anne okulu
Bildirimler
  • Bildiriminiz bulunmamaktadır.
  1. Anasayfa
  2. Emzirme

Bebek Emmiyorsa ne yapmalıyım? (Emme Grevi)


0

Bebeğin Emmeyi Reddetmesi (Emme Grevi) nedir?

Emzirmeyi reddeden (ve sütten kesilme sürecinde olmayan) bir bebeğin “emzirme grevinde” olduğu söylenir. Emzirme grevi, bebeğinizin size bir şeylerin yanlış olduğunu söyleme şeklidir. Ve muhtemelen sorunu çözmek için biraz dedektiflik çalışması gerekecek.

Bunun nedeni nedir?

İşte bebeğinizin emzirme grevine gitmesinin bazı nedenleri:

  • Diş çıkarma, uçuk veya enfeksiyondan kaynaklanan ağız ağrısı (pamukçuk gibi)
  • Emzirirken baskıya veya ağrıya neden olabilen kulak enfeksiyonu
  • Emzirirken nefes almayı zorlaştırabilen soğuk veya tıkalı bir burun
  • Azaltılmış süt kaynağı veya yavaş bir hayal kırıklığı
  • Bebeğinizin emzirme rutininde veya programında büyük bir aksama
  • Diş çıkaran bebeğiniz sizi ısırdıysa ve tepkiniz onu şaşırttıysa, bundan sonra emzirmekten korkabilir.
  • Bebeğinizden farklı kokmanıza neden olan sabun veya diğer tuvalet malzemelerinin değiştirilmesi
  • Bir vitamin veya ilaç veya hormonal değişikliklerden (örneğin hamilelikten veya adet döneminizden) kaynaklanan sütünüzün tadında bir değişiklik

 

Ne yapabilirim?

Emziren bir grev, en özverili emziren anne için bile zor olabilir. Sabır ve destekle ancak üstesinden gelebilirsiniz.

Bir bebek emme grevi genellikle iki ila beş gün sürer, ancak daha uzun sürebilir. Bebeğinizi emzirmeye teşvik etmeye devam ederken, birkaç saatte bir veya bebeğinizin emdiği sıklıkta sağmanız (veya sütünüzü elle sağmanız) gerekir. Bu, süt tedarikinizi sürdürmenize, tıkalı kanalları ve tıkanmayı önlemeye ve bebeğinize ihtiyacı olan sütü sağlamaya yardımcı olacaktır. Sağılan sütü damlatmaz bir kapta, bir şişede, bir kaşıkta, bir damlalıkta veya bir besleme şırıngasında sunabilirsiniz.

Bir bebek emme grevinin üstesinden gelmenin bazı yolları:

  • Bebeğiniz çok uykulu olduğunda emzirmeyi deneyin. Uyanıkken emzirmeyi reddeden birçok bebek, uykulu olduklarında emzirirler.
  • Tıbbi nedenleri (kulak enfeksiyonu veya pamukçuk gibi) ekarte etmek için bebeğinizin doktorunu ziyaret edin ve beslenme tavsiyesi alın.
  • Bebek emme pozisyonunuzu değiştirin. (Bebeğiniz bir pozisyonda diğerinden daha rahat olabilir.)
  • Bebek emme hareket halinde. Bazı bebeklerin, onları salladığınızda veya yürüdüğünüzde emzirme olasılığı, otururken veya ayakta dururken olduğundan daha fazladır.
  • Dikkat dağıtıcı şeylerden uzak bir ortamda bebek emmesini yapın. 6-9 aylık bir bebeğin, dünyanın daha fazla farkına vardıkça emzirme grevine gitmesi yaygın bir durumdur. Bu yaştaki bebeklerin dikkati kolayca dağılır ve genellikle yemek için oturmak yerine memede “atıştırmayı” tercih eder. Radyo veya televizyon sesinden uzakta, loş, sessiz bir odada emzirmeyi deneyin.
  • Bebeğinize bol bol ten teması sağlayın (gömleksiz veya ılık bir banyoda emzirmeyi deneyin). Bir askı veya taşıyıcı, bebeğinizi emzirme girişimleri arasında yakın tutmanıza yardımcı olabilir.

Emmek istemeyen bir bebeğin kendini sütten kestiği sonucuna varmak kolaydır. Ancak başarılı bir şekilde emziren bir yaşın altındaki bir bebeğin emzirmeyi bırakmaya hazır olması pek olası değildir. (Daha büyük bir bebek, yeni bir hamileliğe tepki olarak kesilebilir.)

 

Bebeğimi etkiler mi?

Bebek emme grevi sizin için olduğu kadar bebeğiniz için de üzücü olabilir. Grev sırasında bebeğinizin rutininin diğer unsurlarını mümkün olduğunca normal tutmaya çalışın. Ona ekstra ilgi ve fiziksel temas sağlayın.

Bebeğinizin yeterince yiyecek alamadığından endişeleniyorsanız, ıslak bezleri takip edin. Günde en az beş ila altı ıslak tek kullanımlık çocuk bezi – veya altı ila sekiz bez çocuk bezi – yeterli sıvı aldığını gösterir. (Tek kullanımlık çocuk bezleri o kadar emicidir ki her idrara çıktığını fark etmeyebilirsiniz.)

Endişeniz varsa doktoru aramaktan çekinmeyin.

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir