Gebelikten Bebeğe Geçen Enfeksiyon Nelerdir?
  1. Anasayfa
  2. Bebek Sağlığı

Gebelikten Bebeğe Geçen Enfeksiyon Nelerdir?

gebelikten bebeğe geçen enfeksiyon nelerdir, enfeksiyon belirtisi nasıl sağlanır, enfeksiyonlar nasıl tedavi edilir.

0

Gebelikten bebeğe geçen enfeksiyon nelerdir, gebelik döneminde anne adayı vücut değişiklikleri başlamasıyla birlikte uyumlu içerisinde yaşamaya çalışmaktadır. Gebelik döneminde vücut dengesi değişmesiyle bağışıklık sistemi de zayıflamaktadır. Hastalıklarla açık halde olan vücudu korumak adına rutin kontroller içerisinde yer alınması gerekmektedir. Bu testler sayesinde enfeksiyon durumunu önceden tespit edilip müdahale yapılması gerekir. 

Parazit, bakteri ve virüsler enfeksiyona neden olmasıyla birlikte antibiyotik tedavilerinde kullanım yapılmaktadır. Bu tür etkenler bebeğe genellikle zarar vermemektedir. Gebelik döneminde en çok rastlanan enfeksiyonlar idrar, grip nezle, solunum yolunda gözükmektedir. İlaç tedavisiyle kontrol altına alındıktan sonra anne ve bebeğe herhangi bir zarar gelmemektedir. 

Bazı enfeksiyonlar annenin gebe olmadan önceki dönem de geçirildiğinde daha rahat atlatırken, gebelik dönem anneye ve bebeği hayati tehlikeye sokmaktadır. Ayrıca enfeksiyonun duruma göre de bebekte kalıcı hasarlar dahi bırakabilir. Bu enfeksiyonlar kızamıkçık, sitomegalovirus(CMV), kabakulak, toxoplazma ve hepatit türleri olarak yer alır.

thumbnail
Önerilen Yazı
Bebeklerde Görülen Hastalıklar Nelerdir? 7 Hastalık

Enfeksiyon Belirtisi Nasıl Sağlanır?

Gebelik döneminde başlayan enfeksiyonlar ishal, kusma, yüksek ateş ve halsizlik üzerinden belli etmektedir. Bazı durumlarda enfeksiyonlar sessiz bir şekilde ilerlemektedir. Bu tür durumlarda rutin kontroller sağlanarak erkenden tespit sağlanabilir. Enfeksiyon testi yaptırmak için kadın hastalıkları veya doğum hekimine giderek yaptırabilirsiniz. Doğum öncesi enfeksiyon tedavisi görerek gebelikten bebeğe geçen enfeksiyonların önüne geçebilirsiniz.

Enfeksiyonlar Nasıl Tedavi Edilir?

Gebelik enfeksiyonu her annenin başına gelebilecek hastalıktır. Bu tür durumlarda anne adayının şikayetlerine göre hareket edilerek testler sağlanmaktadır.  Gebenin enfeksiyon durumuna göre antibiyotik, ateş düşürücü, ağrı kesici ve serum takılarak enfeksiyonlar zararı giderilmeye çalışır. Doktorunuzun verdiği önergelere göre hareket edilerek süreç sağlıklı şekilde tamamlanmaya çalışır. Aksi taktirde gebelikten bebeğe geçen enfeksiyonlar olabilmektedir.

Gebelikten Bebeğe Geçen Enfeksiyon Nelerdir?
Gebelikten Bebeğe Geçen Enfeksiyon Nelerdir?

Gebelikte Bebeğe Geçen Enfeksiyonlar

Sitomegalovirüs (CMV): Anne adaylarının %80’inde gözüken sitomegalovirüsler anne sütü içerisinde, kanda, tükürük ve vajina salgılarında bulunur. Kişiyle yakın temas veya başkasının eşyasını kullanan birey bu enfeksiyonu bulaştırabilir. Virüs kişinin bünyesine girdiğinde ömür boyu vücudunda kalabilir.

 İlk kez bulaştıktan sonra vücut içerisinde herhangi bir belirtisi olmadan devam edebilir. Vücut direnci düşmesiyle birlikte ortaya çıkmaktadır. Gebelik döneminde vücut direnci sık sık düşmektedir. Bu enfeksiyonda kendini göstererek hastalığa yol açar. Gebelik sırasında da bebeğe geçiş sağlamaktadır. Erken tespit aşamasıyla gebeye ilaç tedavisi uygulayarak enfeksiyon giderilmeye çalışılır. Doğumsal anormallik bu enfeksiyonda gözükmemektedir.

Toksoplazma: Gebelik döneminde görülen en çok enfeksiyondur. Bulaşma yolları az pişmiş et ürünlerinde, iyi yıkanmaya sebze ve meyvelerde ağız yoluyla bulaşılmaktadır. Çiğ yiyeceklerden gelen toksoplazmalar geçirilmesiyle bağışıklık kazanılması sağlanır. Gebelikten önce geçirilen toksoplazma tekrardan bu enfeksiyon geçirilmesi görülmemektedir. Rutin test yapılmasıyla birlikte toksoplazma görülen anne adayında duruma göre doktor müdahalesi yapılarak hareket edilir. Toksoplazma enfeksiyonu geçiren anne adayı gebenin karnında plesanta yolu ile kanla birlikte bebeğe geçiş sağlar. 

Bebeğin bu enfeksiyondan etkilenme oranı gebelik süresine bağlı durumdur.  Bebeğin birinci trimestre(ilk) döneminde enfeksiyon bulaşması ağır bir hastalık geçirmesine neden olabilir. Bebek üzerinde kalıcı etkiler sağlayabilir. Bu etkiler arasında zeka geriliği, beyin ve kafa küçülmesi, beyin boşluğunda su toparlanması gibi etkiler gözükür. Gebeliğin son safhalarında gözükmesi bebek için hafif atlatılmasını sağlar. Erken kontrol yaptırarak süreç kontrolü sağlamanız gerekmektedir.

Kabakulak: Kulak altında yer alan tükürük bezleri iltihaplanma sonucunda kabakulak olmasına neden olur. Anne adayı bu enfeksiyona bulaştığında anne karnındaki bebeğe de geçmektedir. Bebek üzerinde etkisi anne adayının gebelik sürecine ve enfeksiyon şiddetine bağlı farklılık gösterebilir. Bebekte yapısal bozukluklara yol açmaz. 

Ancak kalp kasına zarar verdiği de konuşulmaktadır. Kabakulak enfeksiyonu için herhangi bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Doktorlar bu süreç içerisinde etkileri azaltmak için müdahaleler yapabilir. Kabakulak enfeksiyonu geçirmemek için kişilere daha temkinli yaklaşarak hareket edilmelidir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu: En çok görülen enfeksiyonlardan biri olarak yerini alır. Bağışıklık sisteminin azalmasıyla gelişmeye başlar. Doktorlar tarafından verilen antibiyotiklere uyarak tedavi süreci başlanır. Enfeksiyon gelişmiş ise farklı tedavi uygulamaları sağlanır. Doktor kontrolünde hareket edildiği sürece bebeğe bir yan etkisi bulunmamaktadır.

Kızamıkçık: Kızamıkçık bebeklerin doğumuyla birlikte yapılması gereken aşı türüdür. Sürekli gözüken enfeksiyon türü değildir. Gebelik döneminde bulaşırsa bebek için yüksek risklere neden olabilmektedir. Solunum yoluyla bulaşan kızamıkçık 15 günlük kuluçka dönemi yaşamasıyla birlikte vücutta döküntü yaparak belli olmaktadır. Kızamıkçık geçiren anne kan yoluyla bebeğe bulaştırmaktadır. Bu dönem içerisinde ilk 12 haftalık süreci geçiren birey de %20 ihtimalle düşük meydana gelebilir. Gebeliğin ilerleyen döneminde yaşanırsa kalıcı hasar oluşabilir.  Doktor yönergesine göre tedavi süreci yaşanır. Enfeksiyonu yaşamamak için kızamıkçık aşısı olmayan kişilerden uzak durulması gerekir.

İçeriklerimize mobil uygulamalarımız ile anında ulaşın!

android app

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir