anne okulu
Bildirimler
  • Bildiriminiz bulunmamaktadır.
Verniks kazeoza nedir? Bebeklerde faydası nedir?
  1. Anasayfa
  2. Yeni Doğmuş Bebek

Verniks kazeoza nedir? Bebeklerde faydası nedir?

0

 

doğumdan sonra verniks kazeozalı bebek

Verniks kazeoza nedir?

Vernix caseosa, üçüncü trimesterde ve doğumdan sonra bebeğin gelişmekte olan cildini kaplayan ve koruyan mumsu bir maddedir. Su, ölü deri hücreleri ve yağdan (yağ salgılarından) oluşur. Adı Latince’den gelir: Vernix “vernik” anlamına gelir ve caseosa “peynirli” anlamına gelir.

Bebekler, özellikle de doğum tarihinden önce gelenler, derilerinde bir miktar verniks ile doğarlar. Bu kaplama cildi kaplayabilir veya sadece boyun kıvrımlarında ve parmaklar ile ayak parmakları arasında bulunabilir.

Verniks kazeoza nedirernix kazeoza ne işe yarar?

Anne karnındaki bebeklerin kuru ve tahrişe meyilli çok hassas, olgunlaşmamış cildi vardır. Vernix, bebeklerin hassas cildi için bir bariyer görevi görerek doğal nemi hapseder ve bakterilere karşı korur.

Vernix caseosa’nın faydaları nelerdir?

Bebeğin cildini uteroda ve doğumdan hemen sonra koruyan bir bariyer olan vernix caseosa’nın çeşitli faydaları vardır.

Organların oluşmasına yardımcı olur

Vernix hücreleri dökülür ve bebeğin yuttuğu amniyotik sıvı ile karışır ve uteroda “nefes alır”. Bu hücreler, gastrointestinal sistemdeki hücrelerin büyümesini destekleyen amino asitleri ve diğer maddeleri içerir. Bu madde ayrıca akciğerlerin çalışmasına yardımcı olmak için yüzey aktif maddelerle eşleşir.

Cildi nemli tutar

Çoğunlukla su ve yağlı maddelerden oluşan vernix, bebeğin cildini anne karnında kaplayarak, geliştikçe ve doğumdan hemen sonra nemli ve nemli kalmasına yardımcı olur.

Sıcaklığı düzenler

Suyun deriden buharlaşması soğumanıza yardımcı olur (bu yüzden terlersiniz!). Verniks su kaybını önlemeye yardımcı olduğu için, özellikle deri yoluyla daha hızlı su kaybetme eğiliminde olan prematüre doğanlar olmak üzere yenidoğanların daha sıcak kalmasına yardımcı olur.

Teslimatı kolaylaştırır

Doğum sırasında, bebek doğum kanalından geçerken verniks sürtünmeyi azaltır.

Zararlı mikroplara karşı korur

Araştırmalar, verniksin, potansiyel olarak zararlı mikroplara karşı savunmasına yardımcı olmak için cildin kendi mikrobiyomunu veya dost bakteri ve diğer mikroorganizmalar topluluğunu destekleyen antibiyotik özelliklere sahip olduğunu göstermektedir.

Cildin iyileşmesine yardımcı olur

Verniksin özel bileşimi bebeklerin cildinin iyileşmesine yardımcı olur. Aslında araştırmacılar, hem bebeklerin hem de yetişkinlerin cildinin yanıklardan ve yaralanmalardan iyileşmesine yardımcı olabilecek verniks benzeri bir krem ​​yapmanın mümkün olup olmadığını araştırıyorlar.

Bebeğimin ilk banyosunu geciktirmeli miyim?

Hastaneler bebekleri doğumdan hemen sonra yıkarlardı, ancak bugünlerde birçok uygulayıcı ilk dalışı erteliyor. Dünya Sağlık Örgütü, doğumdan sonra en az 24 saat veya kültürel nedenlerle tam gün mümkün değilse altı saat yeni doğan bebeğinizi yıkamadan önce beklemenizi önerir.

Kadın Doğum, Sağlık ve Yenidoğan Hemşireleri Derneği’ne göre bebeğin ilk banyosunu geciktirmek bebeğin cilt mikrobiyomunu destekler ve enfeksiyona karşı korur. Ayrıca yenidoğanın vücut ısısını sabit tutarken düşük kan şekeri seviyelerini, kilo kaybını ve sarılığı azaltmaya yardımcı olur.

Vernix’in bebeğimde ne kadar kalmasına izin vermeliyim?

Vernix kazeoza genellikle doğumdan sonraki 24 ila 48 saat içinde kendi kendine cilt tarafından emilir, bu nedenle Amerikan Pediatri Akademisi’nin bebeğinizi yıkamadan önce tam bir gün beklemenizi önermesinin bir nedeni budur.

Bununla birlikte, Uluslararası Doğum Eğitimi Derneği’ne göre, verniksi herhangi bir ayar noktasında yıkamaya gerek yok. Bazı ebeveynler, bebeklerini hastaneden eve döndükten sonra, kendilerini hazır hissettiklerinde ilk kez yıkarlar.

Vernix caseosa hakkında endişelenmeli miyim?

Genellikle doğumdan sonra bebeğinizin cildinde kalan vernix kazeoza konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Bununla birlikte, sağlık hizmeti sağlayıcıları, anne HIV veya hepatit C için pozitifse, viral bulaşma riskini azaltmak için doğumdan hemen sonra bebekleri yıkar. Bebeğinizde koryoamniyonit veya mekonyum lekelenmesi varsa bakteriyel enfeksiyon riskini azaltmak için banyo da önerilebilir.

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir