İçindekiler
Sağlık Bakanlığı aşı takvimi bebek ve çocuklarda aşılama söz konusu olduğu zamanlarda bebek ve çocuk aşı takvimi 2024 araştırma konusu olmaktadır. Özellikle ebeveynlerin oldukça yakından ilgilendiği bu aşı takvimi bebeklerin sağlıklı birer birey olmaları için de önemli görülmektedir.
Sağlık Bakanlığı Bebek ve Çocuk Aşı Takvimi 2024
Herkesin bildiği gibi aşılar, insan vücudu içerisinde hastalık oluşturabilen bakteri ya da virüslerin meydana getirdikleri etkilerin en aza indirilmesi için uygulanmaktadır. Biyolojik bir madde olarak da bilinen aşıların uygulanması gerekilen zaman aralıklarının olduğu ve buna ek olarak belirlenen zaman aralıklarının uygun bir şekilde takip edilmesi gerektiği belirtilmektedir.
Aynı zamanda ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından da onaylı olan aşıların birer liste halinde sıralanabildiği karşımıza çıkmaktadır. Sizler de bebeklerde ve çocuklarda aşı takvimi nasıldır konusu üzerine birtakım araştırmalar gerçekleştiriyorsanız, işte bu yazımız içerisinde gerekli olan tüm bilgileri bulabilirsiniz.
Hepatit B Aşısı Uygulanma Zamanı
Herkesin bildiği gibi bebeklere uygulanan en önemli aşılardan birisi Hepatit B aşısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Söz konusu aşının ne zaman uygulanıldığına bakıldığında ise yeni doğmuş olan bebeklerin taburcu edilmeden hemen önce bu aşıdan olduğu belirtilmektedir.
Aslında Hepatit B aşısının tam olarak 3 doz şeklinde yapıldığı bilinmektedir. Buna göre bakıldığında ilk aşı yapıldıktan bir ay sonra ikinci dozun, bebek altı aylık olduğunda ise üçüncü dozun yapıldığı bilinmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından belirtilen aşı takvimi sırasında ilk olarak Hepatit B aşısı yer almaktadır.
Beşli Karma Aşısı Uygulanma Zamanı
Beşli karma aşısının içerisinde Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Polio ve Hemofilus İnfluenza aşısının yer aldığı belirtilmektedir. Söz konusu bu aşının bebeklere dört doz şeklinde uygulanmaktadır. Sırası ile bebek 2, 4, 6 ve 18 aylık olduğu zaman uygulanan bu aşının aynı zamanda 4 ile 6 yaşındaki çocuklara da uygulandığı bilinmektedir.
Oldukça önemli görülen bu aşının bebeklerde aşı takvimi tablosunda mutlaka uygulanması gereken aşılar arasında yer aldığı görülmektedir. Bebeklerin bağışıklık sisteminin iyi bir şekilde gelişmesi ve ileriki zamanlarında söz konusu virüs ya da bakteriler ile karşı karşıya kalmaları durumunda en az zararla atlatmaları için bu aşı aşı takvimi içerisinde önemli bir yer tutmaktadır.
Pnömokok Aşısı Uygulanma Zamanı
Pnömokok ya da diğer bir adı ile Konjuge pnömokok aşısı olarak da bilinen bu aşının Sağlık Bakanlığı bebek aşı takvimi arasında yer aldığı görülmektedir. Bunun yanı sıra Pnömokok aşısının bebeklere altı haftalıkken ve iki, dört, altı ve on iki aylık oldukları zamanlarda uygulandığı bilinmektedir.
Aslında Pnömokok aşısının doz miktarı dört olarak karşımıza çıkmaktadır. Yukarıda belirtilen altı haftalık süre bebeğin ilk defa Pnömokok aşısının uygulanabileceği en erken tarih olarak belirtilmektedir. Sizler de doktorunuza danışarak söz konusu bu aşının uygulanması gereken en doğru zamanı öğrenebilir ve bebeğinize uygulatabilirsiniz.
Verem – BCG Aşısı Uygulanma Zamanı
Herkesin bildiği gibi verem hastalığı oldukça ciddi bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle bebeklik dönemi içerisinde uygulanmasının unutulmaması gerektiği bilinen bu aşının genel itibari ile bebek birey iki aylık olduğunda yapıldığı bilinmektedir. Bebeklerin yaşamlarına kaliteli bir şekilde devam edebilmesi için güncel aşı takviminin yakından takip edilmesi gerektiği belirtilmektedir.
KKK – Kızamık Kızamıkçık Kabakulak Aşısı Uygulanma Zamanı
Çocukluk dönemi hastalığı olarak da bilinen kızamık, kızamıkçık ve kabakulağın genel itibari ile ilkokul çağında olan çocuklara kolay bir şekilde bulaştığı karşımıza çıkmaktadır. Bu neden ile bebeklerin ve çocukların söz konusu virüs ya da bakteriler ile karşılaşmadan önce mutlaka KKK aşısını olmasını gerektiği belirtilmektedir.
Araştırmalara göre elde edilen sonuçlara bakıldığında kızamık, kızamıkçık ve kaba kulak aşısının iki doz halinde bebeklere uygulandığı görülmektedir. Söz konusu KKK aşısının ilk dozunun bebek 12 aylık olduğunda yapıldığı ve buna ek olarak ikinci dozun ise 4 ila 6 yaş aralığında bir sürede yapıldığı karşımıza çıkmaktadır.
Suçiçeği Aşısı Uygulanma Zamanı
Bebek aşı takvimi 2024 araştırma sonuçlarına göre bakıldığında bebeklerde uygulanması gerekilen bir diğer aşı da suçiçeği aşısı olarak belirtilmektedir. Söz konusu hastalığında oldukça çabuk bulaşabildiği bilinmek ile birlikte suçiçeği aşının uygulanma zaman aralığının ise 12 ay sonu olduğu karşımıza çıkmaktadır. Belirtilen aşının ise tek doz şeklinde olduğu bilinmektedir.