik sonunda hormonların tekrar eski haline dönmesine bağlı olarak da kararmalar genellikle geçmekte ya da azalmaktadır. Anne adayının bu gibi değişimlere uyum sağlaması çoğu zaman anneyi de psikolojik olarak olumsuz etkileyebilmektedir. Bu kararmalar geçmediyse beyazlatıcı kremler uygulanabilmektedir. Bu kremlerde cilt tonunun eşitlenmesine yardımcı olmaktadır.
Kararmalar Kimlerde Daha Fazla Olmaktadır?
Bu kararmaların oluşma yoğunluğu da kişiden kişiye değişebilmektedir. Bazılarında hiç böyle kararmalar olmazken bazı kadınlarda ise olmaktadır. Bu gibi değişkenlerin nedeni her insanın vücudunun farklı olmasıdır. Bu nedenle herkeste aynı etkiyi beklemek yanıltıcı olabilmektedir. Bu kararmaların olmasının bir nedeni ise hamile anne adayının genetik olarak bu kararmaya elverişli olmasıdır. Bu nedenle genetik faktörler buna benzer durumları büyük ölçüde etkilemektedir.
Beslenme alışkanlıkları da bu kararmaları tetiklemektedir. Doğal ve sağlıklı beslenme bu kararmaları önlerken sağlıksız bir beslenme şekline sahip olmak bu kararmaların başlıca nedenlerinden biri de olabilmektedir. Bol su tüketimi ve sağlıklı beslenerek de bu kararmaları içten engelleyebilirsiniz.
Hamile kadınların, hamilelik öncesinde uzun süre boyunca doğum kontrol hapı kullanması da bu etkenlerin başında gelmektedir. Uzun süre doğum kontrolü kullanıp hormon almak gebelikte kararmaların artışına neden olabilmektedir. Yaz aylarında güneşe maruz kalmaya bağlı olarak ciltteki kararmalar artmaktadır.
Cilt kararmaların baş nedenlerinden biri de güneş ışıklarıdır. Hamilelikte güneş kremleri kullanarak güneşin hem zararlı etkilerinden korunup hem de kararmaların önüne geçebilirsiniz. Hamilelikte hormon değişimine bağlı olarak göğüs kararmaları ortaya çıkabilmektedir.
Hamilelikte Oluşan Kararmaların Önüne Geçmek İçin Nasıl Beslenilmelidir?
Hamilelikte bu kararmaların önüne geçmek için beslenme şeklinize dikkat edebilirsiniz. C vitamini içerikli besinler tüketmek ya da fitik asit içerikli besinler kullanarak kararmaları doğal yöntemlerde engelleyebilirsiniz.
Hamilelik dönemi boyunca bol bol su içmek hem kararmaları engeller hem de çocuk için oldukça faydalı olmaktadır. Buna dikkat ederek de kararmaların önüne geçebilirsiniz. Hamilelikte bölgesel kararmalara maskeler de uygulayarak bu durumun önüne geçebilirsiniz.
Kararmalar Nasıl Meydana Gelir?
Her kadının vücudunda östrojen hormonu salgılanmaktadır. Hamilelikle beraber bu hormonun salgılanması da artmaktadır. Hormonların artmaya başlaması vücutta birçok değişimi de beraberinde getirmektedir. Bu değişimlerden biri de östrojene bağlı olarak koyu renk üreten maddelerin uyarılmaya başlanmasıdır. Bu nedenle vücutta kararmalar meydana gelmeye başlamaktadır.
Kararmalar gebelerin yüzde doksanında meydana gelmektedir. Bunun için kararma önleyici maskeler de yaparak bu durumu azaltabilirsiniz.
Kararmalar Nasıl Geçmektedir?
Kararmalar çoğu zaman hamilelik sonlarında kendiliğinden geçmekte ya da büyük oranda kararmalarda azalmalar meydana gelmektedir. Hormonların dengelenmesine bağlı olarak kararmalar geçebilmektedir. Eğer kararmalar hamilelikten sonra açılmaya başlamadıysa bunları doğal yöntemler uygulayarak tedavi edebilir ya da beslenme düzeninizi değiştirebilirsiniz. Hamilelikte ten kararmasının önüne doğal yöntemlerle geçebilir ya da bu kararmaları büyük ölçüde engelleyebilirsiniz. Hamilelikteki kararmalar vajina bölgesinde de olabilmektedir.
Bu durumu da doktorlar görülmesi olağan durumlar olarak adlandırmaktadır. Hamilelikte çoğu değişimler olmakta ve bunlara adapte olmak gerekebilmektedir.
İçeriklerimize mobil uygulamalarımız ile anında ulaşın!