anne okulu
Bildirimler
  • Bildiriminiz bulunmamaktadır.
Bebekler neden ellerini yumruk yapar?
  1. Anasayfa
  2. Bebek Gelişimi

Bebekler neden ellerini yumruk yapar?

0
BU MAKALEDE
  • Yenidoğanda bekleyebileceğim davranışlardan bazıları nelerdir?
  • Bebeğim neden yumruklarını sıkabilir?
  • Bebeğimin sıktığı ellerini gevşetmesini nasıl sağlayabilirim?
  • Bebeğim yumruklarını sıkarsa endişelenmeli miyim?

Yenidoğanda bekleyebileceğim davranışlardan bazıları nelerdir?

Bebeğiniz doğumdan sonra yeni çevresine uyum sağlamayı öğrenirken, bebeğinizin görüntülere, seslere ve dokunuşlara nasıl tepki verdiğine şaşırabilirsiniz (ve hatta ürkebilirsiniz). Ancak bebeğinizin karanlık ve rahat rahmindeki önceki ortamından büyük bir değişiklik yaşadığını unutmayın – bu nedenle gelişiyle birlikte çeşitli fiziksel tepkiler gelir.

Fark edeceğiniz reflekslerden biri, sıkıca sıkılmış bir veya iki yumruktur. Bu ilkel harekete palmar kavrama da denir ve parmağınızla bebeğinizin açık avucuna hafifçe vurarak bunu tetikleyebilirsiniz. Cevap olarak bebeğinizin yumruğunu hemen sıktığını göreceksiniz. Bu doğal eğilim, birçok bebeğin yaptığı istemsiz hareketlerden biridir. Diğerleri şunları içerir:

Köklenme: Bu önemli refleks, bebeğinizin verdiğiniz meme ucunu bulmasına yardımcı olur ve doğumda başlar. Başlarını memeye veya biberona çevirmelerini sağlamak için bebeğinizin yanağına dokunarak hareket halinde olduğunu görebilirsiniz.

Emme: Bebeğiniz doğmadan önce bile nasıl emeceklerini öğrenirler. Ağzına ne konursa onu emme içgüdüsü, ilk haftalarda birçok besleme sırasında sizin ve bebeğinizin bileyeceğiniz bir beceridir.

Moro refleksi: Ürkme tepkisi olarak da adlandırılan bu refleks, doğumda ortaya çıkar ve bebeğinizin parlak bir ışık, yüksek ses ve hatta düşme hissi karşısında şaşırdığında ani bir hareketle kollarını sallamasına neden olur.

Tonik boyun refleksi Bu komik çünkü bebeğinizin “en garde!” Bu doğumda “eskrim” duruşu ile, bebeğinizin başı bir yana döner ve daha sonra aynı taraftaki kolu düzleşirken diğer kol sanki bir kılıç kullanıyor ve mızrak dövüşü yapıyormuş gibi bükülür.

Bebeğim neden yumruklarını sıkabilir?

Sıkılı yumruklar, bebeğinizin sinir sistemi gelişmeye devam ederken ortaya çıkan nörolojik bir tepkidir. Bebeğinizin bükülmüş dirsekleri, kolları ve bacakları ile birlikte sıkıca sıkılmış yumrukları da sıkı bir cenin topuna katlandığında artık bir rahim içi alışkanlığıdır. Aç bebekler de yumruklarını sıkar – ve eğer bebeğinizde kolik varsa , aynı hareketi izleyin.

Bebeğimin sıktığı ellerini gevşetmesini nasıl sağlayabilirim?

Genellikle bebeğinizi sıkılı yumruğunu gevşetmeye zorlamanıza gerek yoktur çünkü bu refleks beş ila altı aylıkken doğal olarak kaybolacaktır. Bebeğiniz stres veya kolik nedeniyle yumruklarını sıkıyorsa, kundaklayarak , şarkı söyleyerek ve susarak sakinleştirmeye çalışın. Ve tabii ki, eğer beslenme zamanıysa, memeyi veya biberonu sunun. Başladığınız anda ellerinin açıldığını ve rahatladığını görmelisiniz.

Parmağınızı bebeğinizin eline koyarak ve yakından izleyerek palmar tutuşu ile oynayabilirsiniz (kavramalarının ne kadar güçlü olduğuna şaşıracaksınız!). Bebek ayaklarında da benzer bir hareket oluşur (buna plantar kavrama denir). Tabanı okşayın ve o minik ayak parmaklarının kendi içine kıvrılmasını izleyin.

Bebeğim yumruklarını sıkarsa endişelenmeli miyim?

Zaman zaman bebeğinizin gelişimi hakkında endişelenmeniz veya ilerlemesini aile ve arkadaş çevrenizdeki diğer bebeklerle karşılaştırmanız normaldir. Ancak, bebeğinizin düzenli kuyu ziyaretlerinde, çocuğunuzun sağlayıcısı, kapsamlı bir tıbbi muayenenin parçası olarak her refleksin çeşitli uyaranlara uygun şekilde yanıt verdiğinden emin olmak için her refleksi kontrol eder.

Ancak siz veya bebeğinizin sağlık hizmeti sağlayıcısı, sıkılmış yumruklar gibi belirli bir refleksin normalden daha uzun süre asılı kaldığını fark ederse, bu bebeğinizin sinir sistemiyle ilgili bir soruna işaret edebilir. Nadir durumlarda, abartılı refleksler , sert kas tonusu olan serebral palsi veya hipertoniye işaret edebilir. Herhangi bir konuda endişeleriniz varsa, bebeğinizin çocuk doktoruna refleksleri ve bebeğinizin gelişimi hakkında her zaman sorabilirsiniz.

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir