Prematüre bebek nedir? Neden Olur?
  1. Anasayfa
  2. Bebek

Prematüre bebek nedir? Neden Olur?

0

Gebeliğin her haftasında fetüste önemli gelişmeler meydana gelir; Bu nedenle erken doğan bebekler rahim dışında hayatta kalabilmelerine rağmen bu gelişmelerden birkaçından yoksun kalabilirler. Bununla birlikte, vade tarihine yakın doğan bebekler daha iyi büyüme ve gelişmeye sahip olabilir.

Erken doğmuş bir bebeğin hayatta kalma oranları ve risk faktörleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Erken Doğumun Tanımı

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre erken veya erken doğum, bebeklerin 37 haftalık hamileliğin tamamlanmasından önce canlı doğdukları zaman olarak tanımlanmaktadır. Gebelik yaşına veya hamileliğin yaşına bağlı olarak, erken doğum veya doğum ayrıca aşağıdaki kategorilere ayrılabilir.

  • Son derece erken doğum: Bir bebek 28 haftadan önce doğduğunda
  • Çok erken doğum: Bir bebek 28 ila 32 hafta arasında doğduğunda
  • Orta veya geç erken doğum: Bir bebek 32 ila 37 hafta arasında doğduğunda

Genellikle tıbbi bir acil durum veya ciddi bir sağlık durumu olmadıkça sezaryen doğum veya indüklenmiş doğum (indüksiyon) 39.gebelik haftasından önce planlanmamalıdır. Ancak tıp bilimlerindeki ilerlemelerle birlikte erken doğan 10 bebekten yaklaşık 9’unun hayatta kaldığı ve normal büyüdüğü tahmin edilmektedir.

Araştırma bulguları
32 Haftadan önce doğan bebekler, orta süreli, geç preterm veya tam süreli bebeklere kıyasla ölüm ve morbidite riski daha yüksektir.
premature-bebek-nedir
Prematüre bebek nedir?

Prematüre Bebeklerin Sağkalımını Etkileyen Faktörler

Ulusal Sağlık Enstitüleri’nin 4.000 yenidoğanı gözlemlediği bir çalışmada, aşağıdaki faktörlerin erken doğan bebeklerin hayatta kalmasını ve sakat kalmasını etkilediği bulunmuştur.

  • Bebeğin cinsiyeti
  • Anne yaşı
  • Doğum ağırlığı
  • Çoğul gebelikler
  • Anneye fetüsün gelişimini teşvik etmek için ilaç verilip verilmediği
  • Enfeksiyonlar ve kronik durumlar (örn. diyabet, hipertansiyon, vb.)

Araştırmacılar, bebek kadınken, gebelik yaşı daha büyükken, doğum ağırlığı daha yüksekken, bekar bir bebek olarak doğduğunda ve anneye doğum öncesi steroidler gibi ilaçlar aldığında sakatlık olmadan hayatta kalma şansının daha yüksek olduğunu buldular.fetal büyümeyi teşvik etmek için.

Prematüre bebekler hamilelik sırasında büyüme kilometre taşlarını karşılayamadıkları için ciddi sağlık sorunları olabilir. 2018 yılında yenidoğanlarda erken doğum ve düşük doğum ağırlığı %17 mortaliteyi oluşturmuştur.

Ayrıca, serebral palsi , öğrenme güçlüğü, gelişimsel gecikme veya okullarda daha düşük performans.

Son Derece Erken Bir Doğumdan Sonra Ne Beklenir?

Son derece erken doğmuş bebekler, doğum uzmanları, prematüre bebeklerin ve diğer uzman çocuk doktorları dahil olmak üzere uzman uzmanlardan ileri bakım gerektirir.

Aşırı erken bir doğumdan sonra göz önünde bulundurulması gereken ilk şey, bebeğin nefes alıp alamayacağı ve ebeveynlerin ve doktorların bebeği diriltmeye karar verip vermediğidir. Resüsitasyon işe yaramadığında, doktorlar hayatta kalmalarına yardımcı olmak için tedavi kullanmak yerine bebeği rahat ettirmeye çalışırlar.

Bu gibi durumlarda tedavi aşağıdaki faktörlere bağlıdır.

  • Bebeğin beyninin oksijen eksikliği veya beyindeki kanama nedeniyle oluşabilecek herhangi bir hasara uğrayıp uğramadığı
  • Bebeğin fiziksel sağlığı
  • Bebeğin doğduğu gebelik yaşı

Doğumdan sonraki ilk ay en önemli dönemdir çünkü o zaman bebek büyük sorunlar yaşar.

Çok nadiren 23 haftadan önce doğan bebekler hayatta kalır. 23-25 hafta arasında doğan bebekler hayatta kalabilir ancak uzun süreli sakatlıklar yaşayabilirler. Bunun nedeni hayati organların tam olarak oluşmamış olmasıdır.

Prematüre Hayatta Kalma Oranları

Aşağıda farklı gebelik yaşlarında doğan erken doğan bebekler için hayatta kalma oranları verilmiştir.

24 haftadan daha kısa sürede doğan bebekler: 24 haftadan önce doğan bebeklerin hayatta kalma şansı nadirdir, hayatta kalma şansları genellikle %50’den azdır, ancak hayatta kalırlarsa ömür boyu sürecek sağlık komplikasyonları yaşayabilirler.

Grafik, farklı yüksek gelirli ülkelerde 24 haftadan önce doğan prematüre bebeklerin hayatta kalma oranlarını göstermektedir. Araştırmaya göre Japonya en yüksek, Fransa ise en düşük hayatta kalma oranına sahiptir.

  • 26. Haftada doğan bebekler: 26. Haftada doğan bebeklerin hayatta kalma şansı yaklaşık %78’dir. Ayrıca, uzun vadede 10 çocuktan 4’ü görme, işitme veya entelektüel gelişim ile ilgili sorunlar geliştirmektedir.

Bir anne ve blog yazarı olan Hayley Petts erken doğum yaptı. Deneyimini yansıtarak, “Sularım koptuğunda sadece 24 haftalık hamileydim… yatak istirahati için yaklaşık beş gün hastanede kaldım. Bebeğim gelmedi, bu yüzden eve dönmeme izin verildi… 2016 Sevgililer Günü’nde büyük bir kanama geçirdim. Ambulans çağırmamızı söyleyen ebemi aradık.

“Akşam 6 gibi hastaneye vardık. Muayene edildim, izlendim ve tarandım. Doğum yapmadığımdan emindiler. Saat akşam 8 civarındaydı … aniden, güçlü bir kasılma ile birlikte kıçımda bu muazzam baskıyı hissettim. O (ebem) bir göz attı ve bebeği görebiliyordu. Oda sağlık personeli ile doluydu; telaşlı ve acildi. Bebeğimi koridorun karşısındaki bir odaya götürdüler, oda boşaldı … Ardından hastanede uzun bir 11 buçuk hafta kaldı. Çökmüş bir akciğeri, çok sayıda şüpheli enfeksiyonu, yeterince kilo almaması, reflü, prematüre retinopatisi (ROP), oksijen bağımlılığı yaşadı… ama oraya vardık.”

  • 28. Haftada doğan bebekler: 28. Haftada doğan bebeklerin hayatta kalma şansı %80 ila %90 arasındadır. İstatistiksel olarak, solunum sorunları, enfeksiyonlar, sindirim sorunları ve kanla ilgili sorunları içeren uzun vadeli sağlık sorunları geliştirme şansları yalnızca %10’dur.
  • 30 İla 32 Haftada doğan bebekler: Bir bebek 32 haftada doğduğunda hayatta kalma şansı %95 kadar yüksek olabilir. Ayrıca, mortalite ve uzun vadeli sağlık sorunlarının gelişme şansı büyük ölçüde azalmaktadır.
  • 34 İla 36 Haftada doğan bebekler: 34 haftada veya sonrasında doğan bir bebek, 40 haftalık tam bir gebelik döneminden sonra doğan bir bebekle benzer sağlık sonuçlarına sahiptir. Bu nedenle, bebeğin erken doğmamış bebek kadar sağlıklı olması daha olasıdır. Ayrıca, uzun vadede bebekler başarılı olurlar ve genellikle tam süreli bebekler kadar sağlıklıdırlar. Ancak doktorlar yine de bir veya iki hafta daha hastane (yenidoğan) bakımı önerebilirler.

İstatistiklerin tüm bebekler için geçerli olmayabileceğine dikkat etmek önemlidir. Her bebek farklıdır. Ayrıca, daha önce bahsedilen sağkalım oranı faktörlerinin prognozda önemli bir rolü vardır.

Uzmanlar söylüyor

Erken doğmuş bebeklerin hayatta kalma oranlarındaki artış, sezaryen bölümlerine erişimin artmasıyla bağlantılı. Ayrıca, bu cerrahi müdahale bebeğe daha az travmaya ve sağkalım sonuçlarının iyileşmesine yardımcı olabilir.

Her Aşamada Sakatlık Riski

Olgunlaşmamış organlar nedeniyle, erken doğumdan kurtulan bebekler hem kısa hem de uzun vadeli komplikasyonlar geliştirir. Prematüre bebekler de dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunları geliştirebilir (7):

  • Solunum problemleri: Yenidoğanların hızlı ve sığ solunumu için kullanılan bir terimtaşipne kadar değişebilir .
  • Nörolojik sonuçlar: Sağırlık, körlük, hipo veya hipertoni gibi nörosensör bozukluklar, daha zayıf bilişsel performanslar ve nörogelişimsel anormallikler.
  • Serebral palsi: Pleji ile sonuçlanan ilerleyici olmayan bir motor sakatlık I, spastisite ı ve distoni ı. Belirtileri, çocuk bir ila üç yaş arasındayken ortaya çıkabilir.
  • Öğrenme güçlüğü: Bunlar çocuk okula başladığında ortaya çıkabilir.

Sağlık sorunları geliştirme şansı yaşa göre değişebilir.

  • 24. Haftada doğan bebekler için %60’ının üç yaşında sakatlığı olmayabilir.
  • 25. Haftada doğan bebekler için %70’inin üç yaşında sakatlığı olmayabilir.
  • 26. Haftada doğan bebekler için %80’inin üç yaşında sakatlığı olmayabilir.

23 İla 25 hafta arasında doğan bebeklerin yaklaşık %50’si altı yaşına kadar davranış ve dikkat ile ilgili sorunlar geliştirebilir. Ayrıca okula uyum sağlamakta zorluk çekebilirler.

25 ila 26 hafta arasında doğan bebeklerin yaklaşık %40’ı işitme, görme ve entelektüel gelişim ile ilgili sorunlar geliştirebilir. Bu sorunlar yetişkinliğe kadar devam edebilir.

Doktorunuza Ne Sormalısınız?

Hamilelik sırasında, ilk 12 hafta boyunca doğum öncesi bakım için doktorunuzu ziyaret ettiğinizden emin olmalısınız. Doktor, son adet döneminizi kullanarak veya en erken ultrasonunuza dayanarak vade tarihinizi hesaplayabilir ve gerekli fizik muayeneleri yapabilir ve varsa risk faktörlerini veya endişelerini tartışabilir. Doktor ayrıca bebeği büyük ölçüde etkileyecek risk faktörlerinden kaçınmak için tüm hamilelik süresi boyunca herhangi bir enfeksiyon veya iltihap olup olmadığını izleyebilir.

Uzmanlar söylüyor
Erken doğum riski daha yüksek olan kadınları belirlemek ve onlara etkili ve zamanında müdahaleler sunmak, erken doğum oranlarını azaltmaya yardımcı olabilir.

Aşağıdakileri bilmek, bebeğe bakmak için iyi hazırlanmanıza yardımcı olabilir. Şüphelerinizi gidermek için doktora aşağıdaki soruları sorabilirsiniz.

  • Bebeğimin doğacağı gebelik yaşı nedir?
  • Bebeğin doğumdan önce gelişimsel sorunları var mı? Bununla ilişkili komplikasyonlar nelerdir? Ciddiyeti kontrol etmek için hangi testler yapıldı?
  • Doğumdan önce bebeğimin bakımında hangi tedaviler kullanılacak? Bu tedavilerin her birinin riskleri ve faydaları nelerdir? Alternatifi var mı?
  • Hastaneden taburcu olduktan sonra ne gibi sonuçlara dikkat etmeliyim? İlk yıl veya çocuk okula başladığında olası sağlık sorunları neler olabilir?
  • Bebeğimin doğumdan sonra ne tür bir takibe ihtiyacı olacak? Doğumdan sonra kaç kez tekrar ziyaret gerekebilir?

Sıkça Sorulan Sorular

Erken doğumun yaygın nedenleri arasında çoğul gebelikler (birden fazla bebek), enfeksiyonlar ve diyabet ve hipertansiyon gibi altta yatan durumlar yer alabilir.

Bir bebeğin doğması ve hayatta kalması için en az 24 haftalık gebelik gerekir. Bundan önce birçok hayati organ yaşamı destekleyecek kadar gelişmemiştir.

Prematüre bebeklerin doğum tarihlerine ulaşana kadar hastanede kalmaları gerekebilir. Ancak hastanede kalış süresi bebeğin sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir.

Tanımlanmış bir protokol olmamasına rağmen, bazı hastaneler bebekler kuluçka makinesinden çıkmaya hazır olmadan önce en az 4 lb (2 kg) olana kadar beklemektedir.

Düşük doğum ağırlıklı prematüre bebeklerin psikolojik problem geliştirme riski daha yüksek olabilir.

Prematüre bebeklerin otizm gelişme riski genel prevalanstan daha yüksek olabilir ve prevalans yaklaşık %2'dir.

Tıp bilimi ve teknolojisindeki gelişmeler, doktorların bebeğin erken doğumuyla ilişkili olası riskleri belirlemelerine ve gerekli önlemleri almalarına olanak sağlamıştır. Erken dönem çeşitli kategorilere ayrılabilir ve erken doğumdan sonra bebeğin gözlem altında tutulması gereken süre buna bağlıdır. Bu nedenle, uygun doğum öncesi bakım almanız, düzenli kontrollere katılmanız ve erken doğum risklerini artırabilecek faaliyetlerde bulunmaktan kaçınmanız önerilir.

İnfografik: Erken Doğum Bebeği Nasıl Etkileyebilir?

Erken doğum, hamileliğin 37. haftasından önce gerçekleşir ve bebeğin sağlığını ve gelişimini önemli ölçüde etkileyebilir. Aşağıdaki infografik, erken doğumun bir bebeğin refahını nasıl etkileyebileceğini araştırmaktadır. Bu olası etkileri bilerek, prematüre bebeğinize daha iyi destek verebilir ve uygun bakımı almalarını sağlayabilirsiniz.

Anahtar işaretçiler

  • 28 Haftalık gebelik yaşının ötesinde doğan bebekler, daha erken doğanlara göre daha iyi hayatta kalma oranlarına sahiptir.
  • Doğum ağırlığı, bebeğin cinsiyeti ve anne yaşı, prematüre bir bebeğin hayatta kalma oranını belirleyen birkaç önemli faktördür.
  • Çok erken doğan bebekler ileri tıbbi destek ve bakım ile hayatta kalabilirler. Bununla birlikte, daha sonraki aşamalarda çeşitli sakatlıklar geliştirme riski vardır.

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir