Ani Bebek Ölümü Sendromu (ABÖS) nedir?
  1. Anasayfa
  2. Bebek Sağlığı

Ani Bebek Ölümü Sendromu (ABÖS) nedir?

0

Ani Bebek Ölümü Sendromu (ABÖS) nedir?

Ani bebek ölümü sendromu (ABÖS), 1 yaşından küçük bir bebeğin aniden ölmesi ve kesin bir neden bulunamaması durumunda verilen tanıdır.

2 ila 4 aylık bebekler ABÖS için en fazla risk altındadır ve vakaların yüzde 90’ı 6 aylıktan küçük bebeklerde görülür.

ABÖS’den kaynaklanan bebek ölümlerinin sayısı 1992’den beri yarıdan fazla azaldı ancak SIDS hala 1 yaşın altındaki bebeklerin önde gelen ölüm nedenidir. .

ABÖS, tipik olarak uyku sırasında veya bebeğin uyku alanında meydana gelen ani beklenmedik bebek ölümlerinin (SUID’ler) daha geniş kategorisine girer. SUID’ler ayrıca kazara boğulma veya boğulma ve bilinmeyen nedenlerden kaynaklanan ölümleri de içerir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, her yıl SUIDS’den yaklaşık 3.400 bebek ölümü gerçekleşmektedir. Bu sayı trajik ve yeni ebeveynler için ürkütücü olsa da, bunun bebeğinizin başına gelmesinin pek olası olmadığını unutmamak önemlidir.

ABÖS’ü önlemenin kesin bir yolu olmasa da bebeğinizin riskini azaltmak için önemli adımlar atabilirsiniz.

ABÖS’e ne sebep olur?

Araştırmacılar ABÖS hakkında çok şey öğrendiler, ancak buna neyin sebep olduğuna dair hala kesin bir cevapları yok.

Çoğu uzman, ABÖS’ün, bir bebeğin altta yatan bir fiziksel kırılganlığa sahip olduğunda (kalbin olgunlaşmamış veya anormal çalışması, nefes alma veya uyarılma gibi) ve belirli stresli faktörlere (karın aşağı uyumak veya çok sıcak giyinmek gibi) maruz kaldığında meydana geldiğine inanır. kritik bir gelişim döneminde.

Son araştırmalar, beyin kimyasal serotoninin yetersiz seviyelerinin bir bebeği ABÖS’ne karşı daha savunmasız hale getirebileceğini düşündürmektedir. Uzmanlar, ABÖS’ten ölen bebeklerin yüzde 70’inin beyin sapında normal serotonin düzeylerinin altında olduğunu buldu. Serotonin, uyku sırasında nefes almayı, kalp atış hızını ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur.

Araştırmacılar ayrıca, ABÖS için ortak risk faktörlerinin yanı sıra bebeğinizi korumanın yollarını da belirlediler.

Bir çocuk doktoru, çocuğunuzu her zaman sırt üstü uyutmak da dahil olmak üzere bebekler için en güvenli uyku alışkanlıklarını paylaşır.

ABÖS risk faktörleri

  • Prematüre olmak: Erken doğan ve düşük doğum ağırlıklı bebekler daha yüksek risk altındadır.
  • Yaş: 4 aylıktan küçük bebekler daha yüksek risk altındadır.
  • Erkekler kızlara göre biraz daha yüksek risk altındadır.
  • İkiz olmak . İkizler, büyük ölçüde ikizlerin genel olarak daha düşük doğum ağırlığına bağlı olarak ABÖS riskinin iki katı risk taşır.
  • Anneye bağlı faktörler: Hamilelik sırasında sigara içen, uyuşturucu veya alkol kullanan, doğum öncesi bakımı yetersiz olan veya doğum yaptığında 20 yaşından küçük kadınların bebekleri daha yüksek risk altındadır.
  • Aile öyküsü: Kardeşi veya kuzeni olan ve ABÖS’ten ölen bebekler daha yüksek risk altındadır.
  • Pasif içicilik: Sigara içenlerle birlikte yaşayan bebekler daha yüksek risk altındadır.

ABÖS riskini nasıl azaltabilirim?

Bebeğinizin ABÖS riskini ve diğer uykuyla ilişkili ölüm türlerini azaltmak için AAP’nin güvenli uyku önerilerini izleyin. Akrabalar, bebek bakıcıları ve dadılar ve kreş personeli gibi çocuk bakım sağlayıcıları da dahil olmak üzere, bebeğinizin tüm bakıcılarının bu yönergelere uyması da çok önemlidir.

SIDS ölümlerinin yaklaşık yüzde 15 ila 20’si çocuk bakımı ortamlarında gerçekleşir. Bu, bebeklerin kreşte evde geçirdiklerinden daha az uyudukları düşünüldüğünde şaşırtıcı derecede yüksek bir sayıdır. Bu istatistik, çocuğunuzla ilgilenen herkesin bebekler için güvenli uyku uygulamalarına uymasını sağlamanın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

ABÖS riskini azaltmak için:

  • Bebeğinizi sırt üstü yatırın. Bu, bebeğinizi korumaya yardımcı olmak için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir. Bir bebeğin ABÖS riski, sırtları yerine karınları üzerinde uyurlarsa iki ila 13 kat daha fazladır. Bir bebek midesi aşağıda uyuduğunda, aşırı ısınma, nefes almada duraklamalar ve daha az uyarılma ve daha az oksijen içeren az önce soludukları havayı yeniden soluma olasılıkları daha yüksektir.
  • Bebeğinizle aynı yatağı paylaşmayın. Daha yüksek bir ABÖS riski ve kazara boğulma, boğulma veya tuzağa düşme ile ilişkilidir. AAP, bebeğinizin en az ilk altı ay boyunca ve ideal olarak ilk yıl boyunca geceleri odanızda uyumasını, ancak yatağınızda uyumamasını önerir. Bebeğinizin beşiğini, beşiğini veya oyun bahçesini odanıza yatağınıza yakın bir yere koyun. Bu düzenleme, ABÖS riskini yarı yarıya azaltabilir.
  • Sert, düz bir uyku yüzeyi kullanın. Bebeğinizi, altlarında sadece bir çarşaf bulunan sert, düz bir şilte üzerinde uyutun. (Bebek bezi sızıntılarına karşı koruma sağlamak için çarşafın altına ince, sıkı oturan bir yatak pedi koymak sorun değildir.) Bebeğiniz bir oyun bahçesinde veya beşiğinde uyuyorsa, yalnızca onunla birlikte gelen pedi kullanın – fazladan yastık veya dolgu yok. Beşik tamponları veya eğimli traversler kullanmayın – her ikisi de bebekler için tehlikelidir.
  • Bebeğinizin uyku alanını boş tutun. Bebeğinizin yumuşak yatak takımları, beşik tamponları, gevşek battaniyeler, peluş hayvanlar veya yastıklar ile uyumasına izin vermeyin. Boğulma, boğulma veya tuzağa düşmeye neden olabilirler. Bebeğinizin ısınması için başka bir katmana ihtiyacı varsa, bir kundak veya uyku tulumu kullanın . Not: Ağırlıklı bir travers, kundak veya uyku tulumu kullanmayın – AAP bu ürünlerin güvenli olmadığını söylüyor. Ve bebeğiniz yaklaşık 2 aylıkken yuvarlanmaya yakın olduğunda kundaklamayı bırakın.
  • Güvenli bir beşik, beşik veya oyun alanı seçin. Güvenli ürünler satın almayla ilgili ipuçları için en iyi beşikler , beşikler ve oyun alanları hakkındaki makalelerimize bakın . Ayrıca bebeğinizin uyku ortamını tehlikelerden uzak tutmak için evinizi çocuklara karşı korumayla ilgili ipuçlarımızı da okuyun .
  • Bebeğinizle kanepede, planörde veya koltukta uyumayın. Bu yastıklı ortamlar, artan ABÖS veya boğulma riski nedeniyle bebekler için tehlikelidir. Uykusuz kaldığınızda bebeğinizi bir kanepede veya rahat bir sandalyede tutmayın veya beslemeyin, çünkü kolayca uykuya dalabilirsiniz. Bebeğinizi battaniyeler ve yastıklar dahil olmak üzere yatak takımlarından arındırılmış bir yatağa getirmek daha güvenlidir.
  • Bebeğinizi aşırı ısıtmaktan kaçının. Bebeğinizi uyku için bir yetişkinin o ortamda rahat olması için giyeceğinden daha fazla kat giydirmeyin. Terleme, nemli saç veya dokunuşa sıcak gelen bir göğüs gibi aşırı ısınma belirtilerine dikkat edin. Bebeğinizi bebek şapkası takarak yatırmayın – bu gerekli değildir ve aşırı ısınmaya neden olabilir.
  • Bebeğinizin araba koltuğunda, bebek arabasında, salıncakta veya ana kucağında uyumasına izin vermeyin. Bu özellikle 4 aydan küçük bebekler için önemlidir. Bebekler eğimli bir pozisyonda uyurlarsa boğulabilirler. Bebeğiniz bu ürünlerden birinde uyuya kalırsa, en kısa sürede beşik, beşiğe veya oyun bahçesine aktarın.
  • Bebeğinizi sigara ve elektronik sigaradan uzak tutun. Araştırmalar, bir bebeğin ABÖS riskinin, evde her sigara içen kişiyle, çevrelerinde her gün içilen sigara sayısıyla ve sigara dumanına maruz kalma süresiyle birlikte arttığını göstermektedir . AAP ayrıca, bir bebekle yaşayan herkesin (bebekleri nikotine maruz bırakabilecek) buharın yanı sıra esrar, opioidler, alkol ve yasadışı uyuşturuculardan kaçınmasını da tavsiye eder.
  • Mümkünse emzirin. Ne kadar çok ve uzun süre emzirirseniz , bebeğinizin ABÖS’e karşı daha fazla koruması olur. Bir meta-analiz, en az iki ay emzirilen bebeklerin, sadece anne sütüyle beslenmemiş olsalar bile, ABÖS riskini yarıya indirdiği sonucuna varmıştır. İki aydan daha uzun süre emzirmek daha fazla koruma sağladı.
  • Bebeğinizin aşı olduğundan emin olun. Kanıtlar, bebeğinizin önerilen tüm aşılarını zamanında yaptırmanın ABÖS’ne karşı korunmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
  • Bebeğinize uyku zamanı geldiğinde emzik verin. Uzmanlar doğrudan bir neden ve sonuç olup olmadığını bilmese de, araştırmalar emzik kullanan bebeklerde ABÖS insidansının daha düşük olduğunu gösteriyor . Korelasyon nedeniyle, AAP, bebeğinizin hoşuna gittiği ve bebeğinize bağlı olmayan güvenli bir emzik olduğu sürece, bebeğinizi şekerleme için bırakırken ve yaşamın ilk yılında yatmadan önce bir emzik vermenizi önerir . bebek giysileri veya doldurulmuş bir hayvan.
  • Evde uyku monitörü kullanmayın. Giyilebilir monitörler de dahil olmak üzere kalp atış hızı monitörleri, “güvenli uyku” ürünleri olarak tanıtılan diğer monitörler gibi yaygın olarak satılmaktadır. Bazıları, bir bebeğin beşikteki hareketini algılamak ve belirli bir süre durduğunda sizi uyarmak için tasarlanmıştır. Ancak AAP’ye göre, bu ürünlerin bebeğin ABÖS riskini azalttığına dair bir kanıt yok. Ayrıca, bakıcılara yanlış bir güvenlik duygusu verebilir ve güvenli uyku kurallarına uyma olasılıklarını azaltabilirler.

Yaşa göre ABÖS riski

6 aylıktan sonra bebeğinizin ABÖS riski önemli ölçüde düşer. Araştırmacılar riskin neden düştüğünü bilmiyorlar, ancak bir bebeğin beyin gelişimi ve olgunlaşan fiziksel yeteneği muhtemelen bir rol oynuyor. Yaşamın ilk altı ayında bir bebek, uyku düzenini, kardiyorespiratuar kontrolü, metabolizmayı ve fiziksel yeteneği etkileyen hızlı beyin büyümesi ve gelişimsel değişiklikler yaşar.

Böylece daha olgun bir bebek, örneğin yastıklar veya gevşek yataklar bulunan bir uyku ortamına yerleştirildiğinde, başını kaldırabilir, kayabilir veya yuvarlanabilir. Daha büyük bir bebek, daha kolay uyanarak ve daha kolay şikayet ederek veya nefeslerini daha iyi düzenleyerek riskin üstesinden gelebilir.

Ancak ABÖS vakalarının yüzde 10’u 6 aylıktan büyük bebeklerin başına gelir ve daha büyük bebekler hala kazara boğulma veya boğulma riski altındadır. Bu nedenle uzmanlar, bebeğinizi uyuturken sırt üstü yatırmak dahil, bebeğinizin ilk doğum gününe kadar güvenli uyku önerilerine uymanızı önerir.

Bebeğiniz yuvarlanacak kadar güçlendiğinde , bütün gece sırt üstü kalmasın diye endişelenmeyin. Bebeğiniz uyurken yan ya da karın üstü dönüyorsa, onu sırt üstü çevirmeniz gerekmez. Ancak bebeğiniz yuvarlanmaya başladığında veya kundaktan çıkabildiğinde kundaklamayı durdurmak önemlidir . Bu senaryolar, bebeğinizin kundakta güvenli olmayan bir şekilde bağlanmasına, yüzünün kapanmasına ve hatta yüzüstü pozisyonda boğulmasına neden olabilir.

Ayrıca, bebeğiniz ellerini ve dizlerini yukarı ittiğinde beşik kullanmayı bırakın. Bebeğiniz bu dönüm noktasına ulaştığında düşebilir. Beşiğiniz için üreticinin tavsiyesine uyduğunuzdan emin olun – beşikler kadar derin, ağır ve sağlam olmadıkları için beşikler genellikle yalnızca bebeğiniz 4 ila 6 aylık olana kadar güvenlidir.

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir