1 Aylık Bebek Gelişimi
  1. Anasayfa
  2. Bebek Gelişimi

1 Aylık Bebek Gelişimi

1 aylık bebek gelişimi, yeni doğan bebek sağlığı, bebeklerde sosyal gelişim, bebeklerin zihinsel süreçleri, 1 aylık bebek kilosu ve boyu.

0

1 Aylık bebek gelişimi anne ve babanın acemiliğini attığını süreçte bebekler sürekli olarak gelişim halindedir. Sürekli olarak uykuya ayıran bebek anne sütüne bağımlı şekilde yaşamaktadır. Gelişimleri belirli periyotlarda incelenen bebeklerde konumuzda bir aylık döneminde neler değişeceğini bahsettik.

Yeni Doğan Bebek Sağlığı

1 Aylık bebek için sağlık kontrolleri ilk olarak doğumdan hemen sonra yapılmaktadır. Yapılan kontroller sonrasında hekim tarafından herhangi bir şey denmezse bebeğin birinci ayı dolmadan tekrardan yapılmalıdır. Yapılan kontrollerde normal gelişim süreci geçirilip geçirmediği gözlenmektedir. 

Sağlık kontrolünde bakılan durumlar boyu, kilosu, baş çevresi gibi ölçümler sağlanır. Hepatit aşısı kontrolleri sağlanmasıyla birlikte bebeğin durumuyla ilgili bilgiler alınır. Uyku saatleri, emzirme durumu, görsel ve işitsel tepkiler gibi durumlar sorulur.

Ebeveynler bu aşamayla ilgili bir şikayetleri varsa hekime belirterek çözüm sağlayacak teknikler belirtilir. Herhangi bir sorunuz varsa belirterek bebek gelişimiyle ilgili daha iyi hareket edebilirsiniz.

thumbnail
Önerilen Yazı
Yeni Doğan Bebek Bakımı Nasıl Yapılır?

Bebeklerde sosyal gelişim

1 Aylık bebek sosyal gelişim olarak ilk temeli bu zamanda atabilir. Daha çok annesiyle bağ kurarak hareket eden bebek babasını da fark etmeye başlar. İlk ayından itibaren sıklıkla iletişim kurmak gelişimi açısından önemlidir. Sosyal iletişim bakımından yumuşak seslenmek, okşamak ve sarılmak güvende hissetmesini sağlayarak uyku geçişlerinde rahatlığı da sağlayacaktır. 

Ebeveynlerinin yanında görmesiyle bebek daha çok sakinleşecektir. Duygularını ifade edebilmek adına bu dönem içerisinde gülümseme sağlayabilir. Gülümsemelerine karşı vermek de aradaki iletişimi daha çok artıracaktır.

Bebeklerin Zihinsel Süreçleri

1 Aylık bebekte hücresel gelişim tamamlanmış olur. Ancak bağlantıları kurmak için süre çok erkendir. İleri aşamalarda başlayan sinaps girişimleri daha da ilerleyerek bağlantılar kuracaktır. Birinci ayında bebekler iletişimi ağlayarak geçirmektedir. Herhangi bir ihtiyacında ağlamasıyla ebeveynlerine iletmektedir. 

Genellikle ağlama nedenleri acıkma veya altını yaptığında göstermektedir. Diğer iletişim yöntemleri olarak üşümesi, sıcaklaması, gazı olması, sıkılması veya canı yandığında şiddetine göre bağırmaktadır. Bebeklerde sıklıkla konuşmanın da ilerleyen dönemlerde çokça etkisi olduğu düşünülmektedir. Birinci ay bitimiyle birlikte daha çok gelişime ve farklı etkilere de sahip olacaktır.

1 aylık bebek gelişimi, yeni doğan bebek sağlığı, bebeklerde sosyal gelişim, bebeklerin zihinsel süreçleri, 1 aylık bebek kilosu ve boyu
1 aylık bebek gelişimi, 1 aylık bebek kilosu ve boyu

1 Aylık Bebek Kilosu Ve Boyu

1 Aylık bebek gelişimi içerisinde kız bebeğin boyu 50-59 cm arasında olmalıdır. 1 aylık erkek bebek boyu 51-60 cm arasında olması gerekmektedir. 

Bebekler rutin kontrollerde kilo ve boy ölçüsü alınmaktadır. Bir aylık için normal kabul edilen ölçüleri olarak 1 aylık kız bebek kilosu 4,2 kg olurken erkek bebeklerde 4,5 kg olması gerekmektedir. Ortalama olarak her bebek ilk 6 aylık sürecinde 150 gram kilo artışı almaktadır.

1 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

1 Aylık bebek yapabilecekleri arasında yüzükoyun yatırılması sırasında başını kaldırabilir. Kişilerin yüzüne bakmaya devam eder. Seslere karşı tepkiler verebilir. Siyah ve beyaz renk kolay bir şekilde görebilmektedir. Bebeğin objeleri gördüğünde gözle takip etmesi de gözükür. Huzurlu olduğunda kendini belli eder. Ellerini kullanarak göz mesafesine getirebilirler. 

Bu dönemde ellerini tam hakim olamadıklarından dolayı ellerine eldiven takılmaktadır. Hızlı hareket ettirmesi sonucunda tırnağını gözüne getirerek veya yüzünde zarar verebilir. Desteklenmeden dik konumda tutulmasıyla birlikte başları aşağıya düşebilmektedir. Ellerini yumruk yapabilir. Çoğu zaman yumruk yaparak el gücünü tanımaya çalıştıkları dönem olarak yer alır. 

1 Aylık Bebeğe Yapılmaması Gerekenler

1 aylık bebekte yapılmaması gereken eylemlerden biri de kucakta oturmaya çalışmaktadır. Bebekler dördüncü aydan itibaren kucakta destekli bir şekilde oturmaya başlar. Bu döneme kadar kendisini zorlayıcı harekelerde bulunmak adapte olması uzun sürebilir. Bebeğin sosyal iletişimini kesmeden devam etmeniz gerekir. 

Emzirirken veya uyutmaya çalışırken bebeğinizle göz kontağı kurmaya devam ederek güvenli olduğunuzu hissetmeniz gerekir. İlk uyuma sırasında odayı terk etmemek ve alışması için yanınızda yatırmanız gerekir. Aksi taktirde sürekli olarak korku haline düşebilmektedir. Bebeğin ilerleyen aşamalarda uyku eğitimini sağlayarak durumu düzeltebilirsiniz.

Bebeklerin Acıkma Süresi

1 Aylık bebekler için genellikle 2-3 saate bir acıkma yaşanır. İlk ay içerisinde beslenme düzeni gündüz olduğunda 2-2,5 saatte bir yapmanız gerekirken gece olduğunda 3-4 saatte bir uyandırarak yapabilirsiniz. Bir gün içerisinde 8-12 kez süt emzirme yaptırabilirsiniz.

İçeriklerimize mobil uygulamalarımız ile anında ulaşın!

android app

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir