Bebekler ne zaman yürümeye başlar?
  1. Anasayfa
  2. Bebek Gelişimi

Bebekler ne zaman yürümeye başlar?

0

Bebeğiniz muhtemelen 9 ila 15 ay arasında yürümeye başlayacaktır, ancak birçok bebek 18 aya kadar yürümez. Bebeğiniz yürümeyi öğrenmeden çok önce, güç ve kas kontrolü, denge ve koordinasyon gibi beceriler geliştiriyor. Bebeğinize yürümeyi öğretmenize gerek yok ama onu ilk adımlarını atmaya teşvik etmenin pek çok yolu var. Ve 15. aya kadar kendi kendine adım atamaz veya 18. aya kadar yürüyemez hale gelirse, bebeğinizin doktoruyla konuşun.

Bebekler ne zaman yürür?

Bebeklerin çoğu ilk adımlarını 9 ila 15 ay arasında atıyor ve 15 ila 18 aylık olduklarında iyi yürüyorlar.

Bebeğinizin ilk yılında, vücudunun her yerinde koordinasyon ve kas gücü geliştirmekle meşguller. Ufaklığınız muhtemelen yaklaşık 9 aylıkken ayağa kalkmaya ve ayağa kalkmaya geçmeden önce dönmeyi , oturmayı ve emeklemeyi öğrenecektir .

O andan itibaren, güven ve denge kazanma meselesi. Çocuğunuz bir gün koltuğa tutunarak ayakta duruyor –belki kanepede geziniyor– ve ertesi gün sizi bekleyen kollarınıza dikkatli ilk adımlarını atıyor. Sonra küçüğünüz yola koyulur ve bebekliğini geride bırakır. Çocuğunuzun ilk adımları, bağımsızlığa doğru atılan ilk büyük adımdır.

Bebekler yürümeyi öğrenmeye nasıl başlar?

Bebekler ilk adımlarını atmadan çok önce, odada yürümeye devam etmek için ihtiyaç duydukları beceriler üzerinde çalışıyorlar. Yürümek için çocuğunuzun kas gücüne, dengesine ve kendi vücudunu algılama yeteneğine ihtiyacı vardır. Ufaklığınız bu becerileri ilk yılda yavaş yavaş kazanır.

Doğumdan 2 aya kadar

Yeni doğan bebeğinizin bacakları henüz onları taşıyacak kadar güçlü değildir, ancak bebeğinizi kollarının altında dik tutarsanız, bacaklarını aşağı sarkıtacak ve neredeyse yürüyormuş gibi ayaklarıyla sert bir yüzeye doğru itecektir. Bu adım atma refleksidir ve genellikle 2 aylık olana kadar sürer.

İlk iki ayda bebeğiniz boyun kontrolünü kazanıyor ve başını dik tutmayı öğreniyor. Karın üstü zamanını hemen başlatarak bunu teşvik edin. Bebeğinizi bir taşıyıcıda taşımak, göbek gelişimini teşvik etmenin başka bir harika yoludur. Bebeğiniz sonunda yuvarlanmak, oturmak, emeklemek ve yürümek için kullanacağı kasları güçlendirmek için çalışıyor.

3 ila 6 ay

Dördüncü üç aylık dönem sona erdiğinde , bebeğinizin güçlendiğini ve daha yetenekli olduğunu fark edeceksiniz. Çoğu 4 aylık bebek karnının üzerindeyken başını ve göğsünü yerden kaldırarak mini şınav çekebilir .

Bu yaşta bebekler aynı zamanda koordinasyonlarını da geliştiriyorlar. Yürürken dik durmak için önemli bir beceri olan uzayda vücutlarını anlamalarına yardımcı olan nesneleri yakalamaya başlayacaklar . Büyük olasılıkla her iki yönde de dönmeye başlayacaklar ve desteklenirken doğrulacaklar.

Bebeğiniz yaklaşık 6 aylık olduğunda, onu koltuk altlarından tutarsanız ve ayaklarını uyluklarınızda dengelemesine izin verirseniz, yukarı ve aşağı zıplayacaktır. Zıplama, bebeğinizin bacak kasları gelişmeye devam ederken, önümüzdeki birkaç ay boyunca favori bir aktivite olacak.

7 ila 11 ay

Yakında bebeğiniz resmen hareket halinde olacak. Bebeklerin çoğu (ama hepsi değil) 7 ila 10 ay arasında emeklemeyi öğrenir. Klasik sürünmeyi, karınlarının üzerinde komando sürünmesini veya popolarının üzerinde kaymayı yapabilirler – hepsi normaldir.

Yaklaşık 9 aylıkken, bebeğiniz muhtemelen mobilyalara tutunarak kendini bir ayağa kaldırmaya çalışacaktır (bu nedenle yolundaki her şeyin onları destekleyecek kadar sağlam olduğundan emin olun). Kanepenin yanında destekleyerek onlara yardım ederseniz, sıkıca tutunurlar.

Pek çok bebek, ayağa kalkmak için beşik rayını da kullanır. Henüz yapmadıysanız, bebeğinizin beşik şiltesini en düşük ayara getirdiğinizden emin olun, böylece bebeğiniz devrilmez.

9 veya 10 aylıkken bebeğiniz dizlerini nasıl bükeceğini ve ayakta durduktan sonra nasıl oturacağını anlamaya başlayacak – ki bu sandığınızdan daha zor!

12 ila 18 ay

Ayakta durma pozisyonunda ustalaştıktan sonra, bebeğiniz destek için bir mobilyadan diğerine geçerek gezinmeye başlayacaktır . Hatta birkaç saniye desteksiz durabilirler.

Bu sıralarda, bebeğiniz de muhtemelen eğiliyor ve çömeliyor olacak. Bunu yapabildiklerinde, bir oyuncağı ayakta durma pozisyonundan alabilirler.

Bebeğiniz ilk başta elinizi tutarak veya yürüyen bir oyuncak yardımıyla adım atabilir . Ama sonunda kendi başlarına yürüyecekler.

Bebeğinize yürümeyi nasıl öğretirsiniz?

Ebeveynlerin çocuklarına öğretmesi gereken çok şey var ama yürümek bunlardan biri değil. Bebeklerin çoğu bunu kendi başlarına çözer. Bebeğinize kaslarını, dengesini ve koordinasyonunu geliştirmesi için bol bol zaman vererek onun yürümeye hazırlanmasına yardımcı oluyorsunuz.

İşte yardımcı olmanın diğer yolları:

  • Bebeğinize karın üstü bol bol vakit ayırın. Bu, çekirdeklerini geliştirmelerine ve bedenleri hakkında farkındalık oluşturmalarına izin verecektir.
  • Evinizde bebeğinizin hareket etmesi için bol bol yer bulunan güvenli, bebek korumalı alanlar oluşturun.
  • Bebeğinizin bir aktiviteden hoşlandığını fark ettiğinizde – kalçalarınızın üzerinde zıplamak veya bir bebek kazağıyla zıplamak gibi – onu yapmaya devam etmesi için teşvik edin.
  • Bebeğiniz ayağa kalkıp gezinmeye başladıktan sonra, önünde durarak veya diz çökerek ve ellerinizi uzatarak onu yürümeye teşvik edebilirsiniz. Ya da iki elini de tutup sana doğru yürümelerine izin verebilirsin.
  • Bebeğinize yürürken dengesini sağlaması için yürüme oyuncağı verin.

Not: Bir bebeğin yürüteç içinde oturduğu ve etrafında döndüğü eski moda bebek yürüteçleri güvenli değildir ve çocuk doktorları bunları önermez. Ayrıca bebeklerin yürümeyi öğrenmelerine yardımcı olmazlar. Ancak çocuğunuzun arkasından yürüdüğü ve ittiği oyuncakları kullanmak iyidir. Bunlar, dengede yürümeyi yeni öğrenen bebeklerin ilk adımlarını atabilmelerine yardımcı olur.

Ayrıca, bebeğiniz dışarıda dolaşana kadar bebek ayakkabılarını tanıtmaya ara verin . Çıplak ayakla yürümek denge ve koordinasyonu geliştirmeye yardımcı olur.

Bebeğiniz yürümezse ne yapmalısınız?

Bazı bebeklerin bu dönüm noktasına ulaşması daha uzun sürer. Ancak aşağıdaki durumlarda bebeğinizin doktoruyla konuşun:

  • 12 aylık tarafından desteklendiğinde dayanamazsa
  • 15 aylıkken kendi başına adım atamazsa
  • 18 aylıkken yürüyemezse
  • 2 yaşına kadar düzenli yürümezse

Bebeklerin farklı zaman çizelgeleri olduğunu ve prematüre bebeklerin bu ve diğer dönüm noktalarına akranlarından daha geç ulaşabileceğini unutmayın . Bebeğiniz prematüreyse, kilometre taşlarını, çocuk doktorlarının bebeğinizin düzeltilmiş yaşı olarak adlandırdığı doğum tarihinizden tarihlendirin.

Bebeğiniz yürüdükten sonra sırada ne var?

Bağımsızlığa yönelik bu ilk sihirli adımlardan sonra, çocuğunuz hareketliliğin daha ince noktalarında ustalaşmaya başlayacak:

  • Ayakta: 14 aylıkken, yürümeye başlayan çocuğunuz tek başına ayakta durabilmelidir. Muhtemelen çömelebilir ve sonra tekrar ayağa kalkabilirler ve hatta geriye doğru yürümeye çalışabilirler.
  • Daha düzenli yürüyüş: 15 aylıkken çocuğunuz yürümede oldukça iyi olabilir. Bacakları birbirinden oldukça uzakta ve ayakları dışa dönük olarak yürüyebilirler. Bu normaldir ve stabilitenin korunmasına yardımcı olur.
  • Merdiven çıkma: Yaklaşık 16 aylıkken, çocuğunuz merdiven inip çıkmaya ilgi duymaya başlayacaktır, ancak muhtemelen 2 yaşına kadar sizin yardımınız olmadan merdivenleri çıkmayacaktır. merdivenler.
  • Dans: 18 aylıkken, çocuğunuz müzik eşliğinde dans etmekten de keyif alabilir.
  • Zıplama ve tekme atma: 2 yaş civarında, çocuğunuzun adımları daha düzgün olacak ve yetişkinlerin kullandığı yumuşak topuktan parmak hareketine alışacaktır. Ayrıca koşma ve zıplamada daha iyi hale gelecekler ve topa vurmaya çalışabilirler.

Çocuğunuzun üçüncü doğum günü yaklaştığında, birçok temel hareket doğal hale gelmiş olacaktır. Her merdivende bir ayağı olacak şekilde merdiven inip çıkabilirler. Her iki ayağı birlikte yürüyecek, ayakta duracak, çömelecek, koşacak ve zıplayacaklar, ancak parmak uçlarında veya tek ayak üzerinde durmak gibi bazı eylemler yine de konsantrasyon ve çaba gerektirebilir.

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir