5 Aylık Bebek Gelişimi
  1. Anasayfa
  2. Bebek Gelişimi

5 Aylık Bebek Gelişimi

5 Aylık Bebek Gelişimi

0

5 aylık bebek gelişimi zihinseli, fiziksel, bilişsel değişimlerinin gözüktüğü ay türüdür. Bebekleri anlayarak hareket etmek, onların dilinden konuşarak gelişimlerine yardımcı olmanız gerekmektedir. Bebekler daha çok sevdiklerine vakit ayırarak dönem içerisinde yeni yetenekler de elde edebilmektedir.

5 Aylık Bebek Gelişimi
5 Aylık Bebek Gelişimi

5 Aylık Bebek Motor Gelişimi

5 aylık bebek motor gelişiminde uzun süre dik durma eylemini gerçekleştirebilirler. Ancak kısa bir süre buna dayanabilirler. Ebeveynler dik durmasında yardımcı olarak dik durmasını sağlamalıdır. El ve bacak hareketleri daha geliştirebilir halde olmaktadır. Elleri sallama, bacaklarını sallama gibi eylemleri yapabilmektedir. Sırtlarından destek alarak sağa ve sola yuvarlanma eylemlerini gerçekleştirebilirler. Ses çıkarmada çevresini taklit etmesiyle birlikte agu ve baba hecelerini söyleyebilirler.

Kavrama yetenekleri de gelişen bebekler bir yere tutunarak hareket edebilir. Nesneleri avuç içerisine alabilmektedir. Bu dönemde diş çıkarma durumu meydana gelmektedir. Başlangıç olarak salya akımıyla başlayan dönemde ilerleyen zamanlarda diş çok da küçük olsa bile gözükebilmektedir. Diş çıkarmasında bazen hafif ateş ve ishal gözükebilmektedir. Bebeğin farklı davranışları bu dönemde göze çarpabilir.

5 Aylık Erkek Bebek Boyu ve Kilosu

5 Aylık erkek bebek boyu ortalama olarak 58-70 cm olurken kilo 7 kilo olarak belirlenmiştir. Baş çevresi ortalaması olarak 42 cm olarak belirlenmiştir. Bebekten bebeğe değişen süreci de bulunmaktadır. Bu aylarda gelişim oldukça farklıdır.

5 Aylık Kız Bebek Boyu ve Kilosu

5 aylık kız bebek ortalama boy 57-70 cm arasında yer alırken kilosu 6,5 kilo olarak yer alır. Baş çevresi ortalaması olarak 42 cm olarak yer alır. Boy ortalamasına göre fazla ya da düşük olması paniğe yol açmamalıdır. Sağlık kontrolünde sizlere gerekli yönergeler verilecektir.

5 Aylık Bebek Sağlık Kontrolü Ne Zaman Yapılmalıdır?

5 aylık bebek sağlık kontrolü ayın üçüncü haftasında kontrol yapılabilir. Aşı kontrolüne göre hareket edilerek bebeğin ölçüleri de bakılmaktadır. Gelişim düzgün gidip gitmediği kontrol etmek için boy, ağırlık ve baş çevresi ölçümü yapılarak hareket edilir.

5 Aylık Bebek Ne Kadar Sıklıkla Beslenmeli?

5 aylık bebek bir gün içerisinde en az sekiz kez beslenmesi gerekmektedir. Emzirme aralığı olarak da 20-30 dakika emzirme işlemi sağlayabilirsiniz. Bu dönem içerisinde doktor kontrolünü sıkı tutarak ve doktor yönergelerine göre ekstra mama ile besleyebilirsiniz. Doktor onayı olmadan ekstra mama işlemi gerçekleştirmeyin. Anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda mamalar gelişimine katkı sağlayarak eksikliğine giderecek bir yöntemdir.

5 Aylık Bebek Gelişimi

thumbnail
Önerilen Yazı
Bebeklerin Gelişimini Destekleme – 9 tavsiye

5 aylık bebek ismiyle seslendiğinde kendini tanımaya başlar. Duyduklarına tepki vererek yüz ifadesini de geliştirir. Düşen nesneleri fark ederek daha iyi incelemesini sağlar. Nesnelerin takibini sağlayarak benimsediği oyuncakları da sahiplenebilir. Saklanan oyuncakları bularak oynamayı daha çok ister. Nesneler arasında bağlantılar kurarak sesler çıkarabilirler. Taklit yetenekleri de bu dönemde daha çok gelişmektedir.

5 Aylık Bebek Uyku Düzeni

Beş aylık bebeklerde uyku düzeni günde 10-12 saat arasında uyku çekmesi gerekmektedir. Gece içerisinde acıkmalar meydana gelebilir. Bu acıkma durumu ayarlanmasıyla uyku düzeni de sağlayabilirsiniz. Ortalama uyku süreleri 3-5 saat arasında yer alır. Uyandıktan sonra da emzirme yaptığınızda tekrardan uykuya dalabilmektedirler. Uyku kalitesi için de ortamın sessiz ve karanlık olması büyük etken sağlayacaktır.

5 Aylık Bebek Zihinsel Gelişimi İçin Neler Yapılmalı?

Bebeğin bu dönemlerde taklit etme ve öğrenme yetenekleri artacağından dolayı bazı aktiviteleri bunun üzerine kurabilirsiniz. Örnek olarak;

  • Elinize bir oyuncak alarak bir elinizden diğer elinize geçirin. Bebeğin karşısında bu hareketleri yaptıktan sonra onun da yapmasını sağlayın. İlerleyen süreçte sizin gibi elden elde oyuncağı geçiş yapmasını sağlayacaktır.
  • Bebeği sırtı dönük olarak kucağınıza alın. Ayna karşısına geçerek onunla eğlenin. Aynadaki kendini göreceğinden dolayı heyecanlanacak ve daha hareketli olacaktır.
  • Dışarıda gezintilere çıkmak ve park gibi yerlerde bulunmak etrafla ilgilenmesini sağlayacaktır. Etrafı inceleme fırsatı olmasıyla uyku sürecine daha adapte olacaktır.
  • Bebeğinizle karşılıklı oturarak gülümsemeye başlayın. Siz gülümsedikçe bebeğiniz de gülümseye başlayacaktır. Farklı ifade tiplemeleri yaparak da süreci destekleyin.
  • En sevdiği oyuncakları halıya koyarak kendisinden biraz uzağa koyun. Oyuncağı alabilmek için çaba göstererek almaya çalışacaktır. Fiziksel olarak da katkı sağlayan bu sistemde kas sistemlerinin daha hızlı gelişmesini sağlayacaktır.
  • İçeriklerimize mobil uygulamalarımız ile anında ulaşın!

    android app

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir