1-2 Yaş Bebek Gelişimi
  1. Anasayfa
  2. Bebek Gelişimi

1-2 Yaş Bebek Gelişimi

1-2 Yaş bebek gelişimi, 1-2 yaş aralığında bebeklerin yapabilecekleri, 1-2 yaş bebek gelişiminde anne babanın rolü.

0

1-2 yaş bebek gelişiminde ilk aylar önemlidir. Çocuğunuzun dili, sosyal becerileri ve güveni geliştirmesine yardımcı olması için dış dünyadan aldığı duyumlar çok önemlidir. Aynısı tüm çocuklar için geçerli olmasına rağmen, bazı bebekler dönüm noktalarını daha önce geliştirmektedir. Çocuğunuzun beyni bu süre zarfında hızla büyümektedir. Hafıza ve düşünme becerileri gelişmektedir.

thumbnail
Önerilen Yazı
1 Yaşındaki Bebek Nasıl Yıkanır?

Bebeğin 1-2 Yaş Gelişimi 

1-2 yaşında bebeğinizin gözleri doğru zamanda doğru hareketleri koordine etmeyi öğrenmektedir. Bebeğe anne baba olarak bu süreçte nasıl yardımcı olacaksınız? Kendisine yardım etmek için tekerlemeler söyleyin. Çocuğunuza kitap okuyarak da bu becerileri geliştirmesine yardımcı olun.

Yenidoğanlar gürültüye karşı inanılmaz derecede hassastır. Desenlere ve parlak ışıklara ilgi duyarlar. Yaklaşık sekiz haftalıkken yüzleri ve sesleri tanımaya başlarlar. Bu süre zarfında bebeğiniz sesinize tepki verecek ve sesinize karşılık uyumlu ses tepkisi verecektir.

1-2 yaşında bebekler hala vizyonlarını geliştirmekteler ve bu yüzden onlara keskin ve farklı renklerde oyuncaklar verin. Çok renkli yumuşak bir top çok işe yarar. Bebeğiniz 1 aylıkken baş çevresi yaklaşık 2,5 ila 4 cm olmalıdır. 

Olgunlaştıkça, maksimum boy ve ağırlıklarına yaklaşık 2 aylıkken ulaşacaklar. O zamana kadar, bu yaştaki ortalama bir bebek 750 gr- 1 kg arasındadır. Bu gelişim sürecinde bebekler daha gelişmiş bir yüze sahip olacaktır. Yüz kasları da güçlenecektir. Bebeğinizin karnının üzerinde yatarken başının kalktığını ve hareket ettiğini göreceksiniz ve bu sizi çok mutlu edecek. Bebek nesneleri iki eliyle kavrayacak, yuvarlanacak ve her iki bacağına da güçlü bir şekilde tekme atacaktır.

1-2 Yaş bebek gelişimi, 1-2 yaş aralığında bebeklerin yapabilecekleri, 1-2 yaş bebek gelişiminde anne babanın rolü.
1-2 Yaş bebek gelişimi

1-2 Yaş Aralığında Bebeklerin Yapabilecekleri 

Normal şartlarda 12 aylık bebek ilk adımı atabilmelidir. Bazıları da daha geç adım atarlar.  14-15. aylarda yürüyebilmeliler. Baş parmağı kontrol etme, kaşıkla yemek yeme de tatlı gelişmelerden biridir. Bebekleri yürümeyi tam başarması için tutundukları cisimlerin sağlam olmasına dikkat edin. Bebeğin etrafında kırıcı yanıcı toksik maddeler bulundurmayın.

1-2 Yaş aralığında bebekler sosyal birer varlık olmaya başlar. Duygusal gelişim olarak, aşina olmadığı yerlerde ağlar. Gördüğü tepkileri kopyalayabilir. Tatlı bir inatçılık takınabilir.  Bebeğin gözleri de odaklanmayı öğrenmektedir. Bu aşamada çocuğunuz, kendisi tarafından hemen fark edilmeyen uzaktaki nesnelere bakmaya başlayacaktır. Ancak bu ayın sonunda bebeğiniz, önünde tuttuğunuz nesneleri işaret edebilecektir.

Bebeklerde 1 yaşına kadar insanlarla ve farklı bebeklerle iletişime girmeyi seveceklerdir. Kardeşleri ile de oyun oynamaya heveslidirler. Kelime haznesini geliştirmek için onlarla basit oyunlar oynayın, onlara masallar okuyun. Onlar sizi canı gönülden dinleyeceklerdir.

1-2 Yaş Bebek Gelişiminde Anne Babanın Rolü

Anne babalar başkaları ile oynamak isteyen bebeklerini; paylaşım konusunda eğitebilirler. Bebeğinizin 3 oyuncağı varsa bunların hepsini paylaşmak istemezler. Anne baba olarak bu oyuncaklardan birini alıp kardeşine vermesini sağlayabilirsiniz. Böylece paylaşmayı öğrenecektir.

1-2 yaş bebeklerde zeka hızlı gelişiyor. Sizin yaptığınız hareketleri izler ve iletişim için bekler. Bebek 24 aylık olmadan en az 4 kelime konuşabilmelidir. Bebekler oyunla öğrenirler. Bol bol oyun oluşturun ve oyuncaklar alın. Hareketli oyuncaklar vererek onların el becerilerini geliştirmesini sağlayın.

Bebeklerin el kollarının güçlenmesi için itme-çekme yapabilecekleri oyuncaklar sunun.

1-2 yaş bebekler isimlerini bilmeli ve basit komutları anlamalıdır. Bebeğe yemek yedirecekseniz bunu oyunmuş gibi sunup oyuna ad verin. Evden çıkacaksanız bu aktiviteye de isim verin. Mesela “attaya gidiyoruz” şeklinde. Bebeğe çorap giydirecekseniz basit kelimelerle bu işlemi ona kavratın. O sizi anlamaya başlayacaktır. Bir süre sonra bebeğe attaya gidiyoruz dediğinizde bebek evden çıkılacağını anlayacaktır. 

1-2 Yaş Bebekler Etkileşime Başlıyor

1-2 yaş bebeklerin gelişimi anne baba için oldukça heyecan vericidir. Artık o bir birey olmaya başlamaktadır ve gelişimi her yönden sürmektedir. Gittikçe dengeli olmaya başlayan bebekler artık en az 4 kelimeyi tam olarak bilir ve kullanırlar. Çevre ile ve anne- baba ile duygu bağları güçlü olmaya başlar. Etkileşim, 1-2 yaş bebekler için en temel konudur. Bebekler etrafla sürekli dinamik etkileşim kurmaya çalışırlar.1 yaş bebek ile evde neler yapabilirim? Renkli oyuncaklar alıp onunda oynayın. Tabletiniz varsa renkli oyunları gösterin.  18 aylık bebekle ne oynanır? Kas becerilerini geliştirmeye odaklı oyunlar oynayın. Onunla renkli geometrik şekillerle bir şeyler inşa edin ve bozun.

İçeriklerimize mobil uygulamalarımız ile anında ulaşın!

android app

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir