anne okulu
Bildirimler
  • Bildiriminiz bulunmamaktadır.
Bebeklerde pamukçuk nedir? Belirtileri ve tedavisi
  1. Anasayfa
  2. Bebek Sağlığı

Bebeklerde pamukçuk nedir? Belirtileri ve tedavisi

0

Pamukçuk nedir?

Pamukçuk, bebeğin ağzında emzirme sırasında meme uçlarınızı etkileyebilen yaygın bir mantar enfeksiyonudur. Bu duruma ağızda bulunduğunda pamukçuk ve vücudun başka bir yerinde bulunduğunda kandidiyaz veya sadece bir maya enfeksiyonu denir.

Candida adı verilen bir tür mayadan kaynaklanır ve kadınlarda bazı bebek bezi döküntülerine ve vajinal mantar enfeksiyonlarına da neden olur.

Vücudunuzda biraz maya olması zararsızdır ve normalde ciltte, genital bölgede, ağızda, boğazda ve sindirim sisteminde bulunur. Vücuttaki maya miktarını kontrol altında tutmaya yardımcı olan “iyi” bakterilerin yanında yaşar.

Ancak bağışıklık sistemi zayıflarsa veya iyi bakteri seviyeleri düşerse, denge bozulur ve maya çoğalır ve vücut yüzeylerine yapışarak enfeksiyon belirtilerine neden olur.

Birçok bebek, doğum kanalından aşağı inerken Candida ile ilk temasa geçer. (Hamilelik sırasında vajinal mantar enfeksiyonu olması ve bunun farkında olmamanız mümkündür.) Bebeğiniz doğduktan sonra veya doğum ve doğum sırasında, sizin veya bebeğinizin aldığı antibiyotikler pamukçuk vakasını tetikleyebilir. Çünkü anne sütüne geçen antibiyotikler vücuttaki maya miktarını düzenleyen iyi bakterileri öldürür.

Bebeğiniz ayrıca emziğinde, biberon emziğinde ve hatta ellerinizde Candida ile karşılaşabilir.

 

Meme uçlarımda pamukçuk oluşmasına ne sebep oldu?

Emziriyorsanız, sizin ve bebeğinizin birbirinize bulaştırması mümkündür. Maya, ılık, nemli, şekerli ortamlarda büyür ve bebeğinizin ağzı ve meme uçları emzirme sırasında tam olarak bunu sağlar.

Bazen belirli bir nedeni tam olarak belirlemek zordur. Bazı kadınlar ve bebekler diğerlerinden daha hassastır.

Meme uçlarınızda mantar enfeksiyonu varsa, sizin ve bebeğinizin aynı anda tedavi edilmesi önemlidir. Aksi takdirde, enfeksiyonu ileri geri geçirebilirsiniz.

 

Emziren annelerde pamukçuk belirtileri nelerdir?

Tüm annelerin semptomları yoktur, ancak olanlarda şunlar olabilir:

  • Pembe, kırmızı, parlak veya pul pul olan meme uçları (Çatlamış da olabilirler.)
  • Besleme sırasında veya sonrasında kaşıntı, yanma veya derin, şiddetli göğüs ağrısı
  • Vajinal mantar enfeksiyonu

(Pembe, hassas meme uçlarının ayrıca bir dermatolog tarafından teşhis ve tedavi edilmesi gereken bakteriyel bir enfeksiyon veya dermatit belirtisi olabileceğini unutmayın.)

Biriniz semptomsuz olsa bile hem sizin hem de bebeğinizin pamukçuk olması mümkündür. Bu nedenle, sizin veya bebeğinizin semptomları varsa teşhis ve tedavi için sağlık uzmanınıza başvurmanız önemlidir.

 

Bebeklerde pamukçuk belirtileri nelerdir?

Pamukçuklu bebeklerin semptomları olmayabilir, ancak olanlarda şunlar olabilir:

  • Bebeğinizin ağzında veya boğazında beyaz veya sarı lekeler. Yamalar süzme peynir gibi görünüyor ve kolayca yıkanmıyor. (Bebeğinizin dilinde beyaz bir kaplama fark ederseniz, ancak başka hiçbir yerde yoksa, muhtemelen sadece süt kalıntısıdır.)
  • Emzik veya biberon emerken veya emerken ağlama. Beyaz veya sarı lekeler ağrılı olabilir ve enfeksiyon şiddetliyse beslenmeyi rahatsız edebilir. (Not: Pamukçuklu bazı bebekler herhangi bir acı veya rahatsızlık hissetmezler ve normal şekilde beslenebilirler.)
  • Belirgin sınırları olan kabarık, yamalı veya parlak veya koyu kırmızı maya bebek bezi döküntüsü. Ana döküntünün kenarlarında sıklıkla küçük, kırmızı lekeler görülür. Etkilenen bölge kırmızıdır ve hassas veya ağrılı olabilir ve kızarıklık, çocuğunuzun cinsel organları ve bacaklarının etrafındaki deri kıvrımlarına doğru sızabilir. Kalçalarda neredeyse hiç görünmez.

 

Emziren kadınlarda pamukçuk tedavisi nedir?

Sağlayıcınız meme uçlarınız için mantar önleyici bir krem ​​reçete edebilir. Veya bir hafta ila 10 gün boyunca her emzirmeden sonra meme uçlarınıza Lotrimin veya Monistat gibi reçetesiz satılan mantar önleyici bir krem ​​sürmenizi önerebilir. Meme uçlarınız çatlamışsa, sağlayıcınız ayrıca topikal bir antibiyotik de reçete edebilir.

Topikal ilaçla tedavi edildikten sonra hala ağrınız varsa, daha güçlü bir oral mantar önleyici ilaca ihtiyacınız olabilir.

Her emzirmeden önce meme uçlarınızdaki ilaçları çıkarmak için zeytinyağı veya hindistancevizi yağı (tahriş edici olabilecek sabun ve su yerine) kullanın. Emzirdikten sonra meme uçlarınızın tamamen kurumasını bekleyin, ardından ilacı tekrar uygulayın.

Herhangi bir derin göğüs ağrısını hafifletmek için, en kötüsü geçene ve tedaviniz işe yarayana kadar altı saatte bir 600 mg ibuprofen (24 saatte maksimum 1.200 mg) almak isteyebilirsiniz.

Ayrıca eklemek isteyebilirsiniz yoğurt mayası mayayı kontrol altında tutan bakterilerle sindirim sisteminizi yeniden kolonize etmek için diyetinize. Canlı içeren yoğurt arayın yoğurt mayası kültürler veya hap şeklinde alın (günde 40 milyon birim).

Bu arada, beslemeler arasında meme uçlarınızı mümkün olduğunca kuru tutmaya çalışın. Örneğin, sızdıran göğüsler için emzirme pedleri kullanıyorsanız, ıslandıklarında hemen değiştirin.

Not: Bazı anneler acıyı o kadar dayanılmaz bulurlar ki, bebeklerini emzirmeye zar zor dayanabilirler. Sizin için durum buysa, meme uçlarınız iyileşmeye başlayana kadar pompalamak daha rahat olabilir. (Pamukçuk tedavisi görürken pompaladığınız sütü bebeğinize vermenizde bir sakınca yoktur.)

 

Bebeklerde pamukçuk tedavisi nedir?

Bebeğinizin sağlayıcısı, nistatin gibi mantar önleyici bir ilaç yazacaktır, böylece siz ve bebeğiniz birbirinize yeniden bulaşmaz. İlacı, iki haftaya kadar günde birkaç kez ekteki aplikatörle (veya parmağınızla) bebeğinizin yanaklarındaki beyaz lekeler üzerine “boyarsınız”. İlacın bebeğinizin ağzında daha uzun süre kalması için emzirmeden sonra nistatin verdiğinizden emin olun.

Bebeğinizde ayrıca pişik maya varsa, sağlayıcınız bebek bezi alanında kullanmak için mantar önleyici bir krem ​​reçete edebilir.

Bu sırada bebeğinizin ağzına koyduğu oyuncakları dezenfekte edin ve tüm emzikleri, biberon emziklerini ve göğüs pompası parçalarını her kullanımdan sonra sıcak, sabunlu suda yıkayarak veya bulaşık makinesinden geçirerek temizleyin. Bu şekilde, kendinizi veya bebeğinizi yeniden enfekte etmekten kaçınabilirsiniz. Aynı nedenden dolayı özellikle emzirme ve bez değişimlerinden sonra ellerinizi sık sık yıkayın.

Enfeksiyon düzelmiyor gibi görünüyorsa bebeğinizin sağlayıcısını arayın. (Gitmesi iki hafta kadar sürebilir.)

Bebeğinizin pamukçuk tedavisi hakkında daha fazla ayrıntı görün.

 

Meme uçlarımı tedavi etmek için centiyana menekşesi kullanabilir miyim?

Bazı kadınlar yapar, ancak önce bebeğinizin sağlayıcısına danışın.

Gentian violet, meme uçlarınıza uygulandığında pamukçuk için etkili bir alternatif tedavi olabilen, reçetesiz satılan bir sıvı boyadır. Bununla birlikte, dezavantajları vardır: Çok uzun süre (veya çok yüksek bir konsantrasyonda) kullanılırsa, bebeklerde ağız yaralarına ve emziren annelerde meme ucunda cilt tahrişine neden olabilir. Ayrıca kullanımı çok dağınık çünkü temas ettiği her şeyi lekeliyor.

Sağlayıcınız centiyana menekşesinin sizin için uygun olduğunu düşünüyorsa, onu nasıl güvenli bir şekilde kullanacağınız konusunda size talimatlar verebilir.

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir