Hamilelik Döneminde Kaşıntı Neden Olur?
  1. Anasayfa
  2. Gebelik

Hamilelik Döneminde Kaşıntı Neden Olur?

Hamilelik döneminde kaşıntı neden olur, kaşıntı geçmiyorsa ne yapılması gerekir, hamilelik döneminde kaşıntı nedenleri, kaşıntıya ne iyi gelir.

0

Hamilelik döneminde vücutta değişimler olmasıyla birlikte bazı yan etkiler gözükebilir. Kilo almaya başlayan anne adayında kaşıntılar gözükebilmektedir. Karın bölgesinde şişme olmasıyla birlikte kaşıntılar bölgeden bölgeye artış gösterebilir. Sıklıkla rastlanan kaşıntı türünde göğüs bölgesinde de kaşıntılar yaşanmaktadır. 

thumbnail
Önerilen Yazı
Doğum Sürecinde Yapılması Gerekenler?

Hamilelik Döneminde Kaşıntı Sebepleri

Cilt yapısı esnek bir yapıya sahiptir. Bu dönem içerisinde sıklıkla kilo aldığından dolayı daha fazla neme ihtiyaç duymaktadır. Kilo alımından sonra nem kaybına uğrayan cilt kaşına yaparak etkisini gösterir. Hamilelik döneminde sıklıkla rastlanan bir durum olarak yer alır.

Kilo alımı esnasında çatlaklarda oluşmaya başlar. Daha çok çatlaklarda kaşınmalarda yapabilir. Kaşıntı yaşanma sebepleri arasında hormon dengesi de yer alır. Hamilelik döneminde sıklıkla hormonlarda değişme olduğundan dolayı el ve ayaklarda kaşınma yapabilir. Kaşıntı durumu gebelik sonrasında da devam eden süreçtir. Özellikle göğüs ucu bölgesi bu dönem içerisinde dikkat edilmesi gereken noktalardır. 

Hamilelik döneminde kaşıntı neden olur, kaşıntı geçmiyorsa ne yapılması gerekir, hamilelik döneminde kaşıntı nedenleri, kaşıntıya ne iyi gelir
Hamilelik döneminde kaşıntı neden olur, kaşıntı geçmiyorsa ne yapılması gerekir, hamilelik döneminde kaşıntı nedenleri, kaşıntıya ne iyi gelir

Hamilelerde Kaşıntıya Ne İyi Gelir?

Gebelik döneminde anne adayı giydikleri kıyafetleri pamuklu kumaş olarak seçmesi gerekir. Cilde direk temas edeceğinden dolayı esnek ve bol kıyafetler giyilmesi gerekir. Sıkı kıyafetler cildi zorlayacağından dolayı daha çok kaşıntıya sebep olabilir. Hamilelik döneminde kilo artışı fazlalıkla olacağından önceden bol kıyafetler giymeniz alışkanlığınızı daha çok artıracaktır.

Gebelik döneminde vücut temizliği için ılık su duş almanız önerilmektedir. Banyo süreniz 3 günü aşmaması gerekir. Ellerde kaşıntı durumu meydana gelirse daha kısa tutabilirsiniz. Ayrıca kaşınan bölgelere nemlendirici sürmek de rahatlatacaktır. Vücut değişimini takip ederek olası problemlerden de uzak durmuş olursunuz. Nemli kalan vücut sizi daha çok rahatlatacaktır. Banyo kremleri de kullanmanız cildin rahatlığını sağlayacaktır.

Beslenme düzeni de anne adayı için dikkat etmesi gereken durumdur. Aşırı tuzlu yiyecekler yenmesi durumu daha fazla getirebilir. Günlük olarak vitamin ve mineral değerlerine dikkat ederek beslenme programı oluşturulması gerekmektedir. Rahatlamak adına bitki çayları gibi içeceklerden uzak durulmalıdır. El, ayak veya başka bölgelerde olan kaşıntılar stres, takıntı durumu yaptırabilir. Bu dönem içerisinde sabırla hareket ederek yönergelerle durumu atlatmaya çalışmalısınız.

Hamilelik döneminde aşırı terlemeden kaçınmanız gerekmektedir. Aşırı terleme sonrasında cilt bariyeri ortadan kalkmaktadır. Sürekli giysinizle yapışık halde olacağından dolayı cildiniz kötü etkilenecektir. Bu tür durumlarda sıklıkla giysi değişmesi cildinizi rahatlatacaktır. Çamaşırları da yıkamanız halinde ortada yük kalmadan hareket edebilirsiniz.

Günlük olarak su içmenize özen göstermelisiniz. Hamilelik döneminde daha sağlıklı vücut görünümü için önerilen su miktarına özen göstermelisiniz. Kaşıntılara iyi gelerek gün içerisinde enerjik olmanızı da sağlayacaktır.

Hamilelik döneminde her birey kaşıntılar yaşamaktadır. Ani değişimlerden dolayı korkuya kapılmamanız gerekir. Kaşınan bölgeye sürekli olarak müdahale etmek daha kötü hale getirebilir. Ellerde kaşıntı ve kabarma artarsa doktor müdahalesi gerekir. 

Hamilelikte Kaşıntı Ne Zaman Başlar?

Gebelik dönemi başlamasıyla kaşıntı herhangi bir zaman da başlayabilir. Cildinizin durumuna göre vücut reaksiyon göstermektedir. Hamilelik döneminde bazı bireylerde çok az kaşıntı gözükürken bazı bireylerde ise sıklıkla gözükebilir. Hatta ciddi kızarıklık da meydana gelebilir. Bu durum el ve ayaklarda kaşıntı olmasına neden olabilir. 

Genellikle gebeliğin 23.haftasında ortaya çıkan el ayak kaşıntısı meydana gelebilir. Vücudun belli bölgelerinde de kaşıntılar çıkar. Kaşıntılar genellikle gece vakitlerinde meydana gelir. Bunun nedeni kan dolaşımı gece daha çok olduğu içindir.

Hamilelikte Kaşıntılara Karşı Çözüm

  • Limon: Kaşıntı yaşanan bölgeye limon sürmek bölgeyi rahatlatacaktır. Kaşıntı olan bölgeye birkaç dakika limon sürerek bekletin. Rahatlatma etkisi sağlayarak kaşıntı etkisi gidebilir.
  • Karanfil Yağı: Kaşınan bölgeye karanfil yağı sürülmesi birkaç dakika içerisinde kaşıntının azalmasını sağlayacaktır.
  • Aleo vera: Vitamin ve mineral bakımından zengin olan içeriğiyle kaşıntı bölgesini oldukça rahatlatır.

Hamilelikte Kaşıntı Geçmiyorsa Ne Yapılması Gerekir?

Hamilikte el veya ayaklarda kaşıntı geçmiyorsa doktor müdahalesi şarttır. Doktor kan testi yaptırabilir. Alerjik veya stresten kaynaklı olabileceğinden dolayı duruma göre müdahale edilmesi gerekir. Doktorun yönergesine uyarak krem tedavisi de uygulanabilir. Anne adayı kaşıntı olduğunda sürekli olarak bölgeyi ellemesi gerekir. Aksi taktirde daha çok yayılmasına sebep olur.

Anne adayını kaşıntıdan koruyacak önlemler alınması sağlanır. Aşırı derecede sıkıntılı durum karşısında erken doğum kararı da alınabilir. Hamileliğin son aşamalarında kaşıntılar olması normal durumdur. Ancak fazla ellenmesi durumunda daha çok zarar getirecektir.

İçeriklerimize mobil uygulamalarımız ile anında ulaşın!

android app

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir