Bebeklerde Görülen Hastalıklar Nelerdir? 7 Hastalık
  1. Anasayfa
  2. Bebek Hastalıkları

Bebeklerde Görülen Hastalıklar Nelerdir?

Bebeklerde görülen hastalıklar nelerdir, sıklıkla görülen hastalıklar nelerdir, bebeklerde bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir.

0

Bebeklerde görülen hastalıklar nelerdir, bebekler doğduklarından itibaren anneye bağımlılığıyla birlikte dışarıya karşıda bağışıklığa zayıftır. Günden güne büyüyen bebekler anne sütüyle alınmasıyla güçlenmeye başlamaktadır. Ancak bebeklik dönemlerinde hastalıklarla bulaşabilirler. Bu hastalıklar karşısında daha temkinli yaklaşarak hastalık dönemini atlatabilirler. Sıklıkla gözürünen hastalıkların sıralanmasını sağladık.

bebeklerde siklikla gorulen hastaliklar
Bebeklerde görülen hastalıklar nelerdir

Bebeklerde sıklıkla görülen hastalıklar

Konak:

Bebeklerin kafa derisinde gözüken hastalıktır. Sarı pul veya kuru beyaz kafa derisinde kabuk oluşmaktadır. Bebeklerin genetik özelliklerden, alerji yakınlığı veya yanlış beslenmeden meydana gelmektedir. Bebeğe sık sık banyo yaptırılması sağlanarak bu hastalığı geçirebilirler. Banyo yapımı sonrasındaki günlerde bebeğin kafasında koku oluşuyorsa zeytinyağı ve karbonat karışımı yapılarak banyo yapılması gerekmektedir. Eğer konak oluşumu sürekli artıyorsa doktora gözükmesi gerekmektedir.

Pamukçuk

Bebeğin ağız tarafında gözüken hastalık türüdür. Yenidoğan bebeklerde ortaya çıkan hastalık bebeğin ağız tarafında beyaz tabaka oluşmasıyla bilinir. Pamukçuk vakası ilerlemesiyle yetişkinlerde gözüken mantar durumuna dönüşebilir. Ayrıca bebeğin sindirim sistemi ve solunum sisteminde enfeksiyon belirtisi de verir. Pamukçuk hastalığı sıklıkla görülen hastalık olmasıyla birlikte huzursuz davranışları yer alabilir. Ayrıca beslenme alışkanlığı etki sağlayarak gerileme yaşayabilir. Bu tür durumlarda doktor müdahalesi gerekmektedir.

Sarılık

Sarılık hastalığı erken doğan bebeklerde %80 ihtimalle gözükürken, gününde doğum yapan bebeklerde %60’ında gözükmektedir. Hastalık boyutu ilerlemediği sürece tehlike oluşturmamaktadır. Anne karnında bebek plasenta vasatıyla gerçekleşen bilirubin maddesi vücuttan çıkması gerekmektedir. Bebeklerin bu durumu bazen yapamayabilir. Sarılığın anlaşılması için vücut rengine ve gözlerdeki kısım bakılır. Eğer bu alanda sarı rengi arındırıyorsa sarılık hastalığına yakalanmıştır. Sarılık tedavisi yaptırılarak kalıcı bir şekilde çözüm sağlanabilmektedir.

Krup – Yalancı Kuşpalazı

Bebeklerde genellikle kış aylarında gözüken hastalık türüdür. Kış döneminde yaşanan hava değişiminden sonra solunum sıkıntısı çekmektedir. Soluk borusu iltihabı ve ses tellerinde sorun olan hastalık yalancı kuş palazı belirtileri arasında yer almaktadır. Ayrıca bebekte hafif öksürük, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı bulunmaktadır. Hırıltılı öksürükle beraber hastalık ilerlemektedir. Ses tonlarında değişiklik olmasında ağlama yaptığında fark edebilirsiniz. Bebeğin yaşı ilerlemesiyle tekrardan yakalanma şansı da azalmaktadır. Doktor kontrolüyle birlikte evin havalandırılarak temiz hava almasıyla birlikte yeterli sıvı tüketimine de dikkat edilmesi gerekmektedir.

Suçiçeği

Bebeklerde ciltlerinde şiddetli kaşıntı ve kırmızı kabarcıkların olmasıyla gözüken hastalıktır. Bebeklerde yaygın olarak gözükmektedir. Bulaşıcı hastalık olmasıyla doktor müdahalesi gerekmektedir. Bu dönem içerisinde hassas davranılarak tedavi edilmesi gerekir. Bebekte gözüken suçiçeği belirtileri de ishal, deride döküntü olması, halsizlik şeklinde yer alır. İlerleyen suçiçeği döneminde ciltte yaralar ve benekler oluşmasını sağlar. Yetişkinlere hastalık geçmesi oldukça zordur. Ancak ilerleyen suçiçeği ilerleyen zamanlarda bebeği çok fazla huzursuz edebilir. Bu tür durumlarda nemli bir bezle vücut silinerek rahatlama sağlanabilir.

Kızamık

Altı aylık öncesi bebeklerde gözüken hastalıktır. Ciddi hastalık olan kızamık bulaşıcı yönü de bulunmaktadır. Kızamık virüsü bebekte olmasıyla on gün içerisinde yeni belirtileri başlar. Yüksek ateş, kızarma, gözlerde sulanma, ağızda beyaz lekelerin oluşması deri döküntüsü ve öksürük meydana gelmektedir. Kızamık hastalığı tedavi edilmediğinde zatürre ve beyin iltihabı meydana gelmektedir. Doktor kontrolüyle tedavi edilerek bebeğin sağlığın kavuşturulması gerekir.

Menenjit

Sıklıkla iki yaş altı bebeklerde gözüken hastalık omurilik ve beyin arasında iltihap olmasıyla oluşur. İleri yaşlarda aşısı yapılmayan bebeklerde gözüken hastalıkta tehlikeli hastalık türüdür. Menenjit hastalığı belirtileri yüksek ateş, boyunda tutulma, baş ağrısı gibi durumlar tetikleyebilir. Tedavinin gecikmesiyle beyinde kalıcı hasara, işitme ve görme bozukluklarına yol açabilir. 

Bağışıklık sistemi düşük olan bebeklerde bakteri yok edememektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirecek ek besinler alınması gerekmektedir.  Doktor kontrolüyle birlikte tedavi sürecinde hassas bir şekilde bebeğe davranılması gerekmektedir.

Bebeklerde bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir?

  • Bebeğin bağışıklık sistemi güçlendirilmesi için anne sütü büyük önem kazanmaktadır. 
  • Bebeğe gerekli sevgi ve ilgi ihtiyacı giderilmelidir.
  • Bebeğin büyümesiyle ek besinler verilerek ek takviyeler yapılmalıdır.
  • Bebekler banyoları günlere ayırarak sıklıkla temizliğe dikkat edilmesi gerekir.
  • Düzenli uyku dönemi geçirmesi gerekmektedir. Düzenli uykusu olmayan bebeklerde bağışıklık sistemi düşmektedir.
  • Vitamin odaklı yiyecekler alınarak büyüme döneminde desteklenmelidir. 
  • Ek gıda alımında bebeğin yeni gıda tatmasıyla üç gün farklı yiyecek verilmemesi gerekmektedir.
  • Aşılarının takipli şekilde yapılması gerekmektedir. Bağışıklık sistemi hastalıklara karşı korunması sağlanmalıdır.
  • Düzenli olarak havalandırılan ev ortamı ve kötü kokulu odalarda yer alamaması gerekir.

İçeriklerimize mobil uygulamalarımız ile anında ulaşın!

android app

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir