İçindekiler
Bebeklerde üfürüm, genel tanımı olarak normal kan akışı esnasında bebekten farklı sesler çıkmaktadır. Bebeğiniz normal durumdayken farklı sesler çıkarması başlamışsa doktor gözetimine götürmeniz gerekmektedir. Üfürüm ağır olup olmadığı ilk muayenede anlaşılmamaktadır. Bebeğe ekokardiyografi uygulanarak üfürüm boyutu incelenir. Üfürüm testlerinde birden fazla da test gerekebilir. Hastalığa etki eden nedenler inceleme altına alınmaktadır.
Bebeklerde üfürüm meydana gelindiğinde ebeveynlere korkuya kapılabilir. Ancak bu durum olması yerine duruma neden olan içeriğin tespit edilmesi gerekmektedir. Bebeklerde iki tür üfürüm meydana gelmektedir. Bu üfürüm çeşitleri masum ve patolojik üfürüm olarak tanımlanmaktadır.
Masum Üfürümler: Bebeklerde sıkça görülen durumdur. Masum üfürüm tespiti sağlanırsa bebeğin kalp rahatsızlığına etki etmemektedir. Genellikle anlık olarak çıkan masum üfürümler hafif olarak etki sağlayarak ilerleyen dönemlerde geçmektedir. Doktor tavsiye üzerine tedaviler de sağlanmaktadır. Bu dönem içerisinde sadece doktor tavsiyesiyle süreci takip etmeniz gerekmektedir.
Patolojik Üfürümler: Masum üfürümlere göre daha şiddetli geçen hastalık türüdür. Patolojik üfürüm tespit edildiğinde bebekte kalp rahatsızlığı meydana gelmektedir. Bu aşamada ilk olarak kalp taraması yapılarak durum analizi yapılmalıdır. Patolojik üfürüm zaman içerisinde şiddetini daha çok artırmaktadır.
Bebeklerde Üfürüm Neden Meydana Gelmektedir?
Bebeklerde kalpten çıkan kan geniş damara gittiğinde daha dar alana geçiş yaptığında üfürüm oluşmasına neden olabilmektedir. Kalpten çıkan kan damarlara geçiş aşamasında bazı uyumsuzluklar çıkarabilir. Bu uyumsuzluklar arasında;
- Kalbin sağ tarafından kan akciğere giderken atardamar aşamasında sorun çıkabilir.
- Kalbin sol tarafından çıkan kan ana atardamara geçiş sağlarken sorun çıkarabilir.
- Toplardamarın cava ve superior birleşmesi esnasında sorun çıkabilir.
- Aorttaki yer alan kanın daha çok küçük atardamara geçmesi sonucunda üfürüm meydana gelebilmektedir.
Bebeklerde nabız aralıkları 120 ve 140 arasında değişkenlik gösterebilir. Bebekler ağladıklarında nabız artarak 170 değerlerine çıkmaktadır. Normal insanlarda bu durum 60 ve 100 arasında değişkenlik gösterir. Çok fazla atma sebebiyle bebeklerde üfürüm gözükmektedir. Anlık olarak yükseliş sağladığından vücutta kan değişimleri de gözükmektedir. Üfürüm olmasıyla birlikte çeşitli hastalıklar meydana çıkabilmektedir. Bu hastalıklar listesi olarak;
- Ateşli hastalıklar
- Kansızlık
- Damar ve Kapak Darlığı
- Kalpte Delik
- Enfeksiyon
- Hipotiroidi gibi hastalıklar da görülebilmektedir.
Bebeklerde Üfürüm Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde üfürüm belirtileri tam olarak belirlenmesi zordur. Birçok aşamada kendine gösteren bölümleri bulunmaktadır. Bu belirtiler;
- Kilo alamama problemi
- Büyüme ve gelişmede gerileme
- Morarma
- İnleme ve sık sık nefes alma durumu bebeklerde gözükmektedir.
Bir yaşından büyük olan bebeklerde farklı reaksiyonlar göstermektedir. Bu belirtiler;
- Bayılma
- Göğüs ağrısı
- Halsizlik
- Efor sarfetme sonrasında çabuk yorulma
Bebeklerde Üfürüm Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bebeklerde üfürüm tedavisi bulunmamaktadır. Üfürüme sebep olan durumlar tespit edilerek tedavi sürecine girilmektedir. Üfürümü sebep olan hastalıkları tespit etmek için belirli tahliller yapılmaktadır. Bu tahliller EKO, EKG ve akciğer grafisi olarak yerini alır. Bebeğin tahlil sonuçları tespitinde masum üfürüm ise ciddi tedavi yer almamaktadır. Ancak patolojik üfürüm tespiti sağlanırsa doktor temkinleri uyarak hastalık uzun süreli olarak mücadele edilebilir. Hastalık seviyesi bebeğin yaş durumuna göre değişmektedir.
Üfürüm Geçiren Bebek Spor Yapabilir mi?
Üfürüm döneminde yaşadığı boyuta göre spor yapabilir. Masum üfürüm geçiren çocuk spor yapmasında sakınca yoktur. Masum üfürüm boyutuna göre tedavi de sağlanmamaktadır. Ancak patolojik üfürüm geçiren çocuklarda kalp hastalığına göre doktor değerlendirilmesi yapılması gerekmektedir. Hastanın izlenerek durum değerlendirilmeli yapılmalıdır. Ciddi bir kalp rahatsızlığı yer alıyorsa spor yapması yasaklanabilmektedir.
Üfürüm Hangi Yaşlarda Meydana Çıkıyor?
Üfürüm çocukluk döneminde en çok 3-4 yaşlarında çıkmaktadır. Üfürüm bebeklik döneminde duyulabilir. Ancak aileler genellikle normal olduğu zannederler. Kalp delik ve darlıkları tedavi edilmediği sürece devam etmektedir. Masum üfürüm yaşayan çocuklarda tiroit bezinin fazla çalışması, kansızlık, ateş ve kalp hızında artış gözükmektedir.
Bebeklerde Üfürüm Görüldüğünde Ne Yapılmalıdır?
Ebeveynler bebekte anormallik durumu görüldüğünde doktora götürülmesi gerekmektedir. Doktor belli analizlere üfürüm durumuna göre hareket edilecektir. Ciddi bir durum olup olmadığı anlaşılması için testler sağlanarak durum tespiti sağlanacaktır. Üfürüm çeşidi tespit edilerek tedavi sürecine girilmektedir. Masum üfürüm yer alıyorsa fazla müdahale gerektirmeden aşılabilmektedir.
Patolojik üfürüm görülmesi halinde hastalığı neden olan etkenler araştırılıp erken tedavi aşamasına girilmelidir. Tedavi edilmediği sürece ilerleyen zamanlarda kalıcı hasarlar meydana gelmektedir.
İçeriklerimize mobil uygulamalarımız ile anında ulaşın!