İçindekiler
Bebekler ne zaman bağımsız hale gelir?
Bir bebeğin kendi ayrı bir varlık olduğunun farkına varması genellikle 6-7 aylıkken başlar. Bu onlar için heyecan verici olsa da, sizden ayrılma konusunda endişelenmelerine neden olabilir. Bebeğinize bol miktarda sevgi ve destek vermek, dünyayı keşfetmeden önce size güvenli bir bağlanma ihtiyacı olduğundan, bağımsız olmayı öğrenmelerine yardımcı olacaktır.
Yenidoğan olarak bebekler, kendilerini birey olarak algılama konusunda hiçbir fikirleri yoktur. Bebeğiniz, sizin ikimizin tek bir kişi olduğunu düşünür ve önündeki küçük ellerin ve ayakların kendi elleri ve ayakları olduğunu fark etmez.
Ancak zamanla, büyüyen bebeğiniz fiziksel ve zihinsel olarak geliştikçe, kendilerinin kendi küçük insanı olduklarını, kendi bedenleri, düşünceleri ve duyguları olduğunu yavaş yavaş anlayacaklar. Tabii ki, bebeğiniz de kendi yolunda şeyler yapmak isteyecektir.
Bebekler Ne Zaman Kendi Varlıklarının Farkında Olurlar?
Bebeğinizin bireyselliği yıllar içinde gelişecektir. Yaklaşık 6-7 aylıkken, bebeğiniz sizden ayrı olduğunu ve yalnız bırakılabileceğinizi anlamaya başlar. Bu genellikle ayrılık kaygısının başladığı zaman olur ve ikinci yıla kadar sürebilir.
Çocuğunuz daha sosyal hale geldikçe ve onları, bakıcısına ya da kreşe bıraktığınızda geri geleceğinize daha güvenli oldukça, kendi kimliklerini oluşturmaya ilerleyebileceklerdir.
Okul öncesi çağına geldiğinde, çocuğunuzun artan bağımsızlığı, bazı sorunlara neden olabilir: şeyleri “benim şekilde” isteme, birçok sinir krizinin temelinde yatan şeydir. Bu normal bir gelişim sürecidir ve düzeltilecek veya cezalandırılacak bir şey değildir. Çocuğunuza kontrol hissi vermek için seçenekler sunmaya çalışın.
Bağımsız Bir Bebek Nasıl Yetiştirilir?
Bebeklerinizin dünyayı keşfetmeden önce size güvenli bir bağlanma ihtiyacı olduğundan, bol miktarda sevgi ve destek vermeleri gerekiyor. Bebeğinizin ayrılık ve dönüş anlayışını geliştirmek için onların ağlamalarına hızlı bir şekilde tepki verin. Bebeğiniz aç olduğunda onları besleyin, kirli olduklarında bezlerini değiştirin ve uyanıkken onlarla gülümseyin ve konuşun.
Bebeğinizle birlikte oyunlar oynayarak ayrılık ve geri dönüş anlayışlarını pekiştirebilirsiniz (siz bir süreliğine ayrıldığınızda panik yapmamalarını öğrenirler). Örneğin, yüzünüzü kapatarak ya da mobilyanın arkasına saklanarak “seyir” oyunu oynayın ya da bir oyuncak örtü altında saklanıp birlikte bulun. Bu oyunlar sadece bir ders öğretmez, etkileşim bebeğinizin size karşı yakınlık hissetmesini de sağlar.
Bağımsızlık kazanmak için, çocuğunuz tehlikeli nesneleri uzakta tutmak yerine, onlara ulaşılması güvenli olan nesneleri bolca sunun.
Bebeğiniz bir çocuk haline geldiğinde, onların bağımsızlığını ve artan bireyselliklerini teşvik etmek için kendi başlarına yapabilecekleri şeyler ve seçenekler sunarak destek olun. İki elbise arasında, atıştırmalıklar arasında veya öğleden sonraki aktiviteler arasında bir seçim yapma imkanı çocuğunuza kendileri düşünme fırsatı verir.
Unutmayın ki, çocuğunuzun kendi başına hareket etmeye başlaması, onların konfor ve sevginize daha az ihtiyaç duyacakları anlamına gelmez. Çocuğunuz daha az ihtiyacı olsa bile, sürekli bakımınızı istemeye devam edecektir.
Çocuğunuzun kendileri için bir şey denediği her seferinde onları teşvik edin, ancak desteğinize geri döndüklerinde de onları itmekten kaçının. Size güvenip ihtiyaç duydukları sürece, rahatlatıcı sözlerinizle yanlarında olun.
Yaşları ilerledikçe, bağımsızlık ve öz farkındalık daha da artacaktır. Her yıl, çocuğunuzun kendi kendine yapmak isteyeceği daha fazla şey olacaktır. Çocuğunuz büyüdükçe, kendileri hakkında daha bilgili ve yetenekleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olacaklardır.