anne okulu
Bildirimler
  • Bildiriminiz bulunmamaktadır.
Bebek vücut bakımı nasıl yapılır?
  1. Anasayfa
  2. Banyo ve Vücut Bakımı

Bebek vücut bakımı nasıl yapılır?

0

 

minik yenidoğan uyku

 

Beşik Kapağı (Konak) Nedir? Nasıl Geçer? Tedavi Edilir mi?

Bakması hoş değil, ancak beşik başlığı, yenidoğanlarda yaygın olarak görülen zararsız bir kafa derisi durumudur. Bebeğinizde kepek gibi görünen hafif bir pul pul, kuru cilt durumu veya sarımsı, kalın, yağlı, kabuklu veya kabuklu yamalar ile işaretlenmiş daha ciddi bir durum olabilir.

Beşik kapağı doğumdan iki hafta ile üç ay arasında herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir ve genellikle birkaç ay sonra kendi kendine geçer. Genellikle 6-7 aylıktan sonra sorun olmaz.

Beşik kapağı, yağ üreten yağ bezlerinin çok fazla yağ ürettiği ve bu da kuruyan ve pul pul dökülen yağlı lekelere dönüştüğünde ortaya çıkar. Birçok uzman, bir annenin doğum sırasında ürettiği ve çocuğuna geçirdiği fazladan hormonların, yağ bezlerinin harekete geçmesine neden olduğunu düşünüyor. Bebeğinizin vücudundaki hormonlar ilk aylardan sonra düzeldiğinde, durum ortadan kalkacaktır.

Pulları çıkarmanın en iyi yolu bebeğinizin saçını her gün nazik bir bebek şampuanı ile yıkamaktır. Pulların gevşemesine yardımcı olması için önce parmaklarınızla veya yumuşak bir bezle bebeğinizin kafasına masaj yapmayı deneyin. Şampuanı durulamadan önce, gevşek pulları çıkarmak için bebeğinizin saçını yumuşak bir bebek fırçasıyla fırçalayın.

Bazı ebeveynler, pulları gevşetmek için bebeğin kafa derisi üzerinde mineral yağ veya bebek yağı kullanır, ancak Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), bunun yardımcı olmayabileceğini ve bunun yerine pulların birikmesini mümkün kıldığını söylüyor.

Beşik kapağı sonunda kendi kendine geçecektir, ancak durum devam ederse, kötüleşirse veya yayılırsa bir doktora danışın. Doktor ilaçlı bir şampuan veya kortizon kremi reçete edebilir.

Bebeğinizin beşik başlığının tedavisi hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tırnaklar

Bebeğinizin tırnakları sizinkinden daha yumuşak ve daha esnek olabilir, ancak hata yapmayın, keskindirler – ve sallanan uzuvları üzerinde çok az kontrolü olan yeni doğmuş bir bebek, ulaştığında kendi yüzünü (veya sizinkini) kolayca kaşıyabilir. keşfetmek için dışarı.

Yeni doğmuş bir bebeğin tırnakları o kadar hızlı uzar ki, onları haftada birkaç kez kesmeniz gerekebilir. Ayak tırnakları daha az sıklıkta düzeltme gerektirir.

Bazı ebeveynler, onları düzeltmek için bebeklerinin tırnaklarını ısırır, ancak AAP bunun enfeksiyona yol açabileceği konusunda uyarır.

En iyi stratejiniz, bir çift bebek makasına veya makasına yatırım yapmak ve bir ortak bulmaktır. Biriniz bebeği tutabilir ve çok fazla kıpırdamasını engelleyebilir, diğeri ise işi yapabilir. (Daha sakin olması için beslerken veya uyurken bunu denemek isteyebilirsiniz.)

Cildin çizilmesini önlemek için parmak pedini tırnaktan uzağa doğru bastırın ve klipslerken çocuğunuzun elini sıkıca tutun. Yanlışlıkla bebeğinizin parmağını kırabileceğinizden endişeleniyorsanız, bunun yerine yumuşak bir zımpara tahtası kullanabilirsiniz.

Bebek tırnağı düzeltme görsel kılavuzu hakkında daha fazla ipucu alın.

Göbek kordonu kütüğü

Bebeğiniz doğduktan sonra göbek bağı klemplenir ve ağrısız bir işlemle vücuda yakın bir şekilde kesilerek göbek kütüğü bırakılır.

Kütüğü kuruması ve düşmesi için gereken süre boyunca mümkün olduğunca temiz ve kuru tutun – genellikle 10 ila 21 gün. Tamamen iyileşmesi birkaç gün daha sürebilecek hafif çiğ bir göbek deliği bırakacaktır. (Güdük düştüğünde, bebek bezinde normal olan biraz kan görebilirsiniz.)

Bebeğinizin bezini havaya maruz kalacak ve idrarla temas etmeyecek şekilde kütüğün altına katlayın. Güdük düşene kadar küvet banyolarından kaçının.

Sıcak havalarda, havanın dolaşmasını sağlamak ve kurutma işlemine yardımcı olmak için yeni doğmuş bir bebeğe sadece bir bez ve bol bir tişört giydirmek en iyisidir. Güdük düşene kadar bebeğinize tulum tarzı fanilalar giydirmekten kaçının.

Güdük alkolle silerek temizlemenin zaman kazandıran uygulamasına gelince, birçok doktor artık bunu önermiyor çünkü araştırmalar kütüğün onsuz daha hızlı iyileştiğini gösteriyor. Göbek bağı kütüğünü temiz tutmak için bebeğinize sünger banyosu yaptırmanız yeterlidir. Enfeksiyon belirtileri (nadir olsa da) şişlik veya kızarıklık, güdük tabanında irin ve ateşi içerir.

Bebeğinizin göbek bağı kütüğüne nasıl bakacağınızı ve yeni doğan bebeğinizi nasıl güvenle yıkayacağınızı öğrenin.

Sünnetli penis

Yeni sünnet olmuş bir penis için yapmanız gereken tek şey, normal banyonun bir parçası olarak cildi sabun ve su ile temiz tutmaktır. Hem sünnetli hem de sünnetsiz erkek bebekler için, penis dokusunu kurutabilen ve tahriş edebilen köpük banyolarını atlamak en iyisidir.

Sünnetten sonraki ilk birkaç gün penis biraz tahriş olmuş görünebilir ve sarı doku fark edebilirsiniz. Bu aslında penisin normal şekilde iyileştiğini gösteren iyi bir işarettir.

Sünnet bölgeleri nadiren enfekte olur. Bir enfeksiyonun belirtileri arasında devam eden kızarıklık, şişmiş bir penis ucu ve penisin ucunda sıvı içeren kabuklu sarı yaralar bulunur. Bunlardan herhangi birini fark ederseniz hemen doktorunuzu arayın.

Sünnetsiz penis

Sünnetsiz bir erkek çocuğu temizlerken veya banyo yaparken, sünnet derisini geri çekmeye veya altını temizlemeye çalışmayın. Penisin dışını vücudun diğer kısımları gibi temizleyin.

Bireye bağlı olarak, sünnet derisinin penisten ayrılması ve geri çekilebilir hale gelmesi haftalar, aylar veya yıllar alır. Bu arada zorlama.

Vajinal bölge

Bir kız çocuğunun vajinal bölgesinin ihtiyacı olan tek şey, bebek bezi ve banyo sırasında nemli, temiz bir bezle silinmesidir. Bebeğinizin poposundan vajinasına bakteri bulaşmasını önlemek için önden arkaya doğru silmeye özen gösterin. Cildinin kıvrımlarını ve kırışıklıklarını nazikçe temizlediğinizden emin olun.

Yenidoğan cinsel organları

Erkek veya kız çocuğunuz olsun, yeni doğan bebeğinizin cinsel organlarının şiş ve kırmızı olduğunu fark edebilirsiniz. Kızların berrak, beyaz veya hafif kanlı akıntısı olabilir. Tüm bunlar hamilelik sırasında hormonlara maruz kalmanın bir sonucu olarak ilk birkaç hafta normaldir.

Bu belirtiler ilk altı haftadan sonra geçmezse, bir sonraki muayenede bunları çocuğunuzun doktoruna bildirin.

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir