İçindekiler
Uçuk Neden Çıkar? Bu size tanıdık geliyor mu: dudakta kaşıntı ve batma ve ağız çevresinde çirkin kabarcıklar? O zaman muhtemelen siz de diğerleri gibi uçuktan muzdaripsiniz. Uçuk, genellikle yetişkinler için tehlikeli olmayan bir virüsten kaynaklanır. Ancak bebeklere zarar verebilir. Özellikle yeni doğan bebekler ideal olarak uçukla temas etmemelidir.
Uçuk Neden Çıkar?
Herpes, virüslerin neden olduğu ve genellikle bebekleri de etkileyebilen yaygın bir bulaşıcı hastalıktır. Herpes simpleks virüsleri (HSV) ciltte ve mukoza zarlarında ağrılı döküntülere neden olur. Nadiren iç organları da etkilerler. En iyi bilineni muhtemelen uçuktur.
HSV-1 ve HSV-2
Vücudun farklı bölgelerinde uçuğa neden olabilen iki farklı virüs türü arasında bir ayrım yapılır:
Tip 1 (HSV-1): Bu virüs türü esas olarak uçuğa neden olur. Çoğu insan zaten bu virüsle temas etmiş ve ona karşı antikor geliştirmiştir.
Tip 2 (HSV-2): Genital herpes esas olarak HSV-2 tarafından bulaştırılır. Hastalık genital bölgede patlak verir.
Çoğu insan virüs tip 1 ile bebek veya çocukken enfekte olur. Yetişkinlikte, herhangi bir belirti olmadığı için enfeksiyon genellikle fark edilmez. Tip 2 ile herpes bulaşması çocuklarda oldukça atipiktir.
Vücutta ne oluyor?
Herpes virüsü vücuda girer girmez yayılır. Ancak virüsler diğer canlı organizmalar gibi üreyemezler; bunu yapmak için bir konakçıya veya konak hücreye ihtiyaç duyarlar.
Bunu yapmak için, virüs sağlıklı bir vücut hücresine kenetlenir, zarfını kırar ve genetik materyalini hücrenin içine bırakır. Genetik materyal bir tür plan görevi görür. Önceden sağlıklı olan hücre artık manipüle edilir ve yeni virüsler üretir, sonra da bunları serbest bırakır. Daha sonra konak hücrenin kendisi ölür.
Herpes virüsü vücutta yayılırsa, dudaklarda kabarcıklar gibi tipik semptomlara neden olabilir. Bununla birlikte, herpes ile enfekte olan birçok yetişkin ve çocuk aslında herhangi bir belirti göstermez ve semptomsuz kalır.
Virüs vücuda bulaştıktan sonra sinir hücresi düğümlerinde (gangliyonlar) yuva yapar ve genellikle birkaç yıl boyunca inaktif kalır. Bu, herpes patojeni için akıllıca bir hayatta kalma stratejisidir, çünkü vücudun bağışıklık sistemi tarafından saldırıya uğramaz. Ancak bu sistem zayıflarsa uçuk salgını ortaya çıkabilir.
Uçuk nasıl bulaşır?
Herpes virüsü damlacık ve smear enfeksiyonu yoluyla bulaşır. Bu nedenle bulaşma yolları şunlar olabilir:
Öksürük
Hapşırma
Konuşmak
Deri ve mukoza teması (örn. öpüşme)
Kontamine yüzeylerle temas (örn. aynı bardaktan su içmek)
Ağızda tipik sarı uçuk kabarcıkları görülürse dikkatli olunması tavsiye edilir. Bunlar sayısız herpes simpleks virüsü ile doludur. Kabarcıklar patladığında virüsü serbest bırakırlar ve enfeksiyon riski özellikle yüksektir. Ancak virüs vücutta uykuda ise enfeksiyon olasılığı çok düşüktür.
Bebeklerde uçuk belirtileri ve ilerlemesi
Uçuktan sorumlu virüs (HSV-1) vücuda ilk kez girdiğinde (ilk enfeksiyon), genellikle dışarıda pek bir şey olmaz ve enfeksiyon başka bir hastalık belirtisi olmadan gerçekleşebilir. Virüs ancak belirli koşullar altında tekrar aktif hale gelebilir. Örneğin:
Bulaşıcı hastalıklar
Zihinsel stres
Bazı ilaçların alınması
Hormonal değişiklikler (menstrüasyon, hamilelik vb.)
güçlü güneş radyasyonu
Virüsler bu koşullar altında özellikle iyi çoğalabilir ve ağız çevresindeki deri bölgelerine veya genital herpes durumunda genital bölgeye göç edebilir.
Genital herpes öncelikle cinsel ilişki yoluyla bulaşan bir hastalık olduğundan, küçük çocuklarda herpes çoğunlukla ciltte ve ağız çevresindeki mukoza zarlarında cerahatli kabarcıklar şeklinde görülür.
İlk başta cilt çok hassastır ve gergin, kaşıntılı veya yanık hissedebilir. Ancak daha sonra tipik kabarcıklar yavaşça oluşur. Bunlardan birkaçı aynı anda ortaya çıkar, başlangıçta berrak, daha sonra bulanık bir sıvı ile doludur. Birkaç gün sonra patlarlar ve sert sarı-kırmızı bir kabuk oluşur. Herpes yedi ila on gün sonra tamamen iyileşir ve hiçbir yara izi kalmaz.
Ancak kabarcıklar çok ağrılıysa ve ağız içindeyse bebeğiniz yemeyi veya içmeyi reddedebilir. Ayrıca ateş, yutkunma güçlüğü ile lenf düğümlerinin şişmesi ve hatta ağızda pamukçuk oluşmasına neden olabilir.
Enfeksiyona dikkat – yenidoğanlarda uçuk
Herpes virüsü enfeksiyonu yetişkinler ve çocuklar için bir sıkıntı olabilir. Bununla birlikte, patojen kural olarak tehlikeli değildir. Ancak hamilelikten önce veya hamilelik sırasında genital herpes ile enfekte olursanız, bunu derhal jinekoloğunuzla görüşmelisiniz.
Doğum sırasında bebeğin enfeksiyon kapması
Yeni doğan bebekler enfekte olursa, durum kritik hale gelebilir. İlk 3 ayda bağışıklık sistemi herpesle savaşmak için henüz yeterince gelişmemiştir ve zor komplikasyonlar ortaya çıkabilir.
Sadece çok nadir durumlarda doğmamış bir bebeğe plasenta veya amniyotik sıvı yoluyla uçuk bulaşır. Ancak bir kadın doğumdan kısa bir süre önce genital bölgesinde aktif uçuk (yani uçuk kabarcıkları) geçirirse, doğum sırasında bebeğine bulaştırabilir. Yeni doğan bebek yaklaşık bir hafta sonra, ancak en geç altı hafta sonra hastalanacaktır.
Doğum tarihi civarında aktif genital uçuğu olan kadınlara, enfeksiyon riskini önlemek için genellikle bebeği sezaryenle doğurmaları tavsiye edilir. Alternatif olarak, bazı ilaçlar da önerilebilir. Eğer etkilenmişseniz, doktorunuz atmanız gereken tüm adımlar ve almanız gereken önlemler konusunda sizi bilgilendirecektir.
Yuva koruması
Eğer anne virüsü taşıyorsa, herpes antikorları genellikle hamilelik sırasında plasenta yoluyla çocuğa aktarılır. Dolayısıyla bebek daha doğmadan önce virüsle savaşmak için bir araçla donatılmış olur. Ancak bu sözde yuva koruması yüzde yüz güvenlik sağlamaz.
Örneğin, anne beklenen doğum tarihinden kısa bir süre önce virüsle enfekte olursa, vücudunun yeterli antikor geliştirmesi ve bunları bebeğe aktarması için yeterli zamanı olmaz.
Olası hastalık ilerlemesi
Yeni doğan bebeklere uçuk bulaşması durumunda, hastalık yaygın olarak bilinen uçuklardan çok daha ciddi bir seyir izleyebilir. Virüs, bu kadar küçük bebeklerde engellenmeden yayılabilir ve organların yanı sıra kanı, göz bölgesini veya merkezi sinir sistemini etkileyebilir ve ciddi şekilde zarar verebilir.
Sinir sistemi enfeksiyonu, enfeksiyondan yaklaşık bir hafta sonra aşağıdaki belirtilerle kendini gösteren ensefalite yol açabilir:
– halsizlik – soluk cilt rengi – içme güçsüzlüğü – nöbetler -ateş- muhtemelen uçuk kabarcıkları
Hasta bebekler mümkün olduğunca çabuk tedavi edilmelidir.
Uçuk nasıl geçer?
Özellikle bebeklerde ilk belirtiler görülür görülmez hızlı hareket edilmesi gerekmektedir.
Bebeğinizde uçuk belirtileri fark ederseniz, çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun bir doktora başvurmalısınız.
Bebeğinizi uçuktan nasıl koruyabilirsiniz?
Zaman zaman uçuk geçiriyorsanız, hamileliğiniz ve doğumunuz sırasında endişelenmenize gerek yoktur. Bu süre zarfında bebeğiniz için enfeksiyon riski yoktur.
Ancak, yeni doğan bebeğiniz doğar doğmaz sizde veya ziyaretçilerinizde rahatsız edici kabarcıklar oluşursa çok dikkatli olmalısınız:
Öpmek yasak! Sizin için ne kadar zor olsa da, lütfen bebeğinizi öpmeyin.
Lütfen hiçbir şeyi paylaşmayın. Kabarcıklarla temas eden hiçbir şey başkalarıyla paylaşılmamalıdır. Bu, yemek kaplarının yanı sıra bezler veya havlular için de geçerlidir.
Hijyene dikkat edin! Bu, ellerinizi normalden daha sık ve daha dikkatli yıkamanız gerektiği anlamına gelir. Ayrıca düzenli olarak dezenfekte etmek de en iyisidir. Aynı durum, uçuk hastası olan ziyaretçiler için de geçerlidir.
Emzirme: Evet mi hayır mı? Uçuğu olan bebeğinizi emzirebilirsiniz. Ancak, küçük çocuğunuzun etkilenen cilt bölgeleriyle temas etmediğinden emin olun. Bununla birlikte, meme uçlarınız etkilenmişse, ne yazık ki belirli bir süre emzirmekten kaçınmalısınız. Bu konuda en iyisi ebenizle veya doktorunuzla konuşmaktır
Belirtilere dikkat edin. Hamileliğiniz sırasında özellikle genital bölgede olası uçuk belirtilerine dikkat edin. Virüsü kaptığınızdan şüpheleniyorsanız, derhal jinekoloğunuzu bilgilendirin.
Bir bakışta
Herpes, özellikle yeni doğanlarda tipik uçuk kabarcıklarından her zaman fark edilemez. Küçük bir bebeğe virüs bulaşırsa, grip benzeri semptomlara ve hatta nöbetlere yol açabilir. Bu durumda hızlı hareket edilmesi gerekir. Daha büyük çocuklarda uçuk kabarcıkları veya daha ciddi vakalarda ağız içinde kalıcı iltihaplanma görülür.
Bağışıklık sistemi henüz tam olarak gelişmediği sürece, uçuk bebekler için tehlikeli olmaya devam eder. Herhangi bir risk almamalı ve her zaman bir çocuk doktoruna danışmalısınız.
Yetişkinlerde uçuk kabarcıkları görünür olduğu sürece bebeği enfeksiyondan korumak için özel hijyen önlemleri alınmalıdır. Kabarcıklar tamamen iyileştikten sonra enfeksiyon riski çok düşüktür.
Herpes, özellikle çok küçük çocuklar için sinsi bir hastalıktır ve ebeveynlerin bunu çok ciddiye alması gerekir. Bu nedenle emin değilseniz, çocuk doktorunuza bir kez çok sık danışmak, bir kez çok az danışmaktan daha iyidir.
Şart
Herpes simpleks tip 1 (HSV-1), herpes simpleks tip 2 (HSV-2)
potansiyel sorun
HSV-1, genellikle ağız çevresinde uçuklara veya ateşli kabarcıklara neden olan bir virüstür, ancak vücudun herhangi bir yerinde belden yukarısında benzer kabarcıklara da neden olabilir. Aynı zamanda bir virüs olan HSV-2, genellikle genital yaralara veya kabarcıklara neden olur.
Her iki uçuk türü de ten tene temas sırasında bulaşabilir. Herpes, yenidoğanlarda bağışıklık sistemleri henüz gelişmediği için ciddi enfeksiyonlara neden olabilir.
Emzirebilir miyim?
Evet, özenle. Herpes virüsü anne sütü yoluyla bulaşmaz. Bununla birlikte, bebeğiniz göğsünüzde, ağzınızda veya vücudunuzun başka bir bölgesinde bir kabarcık veya yaraya dokunarak enfekte olabilir.
Çözüm
Virüsün yayılmasını önlemek için bebeğinizle cildinin etkilenen bölgeleri arasında daima temiz giysiler bulundurun. Tuvaleti kullandıktan veya yaraya dokunduktan sonra ellerinizi iyice yıkayın ve bebeğinizi tutmadan önce ellerinizi yıkayın ve kucağınıza temiz bir havlu veya battaniye koyun.
Ağzınızın üzerinde veya çevresinde bir kabarcık varsa, yara tamamen kaybolana kadar bebeğinizi öpmeyin. Ve bebeğinizin cildinizdeki kabarcıklara ağzı, burnu, elleri veya vücudunun diğer kısımlarıyla dokunmasına izin vermeyin.
Göğsünüzde meme ucunuza veya areolanıza yakın bir uçuk kabarcığı varsa, alan tamamen temizlenene kadar o taraftan bakmayın. Bunun yerine, o memeden sütünüzü sağın veya sağın. Elinizin veya pompanın herhangi bir parçasının ağrıya değmesine izin vermeden enfekte memeden süt sağabiliyorsanız, sağılan sütü bebeğinizi beslemek için kullanabilirsiniz. Aksi takdirde, atmanız gerekir. Bu zamanlarda anne sütünüzü formül mama veya donör sütle takviye etmeniz gerekebilir. Etkilenmemiş memeden emzirmeye devam edebilirsiniz.
Sağlık uzmanınız, uçuk enfeksiyonuyla savaşmak ve gelecekteki salgınları önlemeye yardımcı olmak için asiklovir veya vidarabin (göz damlası şeklinde satılır) gibi antiviral ilaçlar reçete edebilir. Bu ilaçlar genellikle emzirme sırasında güvenli kabul edilir, ancak emzirme sırasında bunları almak için bebeğinizin doktoruna danışın.