İçindekiler
18 haftalık gebelik kaç aylık?, 18 haftalık bebek kilosu ve boyu ne kadardır? Hamileliğin 18. haftasında neler oluyor? 18 haftalık gebelikte bebek gelişiminde yaşananlar ve değişimler hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.
18. Hafta Gebelik
Hamilelik ortası ultrason
Bebeğinizi görmeye hazır olun! Bebeğinizin sağlığını ve gelişimini kontrol etmek için 18 ila 22 hafta arasında bir ultrasona sahip olacaksınız . Genellikle 20 ila 45 dakika sürer.
Bebek tekmeleri
Bebeğinizin hareketlerini hissediyor musunuz ? Değilse, yakında gerçekleşebilir. İlk hareketler genellikle küçük çırpınmalar, gaz kabarcıkları ve hatta patlamış mısır gibi hissettirir. Zamanla daha güçlü ve daha sık büyüyecekler.
Harika hamilelik atıştırmalıkları
İkinci üç aylık dönemde uzmanlar günde yaklaşık 340 ekstra kalori almanızı tavsiye ediyor. Öğünler arasında sağlıklı atıştırmalıklar yemek bu hedefe ulaşmanıza yardımcı olacak ve çok acıkmamanız için kan şekeri seviyenizi koruyacaktır.
18 haftalık gebelik kaç ay?
18 hafta kaç ay: 5. ay
18 hafta gebelikte bebek gelişimi
Bebeğinizin yüzü
Bebeğinizin kulakları , burnu ve dudakları ultrasonda tanınabilir. Göz kapakları, kaşlar, kirpikler, tırnaklar ve saçlar da oluşur!
Akciğerler dallanıyor
Bebeğinizin akciğerlerinde en küçük tüpler (bronşiyoller) gelişmeye başlar. Bu minik tüplerin sonunda solunum keseleri oluşmaya başlar. Bebeğiniz doğduğunda, bu keseler oksijen ve karbondioksitin içeri ve dışarı akmasına izin veren küçük kan damarlarıyla çevrili olacaktır.
Kız ve erkek parçaları
Kızınız varsa, rahmi ve fallop tüpleri oluşmuş ve yerindedir. Bir erkek çocuk sahibiyseniz, cinsel organları artık görünür durumda.
Bebeğiniz yaklaşık bir dolmalık biber büyüklüğünde
18 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu
18 haftalık gebelik annedeki değişiklikler
İştah artışı
Aç? Artan iştah – ve belirli yiyecek istekleri – hamileliğin 18. haftasında yaygındır. Hamilelik açlığının iyi bir nedeni var: Vücudunuz bebeğinizi desteklemek için çok çalışıyor ve bu çok fazla enerji gerektiriyor. Yemekleriniz aynı zamanda vücudunuzun hamilelik değişikliklerini besliyor – bunlar arasında çok daha yüksek kan hacmi, büyüyen göğüsleriniz ve rahminiz ve artan yağ depolarınız var. Açlığınızı gidermek ve beslenmeyi en üst düzeye çıkarmak için her üç saatte bir küçük bir öğün veya atıştırmalık yiyin ve protein, lif ve sağlıklı (doymamış) yağ karışımı sağlayan yiyecekleri ekleyin.
Baş dönmesi
Vücudunuz dramatik değişiklikler geçiriyor ve bazen kardiyovasküler ve sinir sistemleriniz yeterince hızlı adapte olmuyor. Bu, sersemlik veya baş dönmesi hissetmenize veya hatta bayılmanıza neden olabilir. Bu, yatar veya oturur pozisyondan çok hızlı kalkarsanız olabilir. Ayrıca kansızlığınız varsa , yeterince yiyip içmezseniz, egzersiz yaparken aşırıya kaçarsanız veya aşırı ısınırsanız baş dönmesi hissetme olasılığınız daha yüksektir. Sürekli olarak sersemlik hissediyorsanız veya sık sık baş dönmesi nöbetleri geçiriyorsanız, sağlık uzmanınıza bildirin.
Şişme
Hamilelik sırasında ayaklarınızda ve ayak bileklerinizde şişmenin yanı sıra ellerinizde ve parmaklarınızda hafif şişlik olması normaldir . (Yüzükleriniz sıkılaşıyorsa hemen çıkarın!) Bazen ani ve şiddetli şişlikler daha ciddi bir sorunun habercisi olabilir. Şişliğiniz ani veya aşırıysa, ellerinizde veya yüzünüzde orta dereceden fazla şişkinlik varsa veya başka preeklampsi belirti veya semptomlarınız varsa sağlayıcınızı arayın . Ayrıca, derin ven trombozu (DVT) olarak bilinen herhangi bir kan pıhtısı belirtisi varsa arayın .
Vajinal akıntı
Hamilelik boyunca, normalden çok daha fazla vajinal akıntı fark edebilirsiniz. Bunun nedeni, vücudunuzun daha fazla östrojen üretmesidir, bu da vajinaya daha fazla akıntı üretmesi için sinyal verir. Sağlıklı akıntı genellikle berrak ila süt beyazı, ince ila kalın ve mukus benzeri ve hafif kokulu veya kokusuzdur. Hamilelik sırasında farklı akıntı türleri hakkında bilgi edinin .
Bacak ağrısı
Hamilelik sırasında bacak krampları biraz gizemlidir, ancak bunların şişme ve bacak kaslarınızın daha fazla çalışmasını gerektiren taşıdığınız ekstra ağırlıkla bağlantılı olduğu düşünülür. Bacak krampınız olduğunda, bacağınızı düzleştirerek ve ayak parmağınızı inciklerinize doğru esneterek baldır kaslarınızı gerin. Germeden sonra, kaslara masaj yapın ve/veya ısıtma yastığı veya sıcak su şişesi gibi ısı uygulayın. Bacak kramplarını önlemek için çok uzun süre bacak bacak üstüne atarak ayakta durmayın veya oturmayın; günlük yürüyüş yapın; yeterince su iç; yatmadan önce ılık bir banyo yapın; ve gün boyunca baldır kaslarınızı gerin, ayak bileklerinizi döndürün ve ayak parmaklarınızı oynatın. Bazı kadınlar magnezyum takviyesi almanın da yardımcı olduğunu düşünüyor.
18 haftalık gebelikte anne vücudu
18 haftalık hamilelikte hamilelik kontrol listesi
Doğum izninizi düşünün
Doğum iznine hazırlanmak için ne yapmanız gerektiğini araştırmak için henüz erken değil . Hangi avantajlardan yararlanabileceğinizi öğrenin ve yapabileceğiniz tüm evrakları önceden doldurun. Ayrıca partnerinizi babalık veya ebeveyn izni seçeneklerini araştırmaya teşvik etmek isteyebilirsiniz .
Daha büyük çocuklarınızı hazırlayın
Halihazırda bir çocuğunuz varsa, yeni bebek onların dünyasını sizinkinden daha fazla sallayabilir. Neyse ki, çocuğunuzu yaşına ve ilgi düzeyine bağlı olarak bir kardeşe hazırlamak için yapabileceğiniz şeyler var . En önemlisi, en yeni üyeniz gelmeden önce müstakbel büyük kardeşinizle bire bir zaman geçirmeyi unutmayın.
Doğum kurslarına kaydolun
Bir günden bir aya kadar veya daha uzun süren doğum kursları , doğuma hazırlanmanıza yardımcı olması için şiddetle tavsiye edilir. Doğum öncesi, sırası ve sonrasında neler bekleyeceğinizi ve ayrıca doğum sancısını yönetmenize yardımcı olacak teknikleri öğreneceksiniz . Sınıfları hastanelerde, bağımsız doğum eğitmenleri aracılığıyla ve çevrimiçi olarak bulabilirsiniz .
Stresle başa çıkmak
Yeni bir insan yapmanın yanı sıra, şu anda muhtemelen bir dizi fiziksel semptom ve yaşam değişikliği ile uğraşıyorsunuz. Kim strese girmez ki ? Ancak hamilelik sırasında stres normal olsa da, çok güçlenirse sorunlara neden olabilir. Hamilelik stresiyle başa çıkmanın bazı iyi yollarını ve ne zaman yardım alacağınızı öğrenin.
Demir açısından zengin yiyecekler yiyin
Hamilelik sırasında (18 mg yerine 27 mg) özellikle ikinci ve üçüncü trimesterde ekstra demire ihtiyacınız vardır. Artık normalden çok daha fazla kanınız var ve vücuda oksijen sağlayan proteini yapmak için kanınızda demire ihtiyacınız var. Demir ayrıca sağlıklı bir bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olur. Büyük demir kaynakları arasında et, kümes hayvanları, ton balığı, güçlendirilmiş tahıl, edamame, baklagiller, tofu ve ıspanak bulunur. Yeterince demir aldığınızdan emin olmanın diğer yolları: Dökme demir bir tavada pişirin ve yemeklerinizle birlikte C vitamini açısından zengin besinler tüketin (bu demir emilimine yardımcı olur).
18 haftalık hamile karın
Sonsuza kadar hamile kalacakmış gibi hissetseniz de, yolun yarısındasınız! Karnınız hızla yuvarlaklaşıyor ve büyüyor. Hamileliğinizi göstermek istiyorsanız, karnınızı çerçevelemek için yanları elastik dantelli gömlekler ve hamile elbiseleri arayın.
İlk bebek hareketlerini şimdi hissediyor olabilirsiniz ve muhtemelen haftada yaklaşık yarım kilo, yavaş ve düzenli bir şekilde kilo alıyorsunuzdur. Kilonuzda bir soruna işaret edebilecek ciddi değişiklikler görürseniz, sağlayıcınızla konuşun.
Özellikle kilonuzla ya da yeme bozukluğunuzla mücadele ettiyseniz, şimdi kilo almanın sorun olmadığını kabul etmekte zorlanabilirsiniz. Tartıdaki rakamlar yükseldikçe endişe duymanız normaldir. Sağlıklı bir hamilelik için kilo almanın önemli olduğunu unutmayın ve destek için arkadaşlarınıza, ailenize ve doktorunuza veya ebenize güvenin.