9 Aylık Bebek Gelişimi
  1. Anasayfa
  2. Bebek Gelişimi

9 Aylık Bebek Gelişimi

0

9 aylık bebek gelişiminde bilişsel, fiziksel, duygusal olarak üstün değişimler gözükmektedir. Bebeğin daha çok yaklaşması ve yeni kelimelerin daha anlamlı olacağı dönemdir. Gelişimin olmasıyla birlikte anne ve baba çocuğunun gelişimi için daha çok katkı sağlayacaktır.

9 Aylık Bebek Gelişimi
9 Aylık Bebek Gelişimi

9 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

  • 9 aylık bebek gelişiminde desteksiz bir şekilde oturma eylemini gerçekleştirebilir. Yüzüstü dururken oturmasını kendini yapabilir.
  • Koltuğa veya sandalyeye tutunarak ayağa kalkabilmektedir. Emekleme yaparak herhangi bir yere ulaşabilir.
  • Yatarken sağına soluna rahatlıkla döner. Annesine ulaşabilmek için emekleyerek yanına gelebilir.
  • Ellerini çırparak ritim tutturabilir. Bay Bay gibi hareketleri kolayca yapabilir.
  • Herhangi bir sözcük dediğinizde aynısını demeye çalışabilir. Ancak sizin de onu dinlemenizi istemektedir. Sürekli konuşmanız bağırmaya neden olabilir.
  • Bu dönemde ön ve yan kesici dişleri çıkmaktadır. Bebeklerde gece uykularında bölünme bu yüzden yaşanabilir.
  • Jest ve mimikleri çokça kullanmaya başlar. İstemediği bir şey karşısında yüzünü ekşitebilir veya bağırabilir.
  • İki elinde farklı oyuncaklar tutarak atabilir. Sevmediği oyuncakları daha uzağa koyabilir.
  • Bardaktan su içme işlemini gerçekleştirebilir. Kaşık ve çatalı daha etkin kullanmaya başlayabilir.
  • Uzaktan en sevdiği oyuncağı gördüğünde yanına giderek alma işlemi gerçekleştirebilir.

9 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

Hemen Öğrenin: Bebeklerin Gelişimini Destekleme

Bebeklerin her ay sağlık kontrolü yapılmasıyla büyüme oranları gözlemlenir. 9 aylık bebek gelişim tablosu şu şekilde sıralanmaktadır

9 Aylık Erkek Bebek kilo ortalaması 8,8, boy ortalaması 72, baş çevresi olarak 45 cm olarak yer alır. 9 Aylık kız bebek kilo ortalaması olarak 8,2, boy ortalaması 70, baş çevresi olarak da 43,8 olarak yer alır.

9 Aylık Bebek Uyku Düzeni

9 aylık bebek uyku düzeni günde 12-16 saat arasında uyuma yapmaktadır. Bunun yaklaşık olarak 9-12 saat arasında gece uykusu oluşturmaktadır. Uyku rutini oluşması bebeğin sağlıklı büyümesine yardımcı olur. Gün içerisinde şekerleme uykuları yer alması enerjisini daha toparlamasını sağlar. Şekerleme uykularında beslenmesi daha rahat uyku geçirmesini sağlar. Uykuları genellikle büyüme atakları ve diş çıkarma ağrısından dolayı çıkabilir. Ebeveynlerin daha sabırlı hareket ederek büyümesine yardımcı olmalıdır.

9 Aylık Bebek Bakımında Neler Dikkat Edilmesi Gerekmektedir?

9 aylık bebek çevreyle etkileşimi ve merakı daha fazla halde bulunmaktadır. Bu yüzden ev içerisindeki olan eşyalara düzenleme yapılması gerekmektedir. Bebeklerin etrafta küçük nesneleri ağzına atabileceğinden dolayı ulaşamayacağı yerlere kaldırılması gerekmektedir.

Emekleme ve sürünmeyi halı da gerçekleştireceği için toz ve diğer maddelere karşı sürekli temiz kalmalıdır. Bebek oda içerisinde uzun süre yalnız kalmamalıdır. Oyun oynadığında odada birisi olarak gözlemleme yapması gerekmektedir. Bu dönem içerisinde gelişimi takip edilerek anormal durum olması halinde doktora başvurulması gerekmektedir.

9 Aylık Bebek Zihinsel Gelişimi İçin Neler Yapılmalı?
  • En sevdiği oyuncakları herhangi bir örtünün altına saklayın. Oyuncağını bulabilmek için örtüye kaldırarak bulmaya çalışacaktır. Hem keşif hem merak duygularını geliştirmiş olursunuz.
  • Bebeğinizle aynanın karşısına geçerek çeşitli yüz ifadeleri yapın. Kızgın, mutlu, şaşırmış, üzgün gibi yüz ifadeleri sağlayarak taklit yeteneğini geliştirmeye çalışın. Yapılan yüz ifadelerinde neler yaptığınızı sesli olarak anlatmaya devam etmelisiniz.
  • Daha önce oynadığınız oyunu bir süre oynamayın. İlerleyen zamanlarda tekrardan oynama sağlayarak hatırlamasını sağlayın. Bebeklerde en basit oyunlardan biri de yüzünü ellerinizle kapatarak bir anda “ceee!” diyerek yüzünü açıp göstermenizdir. Bu oyunu kendisinin yapmasını sağlayarak taklit yeteneğini geliştirirsiniz.
  • Oyuncak alma verme oyunu oynayarak eğilip kalkabileceği oyun alarak yerini alsın.
  • Birlikte oyuncak bulma oyunu oynayarak etrafı keşfederek oyuncaklarını bulun.
  • Bebeğinizi kucağınıza alarak sarılın ve göz teması kurarak eline ve yüzüne dokunmaya devam edin. Çok sevdiğinizi söyleyerek gülmesini sağlayın. Ağzınızı karnına götürerek gıdıklanmasını da sağlayabilirsiniz.
  • Müzik dinletmeyi ihmal etmeyin. Müzik açtığınızda onunla alkışlama yaparak hareketlenmesini sağlayın. Bebekler için birçok müzik bulundurarak akılda kalmasını sağlayın.
  • Heceleme müzikleri dinleterek konuşmasını sağlayacak parçalar dinletebilirsiniz. Bunları beraber söylemeye çalışın. Bu dönemde taklit yetenekleri oldukça artış göstereceğinden sizden daha fazla etkilenecektir.
  • Televizyon karşısında veya telefon karşısında bırakmadan hayatını sürdürmeye çalışın. Bu dönemde bebek sussun diye izletilen çizgi filmler bebek gelişimini kötü yönde etkiler
  • Dışarı gezmelerini ihmal etmeyin. Özellikle havanın güzel olduğu zamanlarda dışarıyı keşfetmesine sağlayacak aktiviteler yapabilirsiniz. Günlük olarak yürüyüş yapmanız sizede iyi gelecektir.

İçeriklerimize mobil uygulamalarımız ile anında ulaşın!

android app

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir