İçindekiler
7 haftalık bebek ultrason görüntüleri annelerin hamile olduklarını öğrendiklerinden beri heyecan ve sabırsızlıkla bekledikleri bir testtir. Gebelik, adet gecikmesinden sonra yapılan idrar veya kan gebelik testi sonucunda tespit edilebilir.
Ancak dış ve mol gebelikler de dahil olmak üzere birçok olasılık vardır, bu nedenle doktorlar, durumu ele almak için ultrason bebeği gösterene kadar dikkatli olmalıdır. Ultrason yaklaşık 5-6 haftalar arasında bebeği gösterebilir.
Vajinal ultrason ile görüntüleme 5. haftanın ultrasonu bir hafta önce yapıldıysa, ultrasonun 6. haftasında bir amniyotik kese görülebilir. Hamileliğin 7. haftasında ultrasona girdiğinizde, bebeğinizi halihazırda gelişmekte olan amniyotik kesede küçük bir şişlik olarak görebilirsiniz.
Bazı tedirgin ebeveynler, 7 haftalık gebelikte cinsiyet belirlenir mi sorusuna cevap arıyor olabilir. Ancak bunun ultrasonda görülebilmesi için bebeğin cinsel organlarının belli bir olgunluğa ulaşmış olması gerekir.
Erkek bebek belirtileri ultrason ile biraz daha erken, kız bebeklerde ise biraz geç saptanır. 12-16 haftalık bebeklerin cinsiyeti genellikle net olarak belirlenmektedir.
7 Haftalık Hamilelik
Hamileliğin ilk birkaç haftasında anne adayında bazı değişimler hissedebilirsiniz, tarif edilemez eşsiz duyguların ortaya çıktığı bir maceranın başlangıcına imza atıyordur. Bedeninde gördüğü değişimlerin dışında, anne adayı duygusal iniş çıkışlar da yaşayabilir.
Küçücük bir misafirin eve gelip tüm hayatını değiştirebileceği için, bir anne adayı olarak adımlar atıyordur. Bebekler onların ilgisine ve şefkatine ihtiyaç duymaktadır, bu nedenle annelerin sorumlulukları her geçen gün artmaktadır.
Heyecan ve şüphe dolu bir sürece giren anneler için duygusal bir değişimden daha fazlası vardır. Fiziksel olarak birçok değişimin başladığı her zaman diliminde kendine özgü farklılıklar vardır.
Hamileliğin erken döneminde oluşan ve bebeğinizde büyümeye başlayan amniyotik kesenin ultrasonda görünmesi 4 ile 5 hafta sürebilir. 5 haftalık bebeğinizin kalp atışı hamileliğin ilk haftalarından itibaren transvajinal ultrasonda duyulabilir.
Erken aşamalarda kalp atışı duymazsanız, beklemek güvenlidir. Doppler ultrason cihazı ile hamileliğin 10. haftasına kadar bebeğinizin kalp atışlarını net bir şekilde duyabilirsiniz. 7 haftalık hamilelik, birçok oluşum için temel bir zaman dilimidir.
7 Haftalık Bebek
Bebek anne rahmine düştüğü andan itibaren hızlı bir gelişim süreci geçirir. Kese içindeki bir bebeğin kafası vücudundan daha hızlı büyümektedir.
7 haftalık bir bebeğin;
- Beyin gelişimi başlangıç olarak başlamıştır ve 12 mm uzunluğundadır.
- Boy uzunluğu 9 ile 13 mm arasındadır.
- Sindirim sistemi oluşmaya başlar.
- Gelişimi hızlı ve detaylı bir şekilde ilerler.
- Akciğerleri ve solunum yolları gelişir.
- Kalp atışlarınızı duyabilirsiniz. Ancak 10 haftaya kadar da duyulabilmektedir.
- Ultrason görüntüleri belirsizdir. Ancak kolları, bacakları ve parmakları belirgindir.
- Burun, ağız, kulak şekli ve göz yuvaları daha belirgindir.
Hamilelikte annenin bebeği, sağlıklı olması ve en iyi şekilde gelişmesi için taze sebze ve meyvelerle beslenmesi gerekir. Hamileliğin ilk ayları bebeğin beyin gelişimi için kritiktir, bu nedenle dışarıdan iyot takviyesi alabilirsiniz.
Beslenmenizde normal tuz yerine iyotlu tuz tercih edilebilirsiniz. 7 haftalık hamileyken dışarıdan nasıl göründüğünüzü anlayamazsınız. Gebe annenin rahminde dış büyüme yoktur, ancak iç büyüme en hızlı seviyededir.
7 Haftalık Gebelik Belirtileri
Herkes hamilelik belirtilerini aynı anda aynı şekilde yaşamaz. Bazı kadınlar hiçbir belirti göstermedikleri ve hamile olduklarından şüphelenmedikleri için hamile olduklarını çok daha geç anlayabilirler.
- Gebeliğin 7. haftasında annede meydana gelen değişiklikler şu şekildedir:
- Halsizlik ve durgunluk
- Sürekli uyuma isteği
- Memede başlayan sıkılık
- Artan östrojen hormonundan dolayı memede şişkinlik
- Sabah bulantıları ve gün boyu devam eden bulantılar
- Yemek kokularına karşı hassasiyet
- Hazımsızlık ve şişkinlik
- Rahim genişlemesinden dolayı kasıkta ağrılar
- Sık idrara çıkma
- Kiloda artış
Belirtilerle 7 haftalık hamile olduğunuzda henüz bir doktora görünmediyseniz, test yapmak mantıklıdır. Nihai sonuçları almak için hamile annenin kanında bir beta-HCG testi yapılır. Test sonucuna göre hamilelik olup olmadığına karar verilir.
7 Haftalık Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamileliğin 7. haftası hamilelik sürecinin henüz çok erken bir aşamasıdır. Tüm gebeliklerin belirli bir bölümünün düşükle sonuçlanabileceğini bilmekte fayda var, ancak doktorunuz herhangi bir olumsuz durum bildirmiyorsa bu konuyu fazla dert etmeyin.
Reçetesiz ilaçlardan kaçınmak hamilelik sırasında çok önemli bir konudur. Birçok ilacın gebelikte kullanımının güvenli olmadığını ve ilaçların sadece doktorunuzun belirttiği şekilde kullanılması gerektiğini vurgulamak isteriz.
Tüm besin gruplarını içeren sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı benimsemek faydalıdır. Bu haftanın bir diğer ilginç konusu da cinselliktir. Sağlıklı hamileliği olan kadınlar, hamileliğin ilk üç ayında cinsellik yaşamakta sorun yaşamazlar.
Ancak yüksek riskli gebelikler, genital hassasiyetler vb. durumlarda doktorunuza danışmanız ve doktorunuzun önerdiği şekilde hareket etmeniz daha sağlıklıdır.
7 Haftalık Bebek Görüntüsü Nasıldır?
7. haftada rahim içindeki bebek 9-13 mm uzunluğa ulaşmıştır ve yaklaşık 2 gram ağırlığındadır. 7 haftalık bebek anne karnında üzüm büyüklüğündedir. 7 haftalık gebelikte bebek henüz embriyo halindedir ve gelişimin ilk evrelerinde görülen kuyruk kemiğinin devamında bir kuyruğa sahiptir.
7 haftalık bir bebek, belirgin bir başı ve kuyruğu ile ultrasonda “C” gibi görünüyor. Bebeği içinde bulunduğu yolk kesesi de bu haftada net bir şekilde ultrasonda kendini açıkça gösterir.
Ultrason görüntülerinin çoğu 7. haftadaki amniyon kesesine aittir. Amniyon sıvısı ile dolu olan amniyotik kese, bebek için korunaklı bir ortam sağlayan ve gelişimini sürdüren bir yapıdır. Amniyon kesesinin şekli yuvarlaktır.
Özetle, 7 haftalık bebek ultrason görüntüleri görülebilse de bebek henüz çok küçük olduğu için net bir şekilde ayırt edilemez.