1. Anasayfa
  2. Kadın Hastalıkları

Menopoz Sonrası Kanama

Menopoz sonrası kanama, menopoz süreci nasıl başlar, menopoz evrelerinde kanama görülür mü.


0

Menopoz sonrası kanama ciddi bir problemdir ve doktora görünmeyi gerektirir. Bu problem, doktor kontrolünde ilaçlarla çözülebilir bir problemdir. Menopoz sonrası kanama neden olur sorusunun 4 cevabı vardır. 

  • Endometriyal hiperplazi
  • Vajinal atrofi
  • Cinsel yolla bulaşan mikroplar
  • Kanser

Endometriyal hiperplazi nasıl meydana geliyor? Bu sorun rahmi kaplayan doku olan endometriyum çok kalınlaştığında meydana gelir. Hormon replasman tedavisi, topikal östrojen ve hatta ameliyatla tedavi edilebilir. İlaçlar rahim astarını inceltecektir. Servisit, hemoroid ve bakteriyel enfeksiyon gibi diğer sorunlar Menopoz sonrası kanamayı tetikleyebilir.

  • Her menopoz sonrası kanama kanser midir?
  • Menopoza girdikten sonra kanama olması normal mi?
  • Menopozdan sonra gelen kanama nedir?
  • Vajinal kanama ne zaman tehlikelidir?

Menopoz sonrası kanama meydana geldiğinde, durumu ciddiye alın ve jinekolog doktora görünün. Rutin muayenede pelvik organlarınızı ve rahminizi incelemek için ultrason veya histeroskop kullanacaktır. Jinekoloji uzmanı kanser gibi ciddi durumları dışlayabilir ve durumunuzu tedavi etmek için ne yapılması gerektiğini belirleyebilirler. Menopoz sonrası kanama meydana geldiğinde bu durum rahim kanseri veya rahim ağzı kanseri gibi daha ciddi bir durumun işareti olabilir. Hastalık genellikle ilerleyene kadar herhangi bir belirti vermez. 

Menopoz Evrelerinde Kanama Görülür mü?

Menopozun erken evrelerindeki kadınlarda genellikle düzensiz vajinal kanama görülür. Bu normal bir semptomdur, ancak son adet döneminizden bu yana 12 ay yada daha uzun süre geçtiyse, doktora bu durumu söylemekte yarar vardır. Bazı durumlarda, pembe veya kahverengi renkte veya kremsi veya beyaz bir görünüme sahip bir vajinal akıntı endişe etmenizi haklı kılacaktır.

Menopozdan sonra kanama, rahim veya rahim ağzı kanserinden de kaynaklanabilir. Çoğu vaka ciddi bir endişe kaynağı olmasa da, bir hastanın yılda bir fizik muayeneye gitmesi iyi bir fikirdir. Kanserlerin yavaş ilerlediği bilinir ve zamanında tedavi edilmezse komplikasyonlara neden olabilir.

Servisit veya rahim ağzı iltihabı, genital bölgenizde bakteri ve virüsler bulunduğunda ortaya çıkabilir. Semptomlar vajinal kaşıntı, ağrı ve akıntıyı içerebilir. Servisit olan kadınlar seks sırasında ağrı veya rahatsızlık hissedebilir.

Rahim astarındaki polipler veya büyümeler de lekelenmeye neden olabilir. Bu polipler rahminizin veya rahim ağzınızın içinde veya vajinanızın yüzeyinde görünebilir. Polipler ağrılıdır ve ağır veya düzensiz kanamalara neden olabilir. Poliplerin cerrahi olarak çıkarılması lekelenmeyi azaltabilir.

Menopoz sonrası kanama endişe verici olabilir, ancak tedavisi kolay bir durumdur. Hormon replasman tedavileri almak, cinsel ilişki sırasında korunmak ve kolaylaştırıcı kremler kullanmak rahatlatıcı olabilir.

Menopoz sonrası kanama, menopoz süreci nasıl başlar, menopoz evrelerinde kanama görülür mü.
Menopoz sonrası kanama

Menopoz Süreci Nasıl Başlar?

Menopoz, doğurganlığın, yaşa göre bitişidir ve bir kadının en az 12 ay adet görmemesinin ardından ortaya çıkan doğal bir süreçtir. Menopozla ilişkili belirtiler kadının hormonal dengesini bozabilir, ancak bunlar için tedaviler vardır. Semptomların şiddetini en aza indirmeye yardımcı olabilecek bazı yaşam tarzı değişiklikleri de vardır. Menopozun zamanlaması birçok faktör tarafından belirlenir. Hayatın erken döneminde veya sonrasında başlayabilir. 

Erken menopoz osteoporoz ve kalp hastalığına yol açabilir. Otoimmün hastalıkları olan kadınlar erken menopoz için risk grubunda yer almaktadır. Çoğu kadın için menopoz 45 ila 55 yaşları arasında başlar. İki ila sekiz yıl arasında sürebilen geçiş döneminde kadınlar fiziksel ve duygusal değişiklikler yaşarlar.

Bazı kadınlarda sıcak basması daralma sık görülüyor bu da sinirlilik halini tetikliyor. Bu parlamalar hormonal değişikliklerin bir sonucudur. Sıcak basmalar genellikle beş dakikaya kadar sürmektedir.

Sıcak basması, kafein veya alkol gibi içeceklerle tetiklenebiliyor. Diğer tetikleyiciler de yoğun stres, kaygı olabiliyor. Menopoza geçiş sürecinde kadınların depresyon ve uyku sorunları olabilir. Depresyon konsantrasyon ve motivasyon güçlüğüne neden olabilir. Geçiş döneminde sıcak basması yaygındır. Ancak menopoz sonrası kanama yaygın değildir. Çözümü olmakla beraber, menopoz sonrası kanama ciddiye alınması gereken bir sorundur. Sorunların neler olabileceğini yukarıda anlattık. Bu sorunlar içinde en tehlikeli olanı kanserdir. Kanser de sinsi olarak ilerler ve hiç belirti vermediği için, geç kalındığında hastayı ölüme kadar götürebilir. 

Menopoz sonrası kanama nedene bağlı olarak tedavi edilmektedir.  Polip kaynaklı ise polipler ameliyatlar çıkarılır. Kansere bağlı ise kanserin yayılma durumuna göre tedavi süreci başlar. Kana nedeni kan sulandırıcı ( tansiyon) ilaçları ise bu tedavinin yeniden gözden geçirilmesi gerekir.

İçeriklerimize mobil uygulamalarımız ile anında ulaşın!

android app

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir