Gebelik Şekeri Nedir? Belirtisi ve Tedavi Yöntemleri
  1. Anasayfa
  2. Kadın Hastalıkları

Gebelik Şekeri Nedir? Gebelik Şekeri Belirtisi ve Tedavi Yöntemleri

Gebelik şekeri nedir, gebelik şekeri belirtileri nelerdir, gebelik şekerine yakalanmamak için ne yapılmalı, gebelik şekeri bebeğe zarar verir mi.

0

Gebelik şekeri, hamilelik döneminde gerçekleşen geçici şeker yükselmesidir. Hamilelik döneminden sonra gebelik şekeri geçmektedir. Ancak sürekli olarak hamilelik döneminde göstermesi ciddi sıkıntılara dönüşmesine neden olabilir. Ailesinde şeker hastalığı birileri varsa genetik olarak geçiş sağlayabilir. Anne adayları doktor kontrolünden geçerek tedavi sürecini üstlenmelidir. Gebelik şekeri tedavi yapılmadığı taktirde erken aşamada ciddi hasarlar meydana gelebilir. Hamilelik şekeri en çok durumu ikinci ve üçüncü trimester döneminde gözükmektedir.

Gebelik Şekeri Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik şekeri belirtisi bulunmamaktadır. Kişinin fazla su içme isteği, idrara çıkma oranında artış, ağızda sürekli olarak kuruluk ve gün içerisinde yorgunluk hissiyatı bulunuyorsa tarama testleri yaptırarak tespiti sağlanabilir. Bu durum kan şekeri yükseldiklerinde meydana gelmektedir. En iyi sonuçları doktor muayenesiyle gözükmektedir.

Gebelik Şekerine Yakalanmamak İçin Ne Yapılması Gerekir?

Hamilelik şekerine yakalanmamak için anne adayının gebe kalma sürecinde ideal kilo yer alması, Gebeliğin başından itibaren sağlıklı olarak yeme ve içme düzeni sağlamak, hamileliğin başından itibaren egzersizler yaparak vücut sağlığına dikkat etmesi gerekmektedir. Bu tür işlevler hamilelik şekerine yakalanma riskini yüksek oranda azaltacaktır.

Gebelik Şekeri Teşhisi Nasıl Konulmaktadır?

İlk gebelik muayenesi esnasında kilonuz yüksekse yüksek risk grubu içerisinde yer alıyorsanız testler yapılmaktadır. Tarama testi üzerinde 50 gr yükleme testi yapılmaktadır. Bu aşama gebelik ilk zamanlarında yapılarak önceden tespit etme amaçlıdır. Sonuçlar normal çıksa dahi gebeliğin 24-28. Hafta arasında tekrardan yapılarak risk ortamı kaldırılması gerekmektedir.

Gebelik şekeri nedir, gebelik şekeri belirtileri nelerdir, gebelik şekerine yakalanmamak için ne yapılmalı, gebelik şekeri bebeğe zarar verir mi
Gebelik şekeri nedir, hamilelik şekeri belirtileri nelerdir, gebelik şekerine yakalanmamak için ne yapılmalı, gebelik şekeri bebeğe zarar verir mi

Gebelik Şekeri Çıkarsa Ne Yapılması Gerekir?

Gebelik şekeri çıkan anne adayının ilk olarak diyetisyen kontrolünde sağlıklı beslenmesi gerekmektedir. Şekeri yenebilmek adına egzersizlere başlaması gerekir. Hamilelik dönemi geçirdiği için yormayan egzersizlerle spora başlanır. Diyet ve egzersizlerin bir hafta yapılmasıyla tekrardan tokluk kan şekeri testi yapılır. 

Tokluk kan şekeri tekrardan yüksek çıkarsa bebeğe zarar vermeyecek şekilde ilaç tedavisine başlanır. İlaç tedavisi hastanın durumuna göre ağızdan veya insülin şeklinde alınabilir. Bu dönem içerisinde bebeğin sağlığı için sıklıkla test yapılarak sağlıklı doğum yapılması gerekir. Yüksek aşamada olan şeker bebeğin erken doğum yapılmasına karar verilebilir. Önlemler alınmazsa bebeğin ani ölümüyle sonuçlanabilir. Anne adayları bu dönemde doktor tavsiyesiyle hareket etmesi gerekir.

Gebelikte Şekeri Düşürmek Ne Yapılması Gerekir?

Gebelikte şekeri çıkan anne adayının ilk olarak yeme içme düzeni getirilmesi gerekir. Diyetisyen olan kilo durumuna göre hareket ederek beslenme programı çıkarır. Beslenme programına uyularak sağlıklı bir şekilde devam edilmesi sağlanır.

 Birey egzersiz de yapması gerekir. Egzersiz olarak günlük olarak yürüyüşe çıkmak, her öğün sonrasında yürüyüş yapmak, gebeliğe göre yoga veya pilates tarzında egzersizler önerilmektedir. Anne adayının yorulmayacağı şekilde düzenin sağlanması gerekir. Ev işleriyle mücadele etmesi de durumuna göre kısıtlama sağlanabilir. Ani yorgunluk ve çökme yaşanıyorsa diyetisyenle bu durumu paylaşarak ekstra takviyeler gerekebilir.

Gebelikte Şeker Kaç Olursa Bebeği Etkiler?

Gebelikte uzun süreden beri şeker yükselmesi devam ediyorsa değerlere bakılıp hareket edilmelidir. Birinci saat içerisinde bireyin tokluk şekeri 140 ve üzerindeyse ve ikinci saat tokluk şekeri 120 ve yukarısında devam ediyorsa bebek için hasar oluşabilir. Doktor müdahalesiyle bebeğe zarar vermeden tedaviye girilmesi gerekmektedir.

Gebelik Şekeri Çıkan Kişilerde Bebeğe Ne Tür Zararlar Gelir?

Gebelik şekeri çıkan kişilerde tedavi sürecine girilmediği taktirde hem anne ve hem de bebek için hayati tehlikeler çıkabilir. Bu tehlikeler arasında;

  • Bebek ölüm oranı artış gösterebilir.
  • Yeni doğan bebekte düşük kan şekeri ve sarılık olma riskinde artış gösterir.
  • Yoğun bakım ünitesinde uzun süre kalabilir.
  • Gebelik zehirlenmesi (böbrek yetmezliği, vücutta belli yerlerde kanamalar, beyin kanaması, karaciğer yırtılması gibi sorunlar gözükebilir.
  • Erken doğum riskini ortaya çıkarır.
  • Bebeğin doğum esnasında normalden iri olmasını sağlar.
  • Sezeryan olması ihtimalini artırır.

Risk grubunda olan veya hastalıktan şüphe duyuyorsanız doktor kontrolünü testinden geçerek tedavi sürecine girebilirsiniz.

Gebelik Şekeri Riski Kimlerde Gözükür?

Gebelik şekeri riski belli aşamalarda olan kişilerde gözükür. Bu aşamalar;

  • Geçmişte 4500 gram bebek doğuran bireylerde,
  • Geçmişinde gebeliğinde hamilelik şekeri çıkmış olan kişilerde,
  • Vücut kitle endeksi 30 ve üzerinde olan kişilerde,
  • Anne, baba veya kardeşinde genetik olarak şeker hastalığı bulunuyorsa risk grubunda yer almaktadır.

İçeriklerimize mobil uygulamalarımız ile anında ulaşın!

android app

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir