Yeni Doğan Bebek Bakımı Nasıl Yapılır?
  1. Anasayfa
  2. Bebek Gelişimi

Yeni Doğan Bebek Bakımı Nasıl Yapılır?

Yeni doğan bebek bakımı nasıl yapılır, uyku düzeni, dışkı nasıl olmalı, göbek bakımı, tırnak kesimi, banyo ne zaman yapılmalı, göz ve cilt bakımı.

0

Yeni doğan bebek bakımı nasıl yapılır, yeni doğan bebeklerde anne hassasiyeti oldukça fazladır. Anneler yeni doğan bebek bakımı hakkında daha çok araştırma yaparak kendilerini geliştirebilir. Bu yazımızda yeni doğan bebek bakımı hakkında bütün detaylarına yer vereceğiz.

Yeni Doğan Bebekte Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Uyku: Bebeklerde gece ve gündüz anlaması yoktur. Bu yüzden her bebekte uyku saatleri ara ara değişiklik göstermektedir. İlk zamanlarında oldukça fazla uykuya dalan bebekler 2-3 saate bir emzirme alarak tekrardan uykuya geçerler. Ortalama olarak yeni doğan bebeklerde uyku süresi 12 ile 16 saat arasında değişiklik gösterebilir.

Ortama göre de uyku süresinde artış göstermektedir. Odanın ışık alması, evde oluşan gürültü gibi durumlar uyku durumunu oldukça etkilemektedir. Uyku süresince geceleri daha sessiz ortamda bulunması uykusunu daha rahat almasını sağlayacaktır. İlerleyen aşamalarda bebeğinize uyku eğitimi vererek de erkenden alıştırma sağlayabilirsiniz.

Yeni Doğan Bebekte Dışkı Nasıl Olmalıdır?

Dışkı Sıklığı: Bebeğin ilk aylarında dışkı sayısı oldukça fazladır. Günde 6 ile 8 arasında dışkısını sağlayabilir. Yeni anneler bebeğin dışkısının cıvık olduğunda endişelenebilir. Ancak bu gayet normaldir ilk başlarda cıvık belli zaman sonra altın sarısı rengini alır. Günlük dışkı sayısına ulaşan bebekler beslenmenin yeterli olduğunu gösterir. Bebeğin ikinci ayından sonra bu durum daha az olabilmektedir.

Yeni Doğan Bebekte Göbek Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Göbek Bakımı: Hastaneler doğumdan sonra bebek bakımıyla ilgili olarak göbek bakımını anlatmaktadır. Ancak bazı denilenler ilerleyen zamanlarda unutulabilir. Bebeğin göbek ve göbek çevresi kuru ve temiz kalması gerekmektedir. Göbek temizleme işlemi için günde 1-2 kez olmak kadıyla göbek kordonun dip kısmını temizlenmesi gerekmektedir. Göbek deliği bez takıldığında dışında kalmalıdır. Göbek yeni doğan bebekler 1-2 hafta içerisinde düşer. Göbek düştüğünde kanama sızıntı şeklinde gözükmektedir.

Yeni Doğan Bebekte Tırnak Kesimi Nasıl Olmalıdır?

Tırnak Kesimi: Yeni doğan bebeklerde el tırnakları çok hızlı şekilde uzar. Doğumdan sonra el tırnakları genellikle uzun çıkmaktadır. Bu dönem içerisinde hareketleri kontrol edemediğinden dolayı tırnaklarıyla yüzüne zarar verebilir. Bu dönem içerisinde el patikleri giydirmek gereklidir. Ayrıca haftada bir el tırnaklarını, ayda bir ise ayak tırnakları kesilmesi gerekmektedir.

Bebek tırnak kesimleri banyo yaptıktan sonra yapılmalıdır. Banyo yapıldığında tırnaklar yumuşak hale gelir. Daha rahat bir şekilde banyodan sonra kesebilirsiniz. Eğer kişi banyoyu önceden yaptırmışsa emzirme sonrası ve uykuya geçtiğinde daha rahat tırnak kesimi sağlayabilir. Bebek tırnakları için özel tırnak makasları bulunmaktadır. Özel tırnak makasıyla kesmesi daha hızlı ve kolay kesilebilir halde olacaktır.

Yeni doğan bebek bakımı nasıl yapılır, uyku düzeni, dışkı nasıl olmalı, göbek bakımı, tırnak kesimi, banyo ne zaman yapılmalı, göz ve cilt bakımı
Yeni doğan bebek bakımı nasıl yapılır, uyku düzeni, dışkı nasıl olmalı, göbek bakımı, tırnak kesimi, banyo ne zaman yapılmalı, göz ve cilt bakımı

Yeni Doğan Bebekte Banyo Ne Zaman Yapılmalı?

Yeni doğan bebeklerde banyo yapımında her gün yapılması gerekmemektedir. Bez değişimini iyi yaptıktan sonra bölge temizse yapılmasına gerek yoktur. Göbeğin kuru tutulmasıyla düştükten sonra banyo yapılmaktadır. Göbek ıslanması, göbeğin düşmesini uzatacaktır. Uzmanlar tarafından göbeği düşene kadar yıkanması önerilmemektedir.

Bebeğin ilk banyosu göbek düştükten bir gün sonra yapılmalıdır. Yeni doğan bebeğin ilk ayında haftada 2-3 sünger banyosu yapılarak temiz kalması sağlanmalıdır. Bebeğinizin banyo sevme durumuna göre ilerleyen aşamalarda her gün yapılabilir. Ancak suyu sevmeyen bebeğiniz bulunuyorsa haftada iki kez yıkanması yeterlidir. Bebekler banyo sırasında oldukça rahatlamaktadır. Uyku saatinden önce yapılan banyo geçişi daha çok rahatlatmaktadır. Suyun sıcaklığı çok fazla sıcak olmamasıyla birlikte üşümeden yapılmalıdır.

Yeni Doğan Bebekte Göz Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Yeni doğan bebeklerde göz bakımı yapılması için kaynatılmış ılıtılmış su gereklidir. Anne ilk olarak ellerini sabunlu suyla yıkayıp kurumalıdır. Daha sonra kapaklı kavanozda saklanan ılıtılmış su pamuk sürülerek fazladan su sıkılmalıdır. Bebeğin göz çevresini, kirpikler fazla bastırılmadan silinmesi gerekir. Diğer göze geçtiğinde farklı pamukla yapılması gerekmektedir. Sabah uykusundan çıkan bebeklerde çapaklar meydana gelmektedir. Her sabah çapakları temizleyerek rahat ettirebilirsiniz.

Yeni Doğan Bebekte Cilt Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Yeni doğan bebeklerde ciltleri hassas durumdadır. Bebeklerin ilk zamanlarında parfümlü ürünlerden uzak durulması gerekmektedir. Banyo sonrasında bebeklere özel cilt ürünleri kullanarak koruyabilirsiniz. Banyo sonrasında nemlendirici kullanmak cildine iyi gelecektir. Bebekler ilk yaşını doldurana kadar en fazla 2-3 kez banyo yaptırılması gerekmektedir. Aşırı derece banyo yaptırmak ciltlerindeki koruyucu etkiyi kaybetmesine yol açar.

İçeriklerimize mobil uygulamalarımız ile anında ulaşın!

android app

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir