İçindekiler
Bebeğe emzik nasıl alıştırılır, bebeğin ağlama içerisinde veya uykuya dalmasında en önemli yardımcılarından biri de emziktir. Bebekler emme alışkanlığı sağlanarak rahatlamış olur. İlerleyen zamanlarda dişlerin çıkmasıyla daha rahat etki sağlamaktadır. Emzik alıştırma süreci bebekten bebeğe değişmektedir. Tüm teknikleriyle bebeklere emzik alıştırma metotlarını listeledik.
Bebeği Emziğe Alıştırma Yolları
Bebeklerde doğuştan itibaren emme refleksi bulunur. Tok olmalarına rağmen emme refleksini göstermek isterler. Süreç içerisinde huysuzluk, ağlama gibi eylemler yapabilirler. Bebeği emziğe alıştırarak daha rahat uyku sürecine ve normal yaşantısına devam edebilir.
Yeni doğan Bebek Emzik Alıştırma
Yenidoğan bebeklerde emzik alıştırmak için ilk olarak emzik seçimi önemlidir. Yeni doğan bebeğe göre emzik seçimi sağlamak ağzında oturmasını sağlamaktadır. Emziğin ağızda kalmasıyla bebekle kendini güvende hissetmektedir. Yenidoğan bebeğe emzik alıştırmak için;
- Emziğe anne sütü damlatmak: Bebeğin emziğine anne sütü damlatarak ağzına koyduğunuzda emziği alması daha kolay hale gelecektir. Anne sütüne yabancı olmayacağı için kolay bir şekilde emziğe alışacaktır.
- Emzikle bebeği destekleme: Emziği bebeğin ağzına koyduğunuzdan itibaren alışana kadar yavaş bir şekilde ağızda tutulmasını desteklemeniz gerekmektedir. Ağızdan atma eylemleri meydana gelebilir. Sabırla hareket ederek alışmasını sağlayın.
- Yatarken Emzikle Uyutma: Bebekler uyuduklarında emme reflekslerini devam ettirmeyi severler. Bebeğinizi yattığından itibaren emzik koymak daha da alışmalarını sağlayacaktır. İlk zamanlarda zor olsa da alışana kadar yanından ayrılmayarak durum gözetleyebilirsiniz.
- Farklı emzikler deneyin: İlk başlarda bebeğiniz emzik kabul etmiyorsa farklı emzik modelleri deneyebilirsiniz. Tek bir emzik modeli sağlamak yerine farklı modellerde emzik kullanmak kabul edilme şansını da artıracaktır. Hangi emziği seviyorsa sürekli onu kullanmasını sağlayabilirsiniz.
Bebeğe Emzik Kaçıncı Ayda Verilir?
Yenidoğan bebeklerde alışma sürecine değişim gösterebilir. Bebekte ilk 3 ay içerisinde emme refleksi oldukça yüksek noktaya erişiyor. Bu durumdan dolayı 3 aydan sonra emzik verilmesi daha rahat alışmasını sağlamaktadır. Emziğin bebeğe göre alınması gerekmektedir. Bebeğin ağız, diş ve kemik gelişimi olduğundan çok büyük emzikler verilmemesi gerekmektedir. Emme durumu meydana geldiğinde uykuya daha rahat dalacak ve alışma sürecini daha rahat geçirecektir.
Bebeğe Hangi Emzikten Almalıyım?
İlk başlarda annelerin genelde yaşadığı problem emzik alıştırmadır. Bebeğin emzik uydurma sıkıntısı ilerleyen zamanlarda aşabilir. Yenidoğan bebeklere göre oluşturan emzik modelleri daha rahat kavraması sağlanmaktadır. Bebeğinizin 3+ ve 6+ yazan modellerine göre seçim yapmanız gerekmektedir. Aya göre seçimler sağlayarak daha rahat sonuca ulaşmış olursunuz.
Emzik alırken dikkat edilmesi gereken nokta yabancı maddelerden üretilmemesi olacaktır. Bebeğin sağlığını etkilemeyecek modeller kullanılarak sağlıklı bir emzik kullanımı sağlamalısınız. Bebeğe göre özel emzik modelleri olarak kiraz uçlu emzik, silikon emzik ve kauçuk emzik modelleri de yer almaktadır. Yeni doğan bebeklerin bu tür emziklere alışma sebebi ise anne memesine benzediğinden dolayı kolay kabul etmektedirler. İlerleyen zamanlarda daha sağlıklı ağız yapısı oluşturmak için de biberon emzik modellerine bakabilirsiniz.
Emzik Alışkanlığı Sağlamak Bebeğe Zarar Verir mi?
Bebeğe sürekli olarak emzikte tutmak oldukça zararlı bir davranıştır. Bazı bebeklerde bu durum anne memesini istememeye yönelik gelişiminde geriye giden döneme geçebilmektedir. Bebeğe emzik en zor zamanlarda derdinize çare olmalıdır.
Uykuya geçişte yardımcı olmak, sakinleşmesini sağlamak adına yapılmalıdır. Sürekli olarak tutulan emzik ağız ve diş yapısı bozulmasını sağlayabilir. Hatta çocuklarda 6-7 yaşına kadar emzik bağımlılığı oluşabilir. Sadece gerektiğinde kullanılarak ve yaşına göre emzik modelleriyle sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamalısınız.
Bebekler Emzikte Neden Susar?
Bebekler anne karnındayken bile emme refleksleri bulunmaktadır. Bebek emziği anne memesine benzeterek sakinleşmesini sağlar. Aç olduklarında emzik verildiğinde belli zaman sonra emziği fırlatmaktadırlar. Bu eylemi yapan bebek açlığı gidermek istemektedir. Bebek tok ise rahatça uykuya geçebilmek adına emziği belli zaman sonra ister.
Emzik onun daha sakinleşmesini sağlayarak güvende olduğunu hissettirir. Belli aşamaya kadar emzikle yetiştirmeniz sonrasında sadece acil durumlarda ve gerektiğinde emzik kullanmanız gerekmektedir.
Bebekler Emziğe Ne Kadar Sürede Alışır?
Bebekler emzik süreci bebekten bebeğe değişebilir. Kimi bebek çok kolay dahi alışsa da bazıları sürekli olarak atmaktadır. Bu tür durumlarda emzik modellerini değiştirerek alıştırma sürecine girebilirsiniz. Ancak bebeği emziğe zorlarsanız huysuzluk daha çok yapabilir. Anneler bu tür durumlarda alıştırma yaparak yavaş yavaş adapte etmelidir.
İçeriklerimize mobil uygulamalarımız ile anında ulaşın!