Kaç yaşında hangi aşılar yapılır?
  1. Anasayfa
  2. Bebek Gelişimi

Kaç yaşında hangi aşılar yapılır?

0

Bebek ya da çocukları olan ebeveynlerin en sık araştırdığı konulardan birisi de kaç yaşında hangi aşılar yapılır? sorusu olarak karşımıza çıkmaktadır. Aslında bu konu bazı durumlar söz konusu olduğunda kafa karıştırıcı olabilmektedir. Özellikle belirtilen alanlar içerisinde gerçekleştirilen güncellemeler ile birlikte yeni aşı takvimleri de gündemde olabilmektedir.

Buna göre bakıldığında sizlerin de bebeği ya da çocuğu varsa ve ne zaman hangi aşının yapılacağı konusunda bilgileriniz eksikse, işte bu yazımız içerisinde bebeklerde ve çocuklardaki güncel aşı takvimi hakkında bilgi sahibi olabilir, en doğru aşıları en doğru vakitlerde yapabilirsiniz.

Bebeklerde ve Çocuklarda Aşı Takviminin Önemi

Herkesin bildiği gibi çocukluk ya da bebeklik dönemi içerisinde yapılan aşılar çocukların gelişimi için oldukça önemli görülmektedir. Özellikle bağışıklık sistemlerinin de güçlü bir şekilde gelişim göstermesi açısından önemli olan bu aşıların doğru zaman aralıklarında yapılması da ayrı bir önem taşımaktadır.

Bu neden ile sizler de bebeklerinizin gelişiminde herhangi bir aksaklık yaşamamak ve bağışıklık sistemlerini güçlü tutmak için gerekli olan aşıları en doğru zaman içerisinde yaptırabilir. Bebeklerde ve çocuklarda aşı konusunu yakından takip ederek gerekli zaman aralıklarını kaçırmayabilirsiniz.

Geçmişten günümüze birçok hastalığın geliştirilen aşılar aracılığı ile önlenebildiği görülmektedir. Eski dönemlerde birçok hastalık sebebi ile gelişim çağındaki bebek ve çocukların ölüm yaşadığı karşımıza çıkmaktadır. Gelişen tıp ile teknoloji ile birlikte de günümüz dünyasında söz konusu hastalıkların aşılar ile önlenebildiği ve gelişim çağı içerisinde olan bebek ve çocukların belirtilen hastalıklara karşı bağışıklık kazandığı görülmektedir.

Bebeklik Dönemi İçerisinde Yapılan Aşılar Nelerdir?

Bebeklik dönemi içerisinde yapılan aşılar nelerdir konusuna göre bakıldığında birçok farklı aşının olduğu araştırmalar sonucunda elde edilmiştir. Ülkemiz içerisinde tıp alanında belirtilen bilgiler ışığında bebeklik döneminde bebeklere yapılması gereken aşıların dozlarının toplamının 13 olduğu karşımıza çıkmaktadır.

Söz konusu bebeklik dönemi aşılarının isimleri ise aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir;

BCG aşısı ya da diğer bir adı ile verem aşısı, söz konusu BCG aşısının aslında bir tüberküloz aşısı olduğu görülmektedir. Ülkemiz içerisinde de her doğan bebeğe uygulandığı bilinen bu aşının oldukça önemli görüldüğü belirtilmektedir. Genel itibari ile bebeklerin ikinci ayının son zamanlarında uygulandığı bilinen bu aşının derinin içine enjekte edildiği bilinmektedir.

Difteri, Tetanoz ve Boğmaca aşısı ya da diğer bir adı ile DTB aşısı, herkesin bildiği gibi difteri hastalığı insanlarda nefes almada güçlük yaşamalarına sebebiyet vermektedir. Bunun yanı sıra kalp yetmezliği gibi hastalıklara da sebep olan difterinin önlenmesi için DTB aşısı oldukça önemli görülmektedir. Genel itibari ile bebeklerin ileriki yaşamlarında tetanoz virüsü ya da boğmaca hastalığı ile bilinen şiddetli öksürük ile mücadele etmesini kolaylaştırdığı bilinen DTB aşısı da bebeklik dönemi aşıları arasında yer almaktadır.

saglik-bakanligi-bebek-ve-cocuk-asi-takvimi-2024
saglik-bakanligi-bebek-ve-cocuk-asi-takvimi-2024

Hemophilus İnfluenzae Tip B aşısı

Hemophilus İnfluenzae Tip B aşısı, HİB virüsü genel olarak bilindiği üzere 5 yaş altındaki çocukların kulaklarında enfeksiyon yapan bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Söz konusu kulak enfeksiyonlarının şiddetli bir şekilde yaşanmasını önleyen bir aşı olarak bilinen Homophilus İnfluenzae Tip B aşısı bebeklik döneminde uygulanılması gereken bir aşı olarak belirtilmektedir.

Polio aşısı

Çocuk felci aşısı ya da diğer bir adıyla Polio aşısı, genel itibari ile herhangi bir semptom yaratmayan çocuk felci hastalığının önüne geçilmesi için çocuk felci aşının da bebeklik dönemi içerisinde yapıldığı karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra çocuk felci hastalığı aynı zamanda polio hastalığı olarak da bilinmektedir. Aynı zamanda polio virüsünün hastalığa sebep olduğu belirtilmek ile birlikte çocukların söz konusu bu aşıyı olmamaları ve virüsü de vücutlarında bulundurmaları halinde felç yaşayabileceği ve hatta ölüme kadar ilerleyebileceği belirtilmektedir.

Pnömokok aşısı, Son olarak ise Hepatit B aşısı şeklinde olduğu görülmektedir. Herkesin bildiği gibi Pnömokok aşısı aslında çocukların ya da bebeklerin zatürre olmalarını önleyen bir aşı olarak karşımıza çıkmaktadır. Zatürre oldukça şiddetli bir akciğer enfeksiyonu olmakla birlikte aşı kaç yaşa yapılıyor sorusu söz konusu olduğunda bebekliğin 6. Ayına kadar farklı dozlar halinde yapıldığı belirtilmektedir. Sizler de doktorunuzun tavsiyelerine uyarak ilgili aşıların yapılma zamanlarını yakından takip edebilir, bebekleriniz için aşıların yapılması gerektiği doğru zamanı takip edebilirsiniz.

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir