Tüp Bebek Tedavisinde Yaşanan Psikolojik Sorunlar Nelerdir?
  1. Anasayfa
  2. Gebelik

Tüp Bebek Tedavisinde Yaşanan Psikolojik Sorunlar Nelerdir?

Tüp bebek tedavisinde yaşanan psikolojik sorunlar nelerdir, tüp bebek tedavisinde nelere dikkat edilmeli, tüp bebek tedavisinde unutulmaması gerekenler.

0

Tüp bebek tedavisi, bir çocuk sahibi olmak isteyen anne ve babalar için umut taşımaktadır. Bu dönem içerisinde çiftler arasında depresyon ve anksiyete yaşanması oldukça normal durumdur. Bireylerin bu konuda heyecanı olumsuz sonuçlandığında özgüveni de gitmektedir. Başarısız deneme sonrasında diğer denemeler için zor döneme geçilmesine neden olur.

Kısır olan birey kişinin psikolojik sorunlara kucak açmasına neden olabilir. Aile kurmak kişilerin en doğal hakkıdır. Ancak yaşanan durum çifti hem duygusal hem de zihinsel olarak çökertebilmektedir. Günümüzde sağlık alanında gelişmeler sayesinde tüp bebek tedavisiyle çocuk yapmak daha da mümkün olabiliyor. Bu dönem içerisinde bireylerin dikkat etmesi gereken noktaları sıraladık.

Tüp Bebek Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Kendinize Nazik Olun: Tüp bebek tedavisinde olumsuz düşüncelerden uzak durun. Ne olursa olsun hayatınıza devam edecek pozisyona erişin. Kendinizi hem olumlu hem de olumsuz duruma karşı dirençli tutun. Tedavilerde olumsuz sonuç olsa dahi bir tek bu olumsuz sonucu siz yaşamıyorsunuz. Genellikle olumsuz bir haber gelindiğinde hayat karşısında şanssız olduğunuzu zannederek daha kötü psikolojiye gidebilirsiniz. 

Bu tür durumlarda kafayı farklı yerlere yöneltmek kötü düşüncelerden uzak durmak adına ilgi alanlarınıza yönelebilirsiniz. Farkındalık sağlayarak ilerleyen süreci daha pozitif şekilde halledin. Kendinizi iyi hissettirecek aktiviteler olarak yoga ve meditasyon yapmak sizlere iyi gelir. Akşam yatmadan önce günlük tutmak ve gün içerisinde akşam saatlerinde kokulu mum yanında kitap okumak gibi aktiviteler düşünceleri de uzak tutacaktır.

Sorunları Üsteleme: Her evli çiftin hayalinde çocuk sahibi olmak vardır. Türkiye de araştırılan verilere göre 8 evli çiftten 1’i hamile kalmada sıkıntı çekmektedir. Bu kişilerle aynı süreci paylaştığınızdan emin olabilirsiniz. Tüp bebekle ilgili olarak araştırmalar sağlayarak yaşadıkları deneyimleri görebilirsiniz. Kendiniz içinde bu araştırmaları yapmak sizin için daha umut verici ve güven halinde olmanızı sağlayacaktır.

Aile ve Arkadaşlarınızla İletişim Halinde Olmak: Tüp bebek tedavisi içerisinde aile ve arkadaşlarınızla zaman geçirerek süreci rahatlatmaya çalışın. Güvenilir insanlardan oluşan yakın çevreniz sizlere destek verecektir. Bu süreç içerisinde stres ve kaygınız daha da azalacaktır.

Eşler Birbirine Destek Çıkmalı: Tüp bebek adımı oldukça önemli kararlardan biridir. Eşler bu süre boyunca birbirine moral verip sonuca karşı hazırlıklı olması gerekmektedir. Tüp bebek sürecinde zaman bir alan sistemi olduğundan bu süreç boyunca hem duygusal hem de fiziksel yardımcı olunmalıdır. Stresli dönem geçireceğinizden farklı alanlara yönelerek bu stresi dağıtmaya çalışın.

Kadının hissettiği baskıyı içinde kalmayıp paylaşması onu daha da rahatlatacaktır. Eşler birbirine karşı değerli olduğu hissettirip süreci atlatmak gerekir. Bu baskıyı azaltmak için küçük gezintiler çıkmak, beraber vakit geçirmek, sinemaya gitmek vb. aktiviteler sağlayarak kötü düşüncelerden uzak durmasını sağlayın.

Kendinize Zaman Ayırmayı İhmal Etmeyin: Tüp bebek tedavisi herhangi belirli süresi bulunmamaktadır. Bu süreç üzerinde en büyük sınav sabırdır. Sadece tüp bebek tedavisine odaklanmak kendinizi yıpratacağından dolayı zaman ayırmayı unutabilirsiniz. Eşler iş hayatı da bulunuyorsa zihinsel olarak çöküşe geçebilir. Kendinize zaman ayırarak iyi hissettirecek eylemler sağlayın. Egzersiz yapmak, kişisel bakım sağlamak, yeni ürünler keşfetmek, gezintiye çıkmak gibi aktiviteler sizi daha çok rahatlatacaktır. Vücudunuz çağrısına uyarak ne yapmak istiyorsanız onu yapın.

Psikolojik Yardım Alabilirsiniz: Eşin doğurganlık sorunu olmasıyla aile içi baskı hissettirmektedir. Eşler arası çözülmeyen durumlarda psikolojik tedavi sürecine girebilirsiniz. Bu süreç içerisinde doğru düşünemeyerek yanlış hareket yapabilirsiniz. Bu yüzden tedavi desteği almak farklı düşüncelere yol açacağı için tüp bebek tedavisine yardımcı olacaktır. İnsanlardan destek almanız kendinizi yalnız olmadığınızı hissettirecektir. Bu anları iyi değerlendirerek süreci atlatabilirsiniz. Bireyin çok stresli olduğu dönemlerde depresyon ilacı almak isteyebilir. Ancak depresyonu ilaçlarla yenebilmek mümkün değildir. Süreci kabullenerek ve daha güçlü olarak en iyi halde olabilirsiniz.

Tüp bebek tedavisinde yaşanan psikolojik sorunlar nelerdir, tüp bebek tedavisinde nelere dikkat edilmeli, tüp bebek tedavisinde unutulmaması gerekenler
Tüp bebek tedavisinde yaşanan psikolojik sorunlar nelerdir, tüp bebek tedavisinde nelere dikkat edilmeli, tüp bebek tedavisinde unutulmaması gerekenler

Tüp Bebek Tedavisinde Unutulmaması Gerekenler

  • Hamile kalma süreci kişiden kişiye değişmektedir.
  • Tüp bebek tedavisi uzun yıllar sürebilir.
  • Tedavi döneminde duygusal ve zihinsel olarak yıpranabilirsiniz.
  • Tedavi süreci içerisinde eşler birbirine destek çıkmalıdır.
  • Sosyal çevreden uzak kalmamakla beraber ailenizle sürekli olarak iletişim halde olmanız gerekir.
  • Kendinize zaman ayıracak aktiviteleri eşinizle sağlayın.
  • Kişisel bakımınızı bu dönem içerisinde önem verin!
  • Gerektiğinde uzmanlar tarafından psikolojik destek almayı unutmayın!

İçeriklerimize mobil uygulamalarımız ile anında ulaşın!

android app

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir