İçindekiler
Günümüzde çok sık karşılaşılan Apraksi nedir? sorusu beyinden gelen mesajların uzuvlara ya da konuşma kaslarına doğru iletilmemesinden kaynaklanan nörolojik bir rahatsızlıktır. Apraksi motor becerilerinin etkilendiği bir sorundur. Bu sorun sonucunda motor becerilerde güçsüzlük de oluşur. Bu nedenle istenen hareketler de yapılamaz.
Apraksi belirtileri genel olarak konuşma sırasında yaşanan bozukluklarla kendini belli eder. Konuşma anlaşılırlığında zorluk, sesler arasında uzun süreli duraksamalar, sesleri ve heceleri doğru sıralayamama, kelimelerin sürekli olarak düzeltmeye çalışması vs. gibi belirtiler ile kendisini gösterir.
Apraksi Nedenleri ve Tedavisi
Apraksi nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat bu sorun konuşma kaslarından kaynaklanmıyor. Kaslarda herhangi bir zayıflık olmadığı halde beynin sinyalleri bu konuşma organlarına iletilmez. Bu da komutları tam olarak gerçekleştirmemeye neden olur.
Aprakside daha çok genetik faktörlerin etkili olduğu söylenmektedir. Aynı zamanda otizmli çocuklarda ve erkeklerde çok daha fazla görülmektedir. Apraksi tedavinin alınması gereken bir rahatsızlıktır. Çocukların haftada 3- 5 defa bir konuşma terapistine gitmesi gerekir. Grup terapileri apraksi rahatsızlığının görüldüğü çocuklarda çok daha etkili olmaktadır. Sürekli pratik yapmak oldukça önemlidir. Bunun için tedavinin cevap vermediği düşünülse de mutlaka devam edilmelidir. Konuşma terapistleri bu konu hakkında en detaylı tedaviyi de verir.
Apraksi, yani çocuklarda konuşma bozukluğu eğer tedavi edilmezse çocuğun ilerleyen zamanlarında özgüven eksikliği yaşamasına neden olur.
Apraksi Belirtileri
Özellikle otizmli çocuklarda sıklıkla rastlanılan bir durum olan otizm apraksisi, kendini sesleri doğru çıkaramama, zor bir kelimeyi söyleyip daha sonra onu tekrarlayamama gibi şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Küçük ya da büyük yaşlarda tanısı koyulabilen bu rahatsızlığın, henüz bir tedavisi bulunmamakla birlikte konuyla ilgili çalışmalar yapılmaya devam edilmektedir. Dil ve konuşma terapistleri tarafından tanısı koyulabilen bu rahatsızlığın erken tanı ile çalışmalara erken başlanması gerekmektedir.
Özel Tedavi Yöntemleri
Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda sıklıkla görülen bir rahatsızlık olan konuşma bozukluğu henüz neden ve nasıl oluştuğu belli olmamakla birlikte tedavisi de kesin değildir. Özellikle bu rahatsızlığın tedavisinde kullanılacak olan yöntemler de gelişimsel olarak kanıtlanmamış olsa da her çocuk gelişimcinin kendine has yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemler herkese göre değişen yöntemler olsa da özellikle uygulama kapsamında birbirine benzemektedir.
Konuşma apraksisi olarak da adlandırılan bu rahatsızlık, 3-4 seanslık tedavilerle devam edildiğinde basit seslerin çıkarılmasına katkı sağlamaktadır. Bu rahatsızlığın tedavisinde özellikle dil tembelliğinden dolayı oluşan sesleri çıkaramama sorunu gibi sıkıntıların giderilmesi de sağlanabilmektedir.
Genellikle farklı yöntemlerin benimsendiği bu rahatsızlık dikkatli olunması ve her ailenin kendi çocuğunu gözlemlemesi gereken bir rahatsızlıktır. Gelişimciler tarafından verilen egzersizlerin aileler tarafından da sık sık tekrarlanarak uygulaması yapılmalıdır. Bu sayede daha kısa sürede bazı kelimelerin söylenebilmesi sağlanabilmektedir. Özellikle bu konularda yapılacak olan incelemelerle uygulanacak olan tedavi yöntemleri de belirtilmeli ve bu sayede de buna devam edilerek tedavi sağlanabilmektedir.
Hastalığın Olumsuz Etkileri
Çocukluk çağında kendini gösteren ve özellikle küçük yaşlardaki çocuklarda görülen konuşmada bozukluk oluşturan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın ortaya çıkmasından sonra kişileri olumsuz etkileyecek olan bir süreç bulunmaktadır. Özellikle çıkan bu olumsuzluklar sonrasında kişilerin toplum içerisinde nasıl davranacağı ile ilgili ya da nasıl bir iletişim kurulması ile ilgili bir tereddütlerinin oluşması da beklenmektedir. Bunlara çözüm olarak da birçok yol bulunmaktadır.
Özellikle rahatsızlığı yaşayan kişilerin aileleri tarafından bu probleme bir çözüm yolu bulunması da önemlidir. Bu çocukları yaşadıkları sorunlardan biri de akan zorbalığı olmaktadır. Akran zorbalığı ile karşılaşıldığında da etkisini azaltmak oldukça zordur.
Çocuklar bu sorunlarla karşılaştıklarında özellikle bunu kendi kendilerine ifade etmeye çalışırlar. Özellikle işaret dili gibi çeşitli yöntemlerin kullanıldığı konuşma apraksisi tedavisi bulunmamakla birlikte düzenli seanslarla birlikte en azından etkisinin azaltılabileceği bir rahatsızlık olmaktadır. Bu nedenle de çocuğun ya da büyük yaştaki kişinin bu rahatsızlıkla karşılaşması doğrultusunda uygulanacak olan tedavilerin ortak çaba ile yürümesi de önemli olmaktadır.
Birlikte bir çalışma yapıldıktan sonra önce basit cümleleri daha sonrasında da gelişim geriliği bulunmuyor ise zor kelimeleri çıkartmak ve bunları tekrarlamak da bu çocuklar için zor olmayacaktır. Bu doğrultuda bu çocukların eğitimlerine de dikkat edilmesi ve gerek aileler tarafından gerekse devlet tarafından gerekli çözümlerin bulunması gerekmektedir.
İçeriklerimize mobil uygulamalarımız ile anında ulaşın!