anne okulu
Bildirimler
  • Bildiriminiz bulunmamaktadır.
Mastit Nedir? Belirtileri ve tedavisi
  1. Anasayfa
  2. Doğum Sonrası Sağlık

Mastit Nedir? Belirtileri ve tedavisi

0

Mastit nedir?

Mastitis, meme dokusunun ağrılı bir iltihabıdır. En sık emzirmenin ilk ayında görülür, ancak çocuğunuzu sütten kestikten sonra da dahil olmak üzere istediğiniz zaman geliştirebilirsiniz.

Mastit neden olur?

Mastit, tıkanıklık veya tıkanmış süt kanallarından kaynaklanabilir.

Bazı durumlarda mastitis bir enfeksiyondan kaynaklanabilir. Süt bir memeden tamamen boşalmadığında, durgun sütte bakteri büyürse bir enfeksiyon gelişebilir.

Mikroplar memeye çatlak veya kanayan meme uçlarından girdiğinde de enfeksiyon kapmak mümkündür.

Mastit belirtileri nelerdir?

İltihaplı bölge kırmızı, şiş, alışılmadık derecede sıcak, ağrılı veya dokunması zor olabilir. Semptomlar yavaş yavaş veya aniden ortaya çıkabilir ve bu durum genellikle bir seferde yalnızca bir memeyi etkiler.

Mastitinize bir enfeksiyon neden olduysa, muhtemelen titreme, kas ağrıları, 101 derece Fahrenheit veya daha yüksek ateş ve yorgunluk gibi grip benzeri semptomlarınız olacaktır.

Mastitis bazı kadınların kendini çok hasta hissetmesine neden olur – kendinizi grip olmuş gibi hissedebilirsiniz. Bir bebeğe bakarken kendinizi çok hasta hissetmek korkutucu olabilir.

Belirtilerim varsa ne yapmalıyım?

Herhangi bir semptomunuz olur olmaz sağlayıcınızı arayın. Evde bir tedavi ile başlamanızı önerebilir (aşağıya bakın), ancak ağrı kötüleşirse veya enfeksiyon belirtileri geliştirirseniz, emzirme ile uyumlu bir antibiyotik reçete edebilir.

İlacı almaya başladıktan bir veya iki gün sonra semptomlarınız düzelmelidir, ancak tekrar enfeksiyon kapmamak için tüm kursu bitirin.

Belirtileriniz bir veya iki gün sonra düzelmezse, sağlayıcınıza başvurun. Farklı bir antibiyotiğe geçmeniz gerekebilir.

Mastit olduğumda emzirmek güvenli midir?

Evet, tamamen güvenli. Aslında, emzirmek daha iyi olmanıza yardımcı olabilir.

Mastitisiniz olduğunda emzirmek son derece acı verici olabilir, ancak durumu tedavi etmenize ve süt tedarikinizi sürdürmenize yardımcı olmak çok önemlidir.

Bebeğinizin istediği sıklıkta ve süre boyunca emzirin. Etkilenen memeyi boş tutmak için her iki saatte bir hedefleyin. (Bebeğini emzirmeye veya pompalamaya devam ederken ağrıyı yönetmeye ilişkin ipuçları için aşağıya bakın.)

Mastit olduğumda hemşirelik yapmanın en iyi yolu nedir?

  • Etkilenen memeye hemen önce üç dakikaya kadar sıcak kompres uygulayın ve sırasında her besleme. (Ya da emzirmeden önce sıcak bir duş alın.) Bu, hayal kırıklığı refleksinizi harekete geçirebilir ve emzirmeyi daha katlanılabilir hale getirebilir.
  • Her beslemeye etkilenen memeden başlayın ve mümkün olduğunca tamamen boşaltın. Göğsünüz sertse, bebeğinizin kolayca emebilmesi için göğsünüzü yumuşatmak için yeterince süt sağmanız veya sağmanız gerekebilir.
  • Bebeğinizin doğru şekilde yerleştirildiğinden ve mümkün olduğunca çok meme dokusuna kilitlendiğinden emin olun.
  • Göğsünüzü tamamen boşaltmaya yardımcı olmak için her seansta emzirme pozisyonlarınızı değiştirin.
  • Bebeğiniz besleme sırasında iltihaplı memeyi boşaltmazsa, kalan sütü elle pompalayın veya sağın.
  • Emzirmek dayanılmazsa, göğüslerinizi pompalayın ve sütü bebeğinize biberonla verin. Ancak mümkün olduğunda emzirmeye çalışın çünkü bebeğiniz göğüslerinizi herhangi bir cihazdan daha verimli bir şekilde boşaltabilir.

