Bebeklerin Gelişimini Destekleme – 9 tavsiye
  1. Anasayfa
  2. Bebek Eğitimi

Bebeklerin Gelişimini Destekleme

Bebeklerin gelişimini destekleme, bebeklerin gelişimi için neler yapılmalıdır, bebekler için zeka artırıcı aktiviteler nelerdir?

0

Bebeklerin gelişimini destekleme, bebek doğduğundan itibaren çevreye alışma ve annesine bağlılığı artırarak hızlı bir şekilde büyümeye devam eder. Her ay farklı büyüme reaksiyonları göstererek çevreye karşı da merakını gidermeye çalışır. 

12 aylık döneminde bebeği gelişimini serbest bırakmak yerine gelişime yararlı aktiviteler sağlayarak daha donanımlı bir bebek olmasını sağlayabilirsiniz. Yapılan gelişim aktiviteleri sayesinde ilerleyen dönemlerde daha zeki ve erken öğrenme aşamasına geçebilir. Ayrıca sosyal iletişim kurma ve özgüven sorunlarını da aşarak çocukluk hayatını cesaretli bir şekilde sağlayabilir.

Bebeklerin gelişimini destekleme
Bebekler için zeka artırıcı aktiviteler nelerdir?

Bebeklerin gelişimi için neler yapılmalıdır?

Sosyal Etkileşim: Bebeklerin gelişimi için sosyal etkileşim çok önemlidir. Bebek doğduğundan itibaren annesine bağlıdır. Bütün sosyal ilişkisine ilk olarak anneyle kurmaktadır. Sosyalleşme sürecinde 3.aydan itibaren gülümseme yaparak iletişimi kurmaktadır. 5.aydan itibaren kişilere karşı ilgi yönünde bağlılık dönemine girmektedir. Bebekle ilgilenmek, konuşmak, sevmek, kucağına almak gibi eylemler sevgi bağını daha da güçlendirmektedir.

Dil Gelişiminin Sağlanması: Bebekler ihtiyaçlarını belirtmek için ilk olarak ağlarlar. Gelişim döneminde 2. Ve 3.aylar içerisinde agu sesleri çıkarmaya başlar. 3-4.aylarda ise sesleri algılamaya ve sese doğru bakmaya çalışır. 6.ay içerisinde anlamsız bir şekilde kendi kendine sesler çıkarır. 7-8.aylar içerisinde konuşmaları taklit etmeye çalışırlar. Bebek 9.aya girmesiyle birlikte öğretilmeye çalışılan sesleri söylerler. Bu dönem içerisinde anne ve baba gibi kelimeler söyleyebilir. 11 ve 12.aylarda anlamlı bir şekilde sözcükleri çevresinden öğrenebilir. Anne ve baba adayları bu dönem içerisinde sürekli olarak sevgiyle yaklaşarak önlerinde kolay kelimeleri konuşması gerekmektedir.

Zihinsel Gelişim: Yeni doğan bebekler ilk olarak sevgiyle bağlanmaktadır. Anneye ihtiyaç olduğunda ağlayarak kendisine çeker. Büyüme döneminde 3.ayından itibaren çevresindeki kişileri fark etmeye başlar. Dördüncü aya doğruda kişilerin sesini duymasıyla farklı tepkiler verebilirler. Bebek 8.aya girmesiyle farklı eylemlerde sağlayabilir. Yürümeye başladığından itibaren çevresini daha meraklı ve keşfetmeye yönelik hareketler sağlar. 

Beyin Gelişimi: Bebeklerin en hızlı beyin gelişimleri ilk 7-8 ay içerisinde sağlamaktadır. Nesneleri tanımlama, kişileri hatırlama, verdikleri tepkiler bu süreç içerisinde daha da hızlı hale gelir. Bu dönem içerisinde sözel, görsel ve işitsel olarak uyaranlara karşı zeka gelişimleri daha çok artmaktadır. Çevredeki uyaran etkenler ne kadar fazla olursa beyin gelişimi de ona göre artış sağlamaktadır.

thumbnail
Önerilen Yazı
Bebeklerde Üstün Zeka Belirtileri Nelerdir? 12 özellik

Bebekler için zeka artırıcı aktiviteler nelerdir?

Bebeğin Dördüncü Aya Kadar Masaj Yapılması: Bebeğin dördüncü aya kadar günde 3 kez 15 dakikalık hafif masaj yaptırmak rahat hissettirecektir. Bu dönemlerde fiziksel temasla birlikte kol ve bacak hareketleri yaptırabilirsiniz. Ancak hareket yavaşça yapılması gerekmektedir. Bebeğiniz hem yaptığı hareketlerden sevinç duyacak hem de aranızdaki bağı daha çok artıracaktır. Bebeği taşırken veya oyun oynarken konuşmayı ihmal etmeyin. Altını değiştirirken konuşmayı sağlayarak zaman geçirmesini sağlayın. Bu dönemlerde bebek her zaman annesiyle göz teması kurarak da anlamaya çalışmaktadır.

Televizyon İzletmemeye Çalışın: bebeklerin gelişiminde televizyon izletmek bebeklik döneminde dikkati sadece buraya verdiğinden beyin gelişimini engellemektedir. Renkler ve uyaranlar fazla olduğundan bu dönem içerisinde gelişimi olumsuz etkilenir. Çoğu anne baba bebek ses çıkarmaması için telefon ve tablet üzerinden çizgi film açmaktadır. Ancak gelişim aşamasındayken bu durum olumsuz olarak etkilenerek alışkanlık sağlar. Bunun yerine klasik müzik tercihleri yapmak ortamı da büyük oranda rahatlatacaktır. Bebekler için oluşturulmuş müzikleri de bularak dinletebilirsiniz.

Şarkı ve Ninni Söylemek: Bebekle uyuma sağlarken şarkı ve ninni söylemek daha rahatlatıcı gelecektir. Bu esnada basit resim gösteren kitapları da göstermek zihinsel olarak görsel hafızasını da güçlendirecektir. Uyanık olduğu süreç içerisinde bebeğin pozisyonu değiştirerek farklı yerleri görmesini de sağlayın. Aynı zamanda bebeğin sıkılmasını önleyerek daha mutlu olmasını sağlayabilirsiniz. Görsel uyaran olmasa zihinsel etkisini çokça artırmaktadır.

Bebeğin Yatağına Dönence Asmak: Bebeğin yatağına sırt üstü yattığında görebileceği bir dönence olması ilgisini hem çekecek hem de canı sıkılmayacaktır. Odaklanmasını sağlayarak eğlenmesini bilecektir. Bazı dönenceler ses çıkarmasıyla birlikte ilgiyi daha çok çekmektedir. Bebek büyüdüğünde hareket şarkılar açmanız onun hareketlenmesini de sağlayacaktır. Bebeğinizin uyku eğitimi üzerine hazırladığımız içeriğimize bakabilirsiniz.

Zeka Geliştirici Aktiviteler: Bebeklere 6.ayına kadar konuşurken gözlerine bakarak konuşun. Renkli ve dikkat çekecek resimleri göstererek hatırlanmasını sağlayın. Her resim içerisinde komiklik de yapabilirsiniz. El ve ayak parmaklarıyla oyunlar yapın. Bu dönem içerisinde yüzünüzle oynamaya başlar. Bu tür oynamalara karşı izin verin. Her fırsatta tekerleme ve ninni söyleyerek rahatlamasını sağlayın. Bebekler bu tür tekrarlardan hoşlanmaktadır.

İçeriklerimize mobil uygulamalarımız ile anında ulaşın!

android app

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir