İçindekiler
Bebeklerde uyku eğitimi, eğitime ne zaman başlanır, bebeklerde uyku eksikliği, bebeğin uykuya geçerken sürekli ağlaması ve rahatsız olmasıyla göstermektedir. Uyku sürecini kolaylaştırarak belirli rutine koyabilirsiniz. Bebekler uyku sürelerinin düzenli olması gelişimlerini de olumlu yönde etkilemektedir. Uyku eğitimi bebeklerin sallanma, emme, kucakta, gezdirilerek şekilde uyutma alışkanlıklarından vazgeçilerek düzene sokulmaya çalışılmaktadır. Sağlıklı uyku alışkanlığı sağlanmasıyla anne içinde rahatlık sağlayacaktır.
Bebeklerde Uyku Eğitimine Ne Zaman Başlanır?
- Bebekler için uyku eğitimi ilk 3 ay kesinlikle yapılmaması gerekmektedir. Bebeğin 4.ayından itibaren uyku eğitimi verilmesi öneriliyor.
- Bebeğin ilk 3 aylık aşamasında annesiyle daha iyi bağ kurduğu zamandır. Dünyaya tanımada ve beslenme alışkanlığı kazanarak büyüme sürecine girmektedir.
- Büyüme döneminde çevreden de etkilenerek huzursuzluk, uyku düzensizliği, gaz sorunu uyku sorunu etkileyen aşamalardır.
- Sürekli ağlayan bebeklerde anneler bebeği sakinleştirmek için uyku sürecine kadar konuşması, gezdirmesi, kucakta sallama gibi yöntemleri deneyerek rahatlamasını sağlayabilir. Bebeğin annesine karşı bağı artarak daha rahat uyku sürecine girebilir.
- Bebeğin sakinleşmesi adına beyaz gürültü dinleterek alışıp sakinleşmesini sağlayabilirsiniz.
Bebeklere Uyku Eğitimi Nasıl Verilir?
Bebeklerin uyku eğitimi aşamalı devam eden ve bebeğin gelişimine katkı sağlayan süreçtir. En çok kullanılan ve etkili olan yöntemleri sizler için sıraladık.
1-Tracy Hogg Uyku Eğitimi
Tracy Hogg bebek hemşiresinden alınan yöntem türüdür. Sağlıklı uyku alışkanlığı kazandırmak için uygulanan yöntemdir. Yapılması gereken sistem adımları;
- Uyku saati yaklaştığında bebeğin mayışmasıyla bebeğin görüş alanı içerisinde çıkın. Yalnız kalmasını sağlayarak uyku sürecine girmesini bekleyin.
- İlk zaman içerisinde uzaklaşmanız halinde bebek istemsiz olarak ağlayabilir. Ağlama başladığında kucağınıza alarak konuşup, sevip tekrar sakinleştiğinde uyku sürecine girip yalnız kalmasını sağlayın.
Tracy Hogg sistemi ilk başlarda zaman alan işlemdir. Annenin bu süreç içerisinde sabırla beklemesi gerekmektedir. İlerleyen dönemlerde bebek bu işlemlerinizde rutine alışarak daha erken uyku sürecine girecektir.
2-Kim West Uyku Eğitimi
Kim West tarafından yapılan uyku eğitimi bebek ağlamasının en düşük düzeyde tutulan eğitim türüdür. Ebeveynler arasında en çok seçilen yöntemdir. Yenidoğan bebeklerde yapılması kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Fazla zaman gerektiren işlem olmasıyla birlikte ilk başlarda ebeveynlerinde uyku sürelerinden feda etmesi gerekebilir. Yöntem olarak;
- Bebeğin uykusu gelmesiyle kucağınızdayken uykuya dalmadan önce yatağa yatırın.
- Bebeğin sizi görebileceği noktada yatağın yanına oturun.
- Bu işlem sırada bebeği okşayarak, kısık sesle ninni söyleyerek rahatlatabilirsiniz.
- Uyku sürecine girerken bebeğin ağlamaması için kucağınıza alıp sakinleştirip tekrardan yatağa koyun.
- Her geçen gün içerisinde bebekten uzaklaşma sağlayarak tek başına uyku sürecine girmesini sağlayın. İlerleyen dönemlerde bebek yatağa konduğundan itibaren uyku sürecine girmiş olacaktır.
3- William Sears Uyku Eğitimi
Dr.William Sears tarafından yöntemde bebeğin ilgisini sağlayarak uyku arkadaşı olacak şekilde eğitilmesini sağlamaktadır. Yöntem olarak;
- Bebeğin uyku sürecine geçene kadar daha çok güven ve şefkat göstermeniz gerekmektedir.
- Bebeğin uyku sürecinden önce açlık veya gaz sancısı olmadığına emin olun. Uykuya geçmeden önce açlığını kontrol ederek diğer aşamaya geçebilirsiniz.
- Uyku rutini oluşturmak adına yanınızda yatırarak veya ılık duş yaptırdıktan sonra yanında olmasını sağlayarak daha rahat uyku sürecine alışabilmektedir.
- Gözlemleme yaparak bebeğin uyku sürecinde yaşadığı zorluklarda konuşarak veya kısık müziklerle destekleyebilirsiniz.
Bebekler Neden Uyumaz?
Bebekler dönemler içerisinde huzursuz ve uyku sürecinde korkma yaşayabilir. Genellikle yaşanan uyku problemleri arasında;
- Acıkma: Bebekler acıkma halinde ilk aylarında sıklıkla beslenmesi gerekmektedir. Anne sütünü aldıktan sonra rahatlama yaşayarak uyku sürecine girmektedir.
- Gaz Sorunu: Bebekler doğduklarında vücudu tam olarak gelişmediği için gaz içinde kalmaktadır. Gazını çıkartarak rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
- Gece Gündüz Sorunu: Bebekler en çok karanlık odaya geçtiğinde uykuya daha yatkındır. Sabahları ışık olduğundan dolayı akşama doğru karanlık odaya geçmelerinde gece olduğu varsayarak uykuya geçmektedir. Ancak anne veya babanın sesini duymasıyla tekrardan uyanarak uykuya dalmak istememektedir. Bu tür alanlarda sabahlarda daha çok evin içerisine ışık girmesini sağlayarak ve gece olduğunda ışıksız ortamlarda uyumasını sağlayarak çözebilirsiniz.
- İlgi İhtiyacı: Bebekler anneye karşı düşkünlüğü ilk ayından itibaren başlamaktadır. Anneden daha çok sevgiyle beslenerek arasındaki bağı güçlendirmek istemektedir. Ağladığında ilgi gösterip sakinleşmesini sağlayın. Sakinleştirme sürecinde kısık sesle konuşarak okşayarak alışmasını sağlayın. Ayrıca beyaz müzik açarak kısık sesle dinlemesini sağlayarak çevreye karşı ilgisini de sağlamış olursunuz.
İçeriklerimize mobil uygulamalarımız ile anında ulaşın!