Çabuk geçen hafif bir mastitis vakanız olsa bile, bir emzirme danışmanıyla veya başka bir emzirme uzmanıyla bebeğinizin ne kadar etkili emzirdiği hakkında konuşmanız önemlidir, böylece problem tekrar ortaya çıkmaz.

Belirtilerimi evde nasıl tedavi edebilirim?

  • Dinlenme. Evde yatakta kalmayı ve mümkün olduğunca dinlenmeyi planlayın. Kirli bulaşıkları lavaboda bırakın, çamaşırları başkasına yaptırın ve ziyaretçileri sınırlayın. Tamamen dinlenip iyileşebilmeniz için ailenizden ve arkadaşlarınızdan yardım isteyin.
  • Soğuk kompres kullanın veya soğuk paket Ağrı ve şişliği gidermek için emzirmeler arasında göğsünüzde Cildinize zarar verebileceğinden asla doğrudan cildinize soğuk bir paket uygulamayın. Kullanmadan önce temiz bir bez veya havluya sarın.
  • Göğsünüze nazikçe masaj yapın şişmiş bölgeden meme ucuna doğru.
  • Ağrı kesici alın. Asetaminofen veya ibuprofen, göğüs ağrısını ve kas ağrıları ve ateş gibi semptomları hafifletebilir.
  • Göğüsleriniz üzerindeki baskıyı ortadan kaldırın. Gevşek sütyen giyin veya sütyensiz gidin. Yüzüstü yatmayın veya bebeğinizin göğsünüzde dinlenmesine izin vermeyin.
  • Destek almak. Sağlayıcınızla veya emzirme danışmanınızla nasıl yaptığınız hakkında görüşün. Tamamen iyileşmek ve emzirmeye devam etmek için ihtiyacınız olan rehberliği ve duygusal desteği aldığınızdan emin olun.

Mastit nasıl önleyebilirim?

  • Kendine iyi bak. Mastitisi önlemenin en iyi yolu bol bol dinlenmek ve sağlıklı, dengeli beslenmektir. Ne kadar bitkin olursanız, hastalığa o kadar duyarlı olursunuz.
  • Göğüslerinizin aşırı dolu olmasına izin vermeyin. Emzirme seansları arasında göğüsleriniz dolu veya sert hissediyorsa, pompalayın veya elinizle az miktarda süt sağın. Tıkanmış bir kanalınız varsa, ılık kompresler uygulayın ve memeye hafifçe masaj yapın.
  • Hemşirelik sorunları için yardım alın. Bebeğiniz emzirirken sorun yaşıyorsa, göğüsleriniz tıkanabilir. Rehberlik için bir emzirme danışmanına danışın.
  • Hemşirelik programı değişikliklerinden haberdar olun. Aniden emzirmeyi bırakırsanız, vücudunuz değişime uyum sağlarken göğüsleriniz tıkanabilir. Bunun yerine, bırakmak istediğiniz besleme sırasında emzirme sürenizi kademeli olarak azaltın. Bebeğiniz diş çıkarma, soğuk algınlığı, katı yiyeceklere başlama veya daha uzun süre uyuma nedeniyle daha az emmeye başlarsa, dolgunluğu gidermek için pompalamanız gerekebilir.
  • Dar sütyen veya gömlek giymeyin. Sütyenlerinizin tam oturduğundan emin olun. Günün sonunda sutyeninizi çıkardığınızda cildinizde kırmızı alanlar varsa sutyen çok sıkıdır. Balenli veya askısız sütyen veya dar mayo giymeyin. Gevşek üstler giyin. Çantanızı veya bebek bezi çantanızı kayışlar göğüslerinizi sıkıştırmayacak şekilde taşıyın.

Mastit bebeğimi etkiler mi?

Mastitis bebeğinize zarar vermez, ancak etkilenen memedeki süt tedarikinizi geçici olarak azaltabilir.

Neden mastit almaya devam ediyorum?

Birden fazla kez mastitis alırsanız, bu, göğüslerinizin tamamen boşalmasını engelleyen emzirme sorunlarınız olduğu veya aldığınız antibiyotiklerin yeterince işe yaramadığı (veya tüm tedaviyi almadığınız) anlamına gelebilir. Ya da yorgun ve stresli olduğunuz için duruma hala duyarlı olabilirsiniz. Daha fazla dinlenmeye çalışın.

Tekrar mastit olduğuna inanmak istemeyebilirsin ama tedaviyi erteleme. Tedavi edilmeyen bir enfeksiyon, iğne aspirasyonu veya ameliyatla boşaltılması gerekebilecek meme apsesine yol açabilir.

Tekrarlayan mastitis nöbetleriniz varsa, sağlayıcınızla konuşun. Çok nadir durumlarda, tekrarlayan mastitis, meme tümörünün bir uyarı işareti olabilir.

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir