anne okulu
Bildirimler
  • Bildiriminiz bulunmamaktadır.
Yenidoğan refleksleri nelerdir?
  1. Anasayfa
  2. Bebek Gelişimi

Yenidoğan refleksleri nelerdir?

0

 

annenin parmağını tutan bebek

Bebeğinizin gelişimsel refleksler veya ilkel refleksler olarak adlandırılan yeni doğan refleksleri, merkezi sinir sistemi tarafından tetiklenen hayatta kalma içgüdüleridir. Refleks spontane bir hareket olabilir, ancak genellikle bir şeye tepki olarak – ani bir ses veya hareket veya ellerinde veya yanaklarında bir şey hissi gibi.

Bu hareketleri teşvik etmek için herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur, ancak bebeğinizde bu reflekslerden biri görünmüyorsa, vücudunun bir tarafında varken diğer tarafında yoksa (veya yoksa) bebeğinizin sağlık uzmanına söyleyin. her iki tarafta da eşit derecede güçlü) veya bir refleks beklenen süre içinde kaybolmazsa. Bunlar, bebeğin beyninde veya sinir sisteminde bir şeylerin ters gittiğinin işaretleri olabilir.

Yeni doğan reflekslerinin çoğu ilk yıl içinde kaybolur, ancak bazıları yetişkinlikte kalır. Yetişkinler olarak, bebekliğimizden beri yaptığımız gibi, tetikleyicilere tepki olarak hala göz kırpıyor, öksürüyor, öğürüyor, hapşırıyor ve esniyoruz.

Moro refleksi nedir?

Yüksek bir ses veya ani bir hareket, bebeğinizin sırtını kamburlaştırmasına, bacaklarını ve kollarını uzatmasına, belki de çığlık atmasına ve ardından kollarını ve bacaklarını geri çekmesine neden olabilir. Aynı zamanda, bebeğin başı hızlı bir şekilde pozisyon değiştirirse veya bebeğinin pozisyonunu değiştirdiğinde de olabilir. baş geriye düşüyor (ya da biraz hızlı yatırsanız bile). Buna Moro veya irkilme refleksi denir ve kendilerini korumak için istemsiz bir çabadır.

Kendi ağlamaları veya ani hareketleri bile bir bebeği Moro refleksini tetikleyecek kadar şaşırtabilir. Bu refleks uykularını bölebilir – ancak bunu önlemenin ve bebeğinizin ürkmesini durdurmanın yolları vardır.

Moro refleksi, bebeğiniz hala anne karnındayken, 32. gebelik haftasında gelişir. Doğumdan sonraki ilk ayda zirve yapar ve genellikle yaklaşık 2 aylıkken kaybolur. Bazen ürkme üç veya dört ay devam edebilir. Bazı bebekler daha da uzun süre irkilmeyi sürdürür, ancak bebeğiniz 6 ay sonra hala irkilme refleksine sahipse doktorlarıyla konuşun.

Bebeklerde köklenme refleksi nedir?

Bebeğinizin doğumdan hemen sonra ilk yemeğini yemeye başladığını deneyimlemiş olabilirsiniz. Bu refleks meme ucunu bulmalarına ve emmeye başlamalarına yardımcı olur. Meme ucunuzla (veya biberon emziğiyle, hatta bir parmağınızla) bebeğinizin yanağına, dudaklarına veya ağzının kenarına dokunursanız, beslenme beklentisiyle ağzı açık olarak ona doğru dönecektir. Hatta emme hareketleri yapmaya başlayabilirler.

Bir bebeğin dişlerini sıkması sadece sevimli olmakla kalmaz, aynı zamanda acıktığının da iyi bir işaretidir. (Daha fazla ipucu için, bebeğinizin aç olduğuna dair 8 işaretle ilgili videomuzu izleyin.)

Bebekler köklenme refleksi ile doğarlar ve yaklaşık 4 aylık olana kadar sürer.

Adım atma refleksi nedir?

Bu şaşırtıcı refleks, yürüme veya dans etme refleksi olarak da adlandırılır. Bebeğinizi ayakları düz bir yüzeye temas edecek şekilde dik tutun ve adımlarını yavaş yavaş uzatarak ve birbiri ardına esneterek adım atıyor gibi görüneceklerdir. Bebeğiniz elbette ağırlığını taşıyamaz, ama kesinlikle yürüyor veya dans ediyor gibi görünüyor!

Bu refleks yaklaşık 2 aylıkken kaybolacaktır. Bebeğiniz yürümeyi öğrendiğinde – tipik olarak 9 ila 15 ay arasında, ancak bazı bebekler 18 aya kadar yürümezler – hareket gönüllü olacak ve artık bir refleks olmayacak. Güç, denge ve iyi bir güven dozu içerecektir.

Bebeklerde Babinski refleksi nedir?

Bebeğinizin ayağının altını okşarsanız, ayak başparmağını ayağın üstüne doğru uzatacak ve diğer ayak parmaklarını havalandıracaktır. Bu refleksi ilk kez 19. yüzyılın sonlarında tanımlayan Fransız nörolog Joseph Babinski’nin adını taşıyan plantar refleks veya Babinski refleksi olarak adlandırılır.

Bu refleks 12 ay ile 2 yaşına kadar sürer. 2 yaşından büyük bir çocukta (veya bir yetişkinde ortaya çıkan) Babinski refleksi menenjit, felç veya nörodejeneratif hastalık gibi merkezi sinir sistemi bozukluğunun bir işareti olabilir.

Diğer yenidoğan refleksleri nelerdir?

Kavrama (palmar) refleksi

Bebeğiniz yaklaşık 6 aylık olana kadar bir şeyleri bilerek ve güvenle tutamaz. Bu arada, birçok tatlı bebek fotoğrafında ortaya çıkan kavrayıcı bir refleksleri var.

Parmağınızı bebeğinizin avucuna koyun, küçük parmaklarını etrafında kıvırsınlar. Parmağınızı kaldırmaya çalışırsanız bebeğiniz tutuşunu sıkılaştırabilir. Şimdilik içgüdüsel ve güçlü hissettiriyor, ancak buna güvenmeyin. Bebeğiniz aniden kendini bırakabilir. Buna palmar refleks denir ve 32. gebelik haftasında oluşur. Bebeğiniz yaklaşık 5-6 aylık olana kadar sürer.

Emme refleksi

Bebeğinizin ağzının çatısına dokunun ve emmeye başlayacaklardır – bir meme, parmak, emzik, oraya ne gelirse gelsin. Bir el-ağız refleksi emme refleksini tamamlar – bu şekilde bir bebek kendi başparmağını veya parmaklarını emmeye başlayabilir.

Yumruklarını emen bebeklerin ultrason fotoğraflarını görmüş olabilirsiniz. Bu hayatta kalma refleksi, gebeliğin yaklaşık 21 ila 24 haftasında gelişmeye başlar, ancak yaklaşık 36 haftaya kadar tam olarak gelişmez. (Bu nedenle bazı prematüre bebeklerin güçlü bir emme refleksi olmayabilir.) Ayrıca nefes almak, emmek ve yutmak biraz koordinasyon gerektirir, bu nedenle bazı bebeklerin verimli yemek yemeyi öğrenmek için biraz zamana ihtiyacı vardır.

Tonik refleks

Bebeğiniz bu pozisyona geldiğinde, neden “eskrim refleksi” olarak da adlandırıldığını anlayacaksınız. (Doktorlar buna asimetrik tonik boyun refleksi derler.) Bebeğiniz sırt üstü yatarken, başını bir tarafa çevirirseniz, o taraftaki kol uzar, diğer kol dirsekte bükülür. Bebeğinizin başını diğer tarafa çevirin, karşı kol esnediğinde o taraftaki kol uzanacaktır.

Bu hareket bazen belirsiz olabilir ve bebeğiniz üzgün veya ağlıyorsa bunu yapmayabilir.

Tonik refleks, yaklaşık 35. gebelik haftasında gelişir ve bebek 5 ila 7 aylık olana kadar sürer.

Galant (gövde eğriliği)

Karınları aşağıdayken bebeğinizin omurgasının yanından hareket ettirin ve kalçalarını sizin uyardığınız tarafa doğru seğirtirler. Bir bebek bunu doğumdan sonra bir veya iki ay boyunca yapacaktır.

Paraşüt refleksi

Bebeğiniz bu yararlı refleksle doğmaz, ancak 8-9 aylıkken geliştirecek ve ömür boyu koruyacaktır. Takılıp düşersen içgüdüsel olarak kollarını yere doğru nasıl uzattığını biliyor musun? Bu işteki paraşüt refleksiniz. (Bir paraşüt gibi kendinizi düşmeden koruyorsunuz.)

Büyük bebeğinizin bu refleksi geliştirip geliştirmediğini görmek için bu testi deneyin. Bebeğinizi sırtı size bakacak şekilde dik tutun. Dikkatle ama hızlı bir şekilde vücutlarını öne doğru döndürün, düşüyormuş gibi aşağı bakacak şekilde. Bebeğiniz genellikle parmaklarını genişçe açarak kollarını yere doğru uzatacaktır. Bebeklerin bu refleksi yürümeyi öğrenmeden kısa süre önce geliştirmeleri belki de tesadüf değildir!

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir