İçindekiler
24 haftalık gebelik kaç aylık?, 24 haftalık bebek kilosu ve boyu ne kadardır? Hamileliğin 24. haftasında neler oluyor? 24 haftalık gebelikte bebek gelişiminde yaşananlar ve değişimler hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.
24. Hafta Gebelik
Hamilelik parıltısı
Muhtemelen hakkında çok şey duyduğunuz hamilelik parıltısı bir efsane değil. Değişen hormonlar, ortalamanın üzerinde yağ üretimi ve artan kan akışı cildinizin kızarmış, parlak ve hatta ışıltılı görünmesini sağlayabilir.
Yuvalama
Evinizi temizlemek ve düzenlemek için güçlü bir dürtü mü hissediyorsunuz? Muhtemelen yuva yapıyorsun . Yeni bir bebek için “yuvanızı” hazırlamak, insanlarda ve hayvanlarda yaygın olan bir içgüdüdür.
24 haftalık gebelik kaç ay?
24 hafta kaç ay: 6. ay
24 hafta gebelikte bebek gelişimi
Bebeğinizin akciğerleri
Bebeğinizin ciğerlerinin en küçük dallarının ucundaki solunum keseleri büyüyor ve çoğalıyor, oksijen ve karbondioksit değişimi için daha fazla yüzey alanı ekliyor.
Kilo almak
Bebeğiniz bu noktada oldukça zayıf bir şekil alıyor, ancak vücutları orantılı olarak doluyor ve yakında dolgunlaşmaya başlayacaklar. Derileri hala ince ve yarı saydamdır.
Kaş kaldırma
Birkaç hafta önce bebeğinizin yüzünde minik kaşlar büyüdü . Artık bebeğiniz yüz kaslarını çalıştırma ve onları büyütme alıştırması yapabilir.
Bebeğiniz yaklaşık bir mısır başağı büyüklüğünde
24 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu
24 haftalık gebelik annedeki değişiklikler
Döküntüler
Kaşıntı, hiperpigmentasyon, kabarık şişlikler veya kurdeşen gibi yeni cilt semptomları yaşıyorsanız, doktorunuza veya ebenize danışın. Hamilelik sırasındaki döküntülerin çoğu alerjiler, kontakt dermatit (tahriş edici bir maddeyle temas) veya cilt enfeksiyonları ile ilgilidir – bunlar hamilelikten kaynaklanmaz. Ancak birkaç hamilelik koşulu döküntülere ve yoğun kaşıntıya neden olur: atopik gebelik döküntüsü (AEP), kaşıntılı ürtikeryal papüller ve gebelik plakları ( PUPPP ) ve pemfigoid gebelik.
Lekelenme
İkinci üç aylık dönemde, bazı kadınlar hamilelik sırasında lekelenme veya hafif kanama yaşarlar . Bu, rahim ağzınızdaki değişiklikler, iltihaplanma veya iyi huylu bir servikal polipten kaynaklanabilir. İkinci üç aylık dönemde lekelenme tipik olarak zararsızdır. Bununla birlikte, düzenli, daha ağır kanama yaşarsanız, hemen tıbbi yardım alın.
Ruh hali
Dramatik ruh hali değişimleri hamileliğin 24. haftasında azalmış olabilir – ancak ikinci üç aylık dönemde yaşanması tamamen normaldir. Hormonal değişiklikler, stres, yorgunluk, rahatsızlık ve bitkinlik duyguların artmasına neden olabilir. Ruh hali değişimleriniz daha sık veya daha yoğun hale geliyorsa veya iki haftadan uzun sürüyorsa, sağlayıcınızla konuşun ve bir terapiste havale edilmesini isteyin. Hamilelik veya hamilelik kaygısı sırasında depresyonla savaşıyor olabilirsiniz .
Nefes darlığı
Hamilelik sırasında nefes darlığı hissi yaygındır. Hamile kadınların oksijen ihtiyacı artar ve hamilelik sırasında kan basıncı yükselirse veya aşırı amniyotik sıvı varsa nefes darlığı hissedebilir. Değişen hormonlar, progesteronun akciğerleriniz ve beyninizdeki solunum merkezi üzerindeki etkileri nedeniyle nefes darlığı hissine de neden olabilir. Hamilelik sırasında hafif nefes darlığı normal olsa da, nefes almada zorluk, sürekli öksürük ve göğüs ağrısı, acil tıbbi yardım alınması gerektiğinin işaretleridir.
İştah artışı
İştahınızın arttığını fark ettiniz mi? İkinci üç aylık dönemde, hiç olmadığı kadar aç hissedebilirsiniz. Bu çok doğal: Büyüyen bebeğinizi ve değişen vücudunuzu desteklemek için artık daha fazla kaloriye ve besine ihtiyacınız var. İkinci üç aylık dönemde, çoğu hamile kadının her gün yaklaşık 350 ek kaloriye ihtiyacı vardır. Çok fazla kilo almaktan endişeleniyorsanız , yediğiniz yemeğin kalitesine odaklanın ve sağlıklı atıştırmalıklar seçin . Bol lifli, proteinli, sağlıklı yağlar ve kompleks karbonhidratlı yiyecekler, paketlenmiş yiyeceklerden ve basit karbonhidratlardan daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olacaktır.
Melazma
Hormonal değişiklikler hamilelik sırasında melanin üretiminde bir artışı tetikler. Bazı kadınlar için bu, melazma adı verilen koyu cilt lekelerine neden olur . Bu lekeler çoğunlukla yanaklarda, alında, üst dudakta ve ön kollarda görülür. Cildinizin tipik olarak daha koyu olan alanları – areolalar (meme uçlarınızın etrafındaki alan) ve labia gibi – hamilelik sırasında da daha koyu görünebilir. Çoğu kadın için melazma doğumdan sonra geçer. Ancak hamilelik sırasında yüzünüzde ve kollarınızda bunu en aza indirmek için her gün SPF 30 veya daha yüksek güneş koruyucu kullanın veya cildinizi uzun kollu ve şapka ile örtün.
24 haftada gebelik kontrol listesi
Erken doğum belirtilerini bilin
Her ihtimale karşı erken doğum belirtilerini okuyun . Olağandışı akıntı , vajinal kanama , karın krampları , pelvik basınç, bel ağrısı veya sızan sıvı (amniyotik sıvı olabilir, yani suyunuz kırıldı) varsa hemen doktorunuzu veya ebenizi arayın . Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bebeklerin yaklaşık yüzde 10’u erken doğuyor. 24 haftada doğan “mikropreemiler” çok fazla tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyar, ancak tıbbi gelişmeler sayesinde hayatta kalma şansları yüksektir.
Evinizi bebek için hazırlayın
Bebeğinizin alanını düzenlemeye, temizlemeye ve hazırlamaya ek olarak, güvenliği düşünün – bebek koruma kontrol listemiz başlamak için iyi bir yerdir. Küçük çocuğunuzun harekete geçmesine biraz zamanınız olduğundan, temel bilgilerle başlayın.
Ardından, bebeğinizin en çok zaman geçireceği alanları bebek geçirmez hale getirmeye başlayabilirsiniz. Pencere kör kablolarını sabitleyin, çıkışları koruyucularla kapatın ve devrilmemeleri için duvarlara mobilya ve TV takın. Bebeğinize zarar verebilecek eşyaları (temizlik ürünleri gibi) sakladığınız dolaplara kilit koyun.
Glikoz taramanız için hazır olun
Sağlayıcınız muhtemelen glikoz taramanızı 24 ila 28 hafta arasında planlayacaktır. Bu rutin test , hamile kadınların tahmini yüzde 2 ila 10’unu etkileyen gestasyonel diyabeti izler. Tarama sırasında, şekerli bir içecek içmeniz istenecektir (genellikle düz, şuruplu portakallı soda olarak tanımlanır). Kısa bir süre sonra, kanınız alınır ve anormal glikoz seviyeleri için test edilirsiniz. Bu ilk tarama tanısal değildir. Bunun yerine, sonuçlar gestasyonel diyabet için daha fazla teste ihtiyacınız olup olmadığını gösterecektir.
24 haftalık hamile karın
Rahminiz şimdi bir futbol topu büyüklüğünde ve rahminizin üst kısmı göbek deliğinizin üzerine çıktı. İkinci üç aylık döneminizde, cilt bakım ürünlerinizin hamilelik için güvenli olduğundan emin olarak değişen cildinizle ilgilenebilirsiniz . Makyaj ve cilt bakım ürünlerinde retinollerden kaçının ve salisilik asit ve alfa hidroksi asitleri sınırlayın. Beklerken cildinizin bakımıyla ilgili endişeleriniz varsa her zaman sağlayıcınıza sorun. Her zaman olduğu gibi , güneşte fazla zaman geçirmeseniz bile her gün hamilelik için güvenli güneş kremi kullanmak akıllıca olacaktır . Karnınızda , uyluklarınızda ve göğüslerinizde çatlaklar fark ediyor olabilirsiniz . Çoğu zaman, bu “annelik rozetlerini” engelleyemezsiniz. Ancak, genellikle zamanla kaybolurlar.