Bebeklerde Üstün Zeka Belirtileri Nelerdir? 12 özellik
  1. Anasayfa
  2. Bebek Eğitimi

Bebeklerde Üstün Zeka Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde üstün zeka belirtileri nelerdir, bebeğinizin üstün zekalı olduğunu nasıl anlayabilirsiniz.

0

Bebeklerde üstün zeka belirtileri nelerdir, bebekler büyümeleriyle birlikte çevreye karşı ilgileri başlayarak merak duygusu oldukça fazlalaşır. Anne ve babalar çocuğu gözlemleyerek neye yatkın olduğu bebeklik döneminden itibaren tespit edebilir. Her çocuk doğuştan itibaren ilgisi farklı olabilir. Üstün zekalı olduğunu belirli özellikleriyle kendini kanıtlayabilirler. Konumuzda üstün zekalı bebeklerin özelliklerini derledik.

Bebeklerde üstün zeka belirtileri nelerdir
Bebeklerde üstün zeka belirtileri nelerdir

Bebeklerde Üstün Zeka Belirtileri

Bebek ilk 1-2 aylık döneminde büyük gelişme sağlayarak çevreye uyumlarını artırmaya çalışmaktadır. Bu süreç içerisinde üstün zeka olduklarını gözlemleyerek bulma şansınız artabilir. Üstün zekalı bebeklerin özellikleri arasında;

  • Bebeğin Aşırı Hareketli Olması: Bebekler gün geçtikçe hızlı gelişmesiyle ortamı tanımaya başlar. Üçüncü ayına ulaşan bebek el ve kol hareketlerini yapmaya çalışır. Üstün zekalı bebeklerde yapılan el ve kol hareketleri oldukça fazladır. Herhangi bir cisme karşı el ve bacak hareketlerini hızlı şekilde yapıyorsa üstün zekalı olacağı göstergesi olabilmektedir. Ayrıca bu dönem içerisinde belini sağa ve sola atabilecek kabiliyete sahiptirler.
  • Erken Emekle Dönemi: Bebeklerde emekleme ve oturma dönemleri farklılık gösterebilir. Bebekler beş aylık olurken oturma dönemine girer. Bazı bebekler bu duruma geç uyum sağlayarak yedi aylık olduğunda bu yeteneği kazanabilirler. Oturmaya yardım ettiğinizde bebeğiniz kendi kendine emekleme dönemine girerse bu belirti olarak algılanır. Emekleme dönemlerine beş aylıkken girilen süreçte üstün zekalı olduğunu gösterebilir.
  • Aile Bireylerini Erken Tanıyan Bebek: Bebeklerin kişilere göre tepki dönemi bulunmaktadır. Farklı kişiyi görünce onu tanımaya çalışır ve tepki vermezler. Ancak anne ve babayı gördüğünde el ve bacak hareketleri sevinçle hareket ettirmektedir. Özellikle anneyi gördüğünde heyecanlanır. Bu dönemi erken yaşayan bebeklerde üstün zeka belirtisi olarak algılanmaktadır.
  • Uzun Süre Odaklanmak: Bebeğinizin belli dönemlerde farklı şeylere sürekli olarak odaklı olması dikkati yoğunlaştırdığının belirtisidir. Özellikle eğitici oyuncaklarla ilgili olması da bunun belirtisi olmasıdır. Sıkılan bebek yerine oyuncağı çözmeye çalışan bebekse üstün zekalı olarak kendini göstermektedir. Üstün zekalı bebekler yaşıtlarından önce oyuncağı çözmeye çalışarak daha çok ilgilenmeye başlayabilir. 
  • Sese Karşı Duyarlı Olma: Üstün zekalı bebekler sese karşı daha yatkın ilerlemektedir. Çevredeki sesleri ayırt ederek annenin sesini veya babanın sesini ayırt ederek tepki verebilirler. Yaşıtlarından önce bu durumu fark ederse üstün zekâ göstergesi olarak yer alır.
  • Üstün Hafıza: Bebekler ilk dönemlerinde hafızaları oldukça unutkandır. Ancak üstün zekalı olan bebeklerde herhangi bir oyuncağı hatırlayarak aynı tepkileri sağlayabilir. Oyuncak sevgisi varsa bir oyuncağa aynı ses ve tepkiyi veriyorsa hafıza yeteneğinin üstün olduğunu gösterir.
  • Aşırı Soru Sorma İsteği: Bebek büyüdüklerinde her şeyi öğrenmek isterler. Özellikle 3-4 yaşları arasında cisimlerin isimlerini öğrenmeye çalışmaktadır. Sürekli olarak anne ve babaya “Bu Ne?” sorusunu sormaktadır. Bu yaş gruplarına göre daha fazla soru veya daha erken aşamada soru soruyorsa üstün zekâ belirtisi olarak kendini göstermektedir.
  • Konuşma Yapmak: Yaşıtlarından önce konuşmaya başlaması en önemli göstergelerden biridir. İlerleyen zamanlarda uzun cümleler kurması da bunun göstergesidir. Yaşıtlardan önce daha fazla kelime konuşabiliyorsa üstün zeka göstergesi olarak yer alır.
  • Hareketli Olmak: Bebekler gelişim dönemlerinden itibaren enerjileri yüksek şekilde hareket kabiliyetleri vardır. Bu dönem içerisinde çevreye merakları artarak daha çok ortalığı karıştıracaktır. Üstün zekada olan bebeklerde sürekli koşma, neşeli ve her şeye karşı ilgileri bulunmaktadır.
  • İnsanları Tanıma: Üstün zekada olan bebekler daha önceden gördüğü insanları daha yakın davranmaktadır. Uzun bir zaman sonra gören bebekler önceden gördüğü insanı tanıyıp yakın davranıyorsa üstün zeka belirtisi olarak yer almaktadır.
  • Hayal Gücü Yüksekliği: Bebeğin büyümesiyle hayal gücünde değişimlerde meydana gelir. Yüksek hayal gücüne sahip bebeklerde sanata doğru yönelme ve müziği daha çok sevmektedir. Konuşma becerisiyle kendi kendine hikayeler uyduruyorsa ve içeriği olarak imkânsızlık içeriyorsa ufku açık olduğunun belirtesidir.
  • Sayıları Erken Çözme: Genellikle anasınıfı gidecek yaşta olan üstün zekalı çocuklar öğrendikleri sayıları akılda tutarak gördüklerinde söyleyebilirler. Bu dönem içerisinde fazla sayı ezberlemesi ve tanıması yapıyorsa üstün bir zekaya sahip olduğunun göstergesi yer alır.

Üstün zekalı çocuklar davranış ve hareketleriyle kendini belli etmektedir. Bu tür durumda olan bebekler özel eğitimden geçerek geleceğe daha iyi hazırlanmalıdır. Ancak normal eğitim alırsa ilerleyen zamanlarda yeteneğini kullanmakta zorluk çekebilir. Gözlemlerini yaptıktan sonra uzmanlar tarafından yardım alarak bebeğinizin üstün zekalı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

İçeriklerimize mobil uygulamalarımız ile anında ulaşın!

android app

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir