Doğum Sonrası Varisli Damarlar: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
  1. Anasayfa
  2. Hamilelik

Doğum Sonrası Varisli Damarlar: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

0

Doğum Sonrası Varisli Damarlar: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Seçenekleri

Hamilelikte varisler genellikle bacaklarda görülür. Bu şişkin, büyümüş damarlar ağrılı veya kaşıntılı hissedebilir, ancak genellikle zararsızdır. Doğum sonrası varisler genellikle doğumdan sonra 12 hafta içinde soluklaşır veya kaybolur. Hamilelik ve doğum sonrası varisleri hafifletmek için kullanılabilecek teknikler arasında ayakları yükseltmek, sıkıştırma çorapları giymek, sıkı kıyafetlerden kaçınmak ve düşük sodyumlu bir diyet uygulamak bulunur.

Varis nedir?

Varisler en sık bacaklarınızda görülen şişkin, büyümüş damarlardır. Koyu mavi veya mor gibi görünebilirler ve bir kablo gibi kıvrılabilirler. Varisler ayrıca vajinanızda veya vulvanızda da oluşabilir. Aslında, rektumunuzdaki varisler hemoroid olarak adlandırılır.

Hamilelikte varis nedenleri nelerdir?

Hamilelik sırasında vücudunuz birçok değişiklik geçirir. Kan hacminiz %50 artar, bu da damarlarınıza ekstra baskı yapar. Bunun yanı sıra hamilelik hormonları (özellikle progesteron) düz kaslarınızın (damarlarınızın içini kaplayan kaslar) gevşemesine neden olur. Son olarak, büyüyen rahminiz pelvis ve karın bölgesindeki daha büyük damarlarda baskı yapar. Bu da bacaklarınızdaki damarlardaki basıncı artırarak kanın kalbinize geri dönmesini zorlaştırır ve şişmelerine ve şişkinleşmelerine neden olur. Daha önce varis öykünüz yoksa, ilk defa hamile kalan kadınların yaklaşık %30’unda varis gelişir. Genetik faktörler de bu durumda rol oynayabilir.

Varislerin belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

  • Bacaklarda ağrı hissi
  • Damarlar etrafında kaşıntı
  • Cilt değişiklikleri
  • Bacaklarda şişme ve kas krampları
  • Uzun süre ayakta veya oturduktan sonra ağrının artması

Hamilelikte varisleri en aza indirmek için bazı yollar nelerdir?

Hamilelikte varisler genellikle zararsızdır. Hamilelikte ve doğum sonrasında varislerinizi en aza indirmek için şu önerileri deneyin:

Egzersiz yapın. Günde bir kez hızlı tempolu bir yürüyüş, dolaşımınızı ve kan akışınızı kalbinize geri götürebilir. Su altında yapılabilecek yüzme egzersizi bacaklara basınç uygulamadan yardımcı olabilir. Ayaklarınızı ve bacaklarınızı yükseltin. Otururken bacaklarınızı bir tabureye dinlendirin ve sırtüstü yattığınızda ayaklarınızı bir yastıkla yükseltin. Hareket araları verin. Uzun süre oturmak veya ayakta durmaktan kaçının. Sıkıştırma çorapları deneyin. Sıkıştırma çorapları, dolaşımı iyileştirir ve rahatsızlık veren varisleri tedavi etmeye yardımcı olur. Ayak kısmında en sıkı uyum sağlar ve bacağınıza doğru giderek gevşer. Doktorlar genellikle gün boyunca giymelerini önerir. Sağlık uzmanınızla destek çorabı hakkında konuşun, nereden satın alabileceğiniz ve tam olarak hangi türünün satın alınması gerektiği konusunda bilgi alın. Bazıları diz hizasına, bazıları uyluk hizasına ve bazıları karın bölgesine kadar uzanır. Ayrıca farklı sıkıştırma seviyelerinde gelirler. Hangisi sizin için en uygun olanı, varislerinizin nerede olduğuna bağlıdır. Ne giydiğinize dikkat edin. Sıkı kemer, özellikle bel, bacak veya kasık çevresindeki sıkı kıyafetlerden kaçının. Sıkıştırma çorapları, damarlarınıza destek olmak için hafif bir basınç uygularlar, ancak örneğin sıkı bir kemer, tek bir noktada basınç uygular. Yüksek topuklu ayakkabılar yerine düşük topuklu ayakkabılar tercih edin. Tuzu bırakın. Su tutulmasını önlemek için düşük sodyumlu bir diyet yapın.

Doğum sonrası varisler için güvenli tedavi seçenekleri var mı?

Evet. Varisleriniz doğumdan sonra birkaç ay içinde düzelmez ve rahatsızlık veriyorsa, birkaç farklı güvenli tedavi seçeneğiniz vardır. Araştırmacılar varislerin iyileşme ihtimalinin olduğu için doğumdan sonraki altı ila dokuz ay boyunca tedaviyi ertelemeyi öneriyorlar. Gelecekte başka bir hamilelik planlıyorsanız varislerinizi tedavi etmekten kaçınmak isteyebilirsiniz. Başka bir hamilelik durumu sadece tekrar geri dönmesine ve yeniden kötüleşmesine neden olacaktır. Varis tedavisi genellikle vasküler cerrahlar tarafından uygulanır. Bacaklarınızdaki derin damarların normal çalışıp çalışmadığını görmek için bir ultrason yapılabilir.

Tedavi, varislerinizin konumuna ve şiddetine göre belirlenecektir; seçenekler arasında şunlar yer alır:

Sclerotherapy. Doktorunuz küçük veya orta boy varisleri tuzlu su çözeltisiyle enjekte ederek damarları yara izi bırakacak şekilde kapatır. Bu işlem anestezi gerektirmez ve tedavi edilen varisleriniz birkaç hafta içinde soluklaşmalıdır. Lazer tedavisi. Lazer tedavisi daha küçük varislerin zamanla kaybolmasına neden olur. Ek olarak, kesik veya iğne kullanımı yoktur. Ambulatuvar flebektomi. Doktorunuz küçük varisleri çıkarmak için bir dizi küçük cilt deliği yapar. Minimal yara izi mümkündür.

Varisimle ilgili endişelenmeli miyim?

Varisleriniz varsa dikkat etmeniz gereken birkaç belirti vardır. Ülserler olası bir komplikasyondur. Genellikle ayak bileklerinizin etrafında ortaya çıkan renk bozukluğu ile başlar. Böyle bir durumda sağlık uzmanınıza başvurun. Varislerden kanama da mümkündür ve tıbbi müdahale gerektirir. Süperfisyel örümcek damarları bazen küçük zararsız pıhtıların oluşmasına neden olabilir. Bu duruma süperfisyel tromboflebit denir. Bazen bu, bölgede bir deri enfeksiyonuna yol açabilir.

Son olarak, yeni, tek taraflı, kalıcı bacak ağrısı veya şişlik, bir kan pıhtısını gösteriyor olabilir. Bacaklarınız hassasla olmayacak kadar şiştiyse, aniden nefes almada zorluk yaşıyorsanız, kalp çarpıntısı yaşıyorsanız veya göğüs ağrınız varsa acilen tıbbi yardım alınmalıdır. Bu, pulmoner emboli gelişebileceğini gösterir ve hayati tehlike oluşturabilir.

Genel olarak, hamilelikte varisler yaygındır ve genellikle zararsızdır. Bununla birlikte, rahatsızlık verici belirtileriniz varsa, doğum sonrası da devam ediyorsa veya komplikasyonlar geliştirirseniz, sağlık uzmanınızla konuşun. Varis tedavisi kapsamında birçok seçenek mevcut olup, doktorunuz sizin için en uygun olanını belirleyecektir.

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir