anne okulu
Bildirimler
  • Bildiriminiz bulunmamaktadır.
Bebekler günlük ne kadar mama yemeli?
  1. Anasayfa
  2. Bebek Gelişimi

Bebekler günlük ne kadar mama yemeli?

0

Bebeğiniz çok fazla mı yoksa çok az mama mı alıyor? Bu, birçok yeni ebeveyni, özellikle de yeni doğan bebekleri endişelendiren önemli bir sorudur. Bebeğinize ne kadar mama vereceğinize karar verirken, yaş ve kiloya dayalı yönergelere bakmanın yanı sıra açlık ipuçlarını izlemek de önemlidir. Genel olarak, katı yiyecekler yemeden önce, bebeklerin her gün vücut ağırlığının kilogramı başına 70 gram mamaya ihtiyacı vardır.

Bu yönergeler ilk 4 ila 6 ay sadece mama ile beslenen ve ardından 1 yaşına kadar mama ve katı gıda kombinasyonu ile beslenen bebekler içindir. ayrı tavsiye için.

Çocuk doktorunuz, bebeğinizin büyüme çizelgelerinde nereye düştüğünü size söyleyebilir, kendi büyüme eğrilerinde istikrarlı bir şekilde büyüdüklerinden emin olabilir ve sağlıklı miktarda mama aldıklarından emin olmanıza yardımcı olabilir. Bebeğinizin büyümesi, davranışı veya gelişimi hakkında endişeleniyorsanız, doktorlarıyla konuşun.

Yenidoğan için ne kadar mama?

İlk birkaç gün, yeni doğan bebeğinize her 2 veya 3 saatte bir 28 ila 56 gram mama verin. (İlk başta, yeni doğanlar bir seferde sadece 14 gram mama alabilir.)

İlk birkaç günden sonra, yenidoğan bebeğinize her 3 ila 4 saatte bir 56 ila 85 gram mama verin.

Başlangıçta, mama ile beslenen yenidoğan bebeğinizi, acıktığına dair belirtiler gösterdiğinde, talep üzerine beslemek en iyisidir. Bebeğiniz biberon istediğini size söyleyemeyeceği için, onun açlık ipuçlarını okumayı öğrenmeniz gerekecek. Ağlamak genellikle açlığın geç bir belirtisidir, bu yüzden eğer yapabiliyorsanız, beslenme zamanının geldiğine dair erken işaretleri yakalamaya çalışın.

İşte izlemeniz gereken bazı açlık ipuçları:

  • Dudaklarını şapırdatmak veya yalamak
  • Köklenme (yiyecek aramak için çenesini, ağzını veya kafasını hareket ettirme)
  • Ellerini ağzına götürmek
  • ağızlarını açmak
  • Titizlik
  • şeyleri emmek
  • Daha uyanık olmak
  • ağlıyor

Zaman geçtikçe, yeni doğan bebeğiniz oldukça düzenli bir beslenme programı geliştirmeye başlayacaktır. Onların ipuçlarına ve ihtiyaçlarına aşina olacaksınız ve onları ne zaman ve ne kadar besleyeceğinizi bilmek çok daha kolay olacak.

Yaşa göre mama besleme tablosu

İşte yaşa göre günlük tipik miktarlar:

Yaş:Besleme başına miktar:Besleme Sıklığı:
Yenidoğan30 ila 60 ml3 ila 4 saatte bir
Bir aylık bebek118 ml4 saatte bir
İki aylık bebek118 ml6 ila 7 kez besleme/24 saat
Dört aylık bebek118 ila 178 ml6 kez besleme/24 saat
Altı aylık bebek178 ila 236 ml5 kez besleme/24 saat
Bir yaşında bebek236 ml2 ila 3 kez besleme/bebek gıdası ile desteklenecek şekilde 24 saat

8 aylıktan ilk doğum gününe kadar bebeğinizin günde 3 ila 4 kez şişe başına 200 ila 225 almasını bekleyebilirsiniz.

Bebeğiniz büyüdükçe ve karnı büyüdükçe, her birinde daha fazla mama bulunan günde daha az biberon içerler. Sağlıklı bir kiloda kalmaları için bebeğinizi aşırı beslememek önemlidir. Bebeğiniz 24 saat içinde 900 gramdan fazla mama almamalıdır.

İlk yaşlarına geldiklerinde, mama içmeyi bırakabilir ve biberonda, damlatmaz bardakta, pipetli bardakta veya açık bardakta inek sütüne geçebilirler. Yürümeye başlayan çocuğunuzu günde 450 ila 680 gram (2 ila 2,5 bardak) tam yağlı sütle sınırlayın, böylece diğer sağlıklı yiyeceklere yer açsınlar.

 

Bebeğinizin yeterince mama aldığını gösteren işaretler

İşte bebeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm mama aldığına dair işaretler:

  • Sabit kilo alımı. İlk 10 günden sonra kilo almaya devam ederler ve ilk yıllarında sağlıklı bir büyüme eğrisi izlerler. (Çoğu bebek ilk birkaç günde doğum ağırlığının yüzde 7 ila 10’unu kaybeder ve daha sonra yaklaşık 2 haftalık olduklarında yeniden kazanır.)
  • Mutlu Bebek. Beslendikten sonra rahatlamış ve tatmin olmuş görünüyorlar.
  • Islak bebek bezleri. Doğumdan sonraki ilk günlerde günde iki ila üç bez ıslatırlar. Önümüzdeki birkaç gün içinde, miktar günde en az beş ila altı ıslak çocuk bezine yükselmelidir.

 

Bebeğinizin çok fazla mama aldığını gösterir

Bebekler genellikle ihtiyaç duydukları miktarda yemek yemede iyidirler, ancak biberonla beslenen bebekler zaman zaman çok fazla içebilirler. İşte çok fazla mama aldıklarına dair işaretler:

  • Kusma bir beslendikten sonra bebeğinizin çok fazla yediğinin bir işareti olabilir. (Tükürmek normaldir, kusmak değildir.)
  • karın ağrısı Beslenmeden sonra aşırı beslenmenin bir işareti de olabilir. Bebeğiniz bacaklarını yukarı çekiyorsa veya karınları gergin görünüyorsa ağrıları olabilir. (Bebeklerde mide ağrısının diğer olası nedenlerine bakın.)

Bebeğiniz biberonu bitirdikten sonra bile sürekli yemek yemek istiyorsa, çocuk doktorunuzla konuşun. Emzik kullanmak, emme ihtiyaçlarını yatıştırmaya yardımcı olabilir.

Mama ile besleme ipuçları

  • Genel olarak, bebekler acıktıklarında yer ve doyduklarında dururlar, bu nedenle bebeğinizi her bir şişeyi bitirmeye teşvik etme cazibesine karşı koyun. Bebeklik döneminde aşırı beslenme, daha sonraki yaşamda obeziteye katkıda bulunabilir.
  • Bebeğinizin her ağlamasına biberonla cevap vermeyin. Bezleri ıslandığı, üşüdüğü veya sıcak olduğu, gazlarının çıkarılması gerektiği veya size yakın olmak istedikleri için ağlıyor olabilirler. (Bebeklerin neden ağladığı ve onları nasıl yatıştıracağı hakkında daha fazla bilgi edinin.)
  • Bebeğiniz büyüme atakları sırasında normalden daha aç olabilir. Bunlar tipik olarak doğumdan 10 ila 14 gün sonra ve yaklaşık 3 hafta, 6 hafta, 3 ay ve 6 aylıkken ortaya çıkar.

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir