İçindekiler
Hiperlaktasyon nedir ve ne zaman geçer? Emziren anneler için hiperlaktasyon çözümü, belirtileri ve yönetim yolları hakkında detaylı bilgi edinin.
Hiperlaktasyon nedir?
Hiperlaktasyon, vücudunuzun bebeğinizin ihtiyaç duyduğundan çok daha fazla anne sütü ürettiği zamandır. Süt hızlı ve zorla gelebilir ve bebeğin iyi emmesini zorlaştırabilir. Birçok kadın sütlerinin çok fazla sızdığını veya püskürttüğünü fark eder.
Hiperlaktasyon belirtileri nelerdir?
Annenin işaretleri
Göğüsleriniz çok dolu hissedecek ve tıkalı kanallar veya mastitis gelişebilir.
Her zaman aşırı dolu veya tıkanmış hissedebilirsiniz. Düşme sırasında göğüslerinizde ağrı olabilir. Emzirmeler arasında, göğüs pedlerinden emerek süt sızdıracaksınız ve emzirme sırasında karşı memeden bol miktarda süt sızabilirsiniz.
Bu semptomlar doğumdan sonraki ilk haftada veya biraz sonra, doğumdan yaklaşık iki ila üç hafta sonra başlayabilir. Doğumdan yaklaşık üç ay sonra arzınız kendi kendine düzenlenebilir, ancak tedavi olmadan doğumdan dört ila beş ay sonra hala çok fazla süt olması yaygındır.
Bebeğin işaretleri
Bebeğiniz hiç tepki vermeyebilir. Ancak hayal kırıklığınız çok hızlı veya güçlüyse, ilk süt fışkırtmasından sonra kendini çekebilir veya tıkayabilir. Ya da sadece beş ila on dakika emzirebilir ve meme ucunuzu sıkıştırmaya çalışabilir (bu muhtemelen meme uçlarının ağrımasına neden olur).
Bebeğiniz sık sık emzirmek isteyebilir. Veya memeyi reddedebilir ve telaşlı veya kemerli davranabilir ve emzirirken kendini sert bir şekilde tutabilir. Beslendikten sonra sıklıkla tükürebilir. (Hiperlaktasyon bazen reflü ile karıştırılır.)
Bebeğiniz tok olabilir ve memenin daha derinlerinde bulunan daha kremalı (daha yağlı) son süte ulaşmadan önce emzirmeyi bırakabilir. Sonuç, bağırsağında çok fazla laktoz olabilir, bu da kolik benzeri davranışa neden olabilir: aşırı bağırsak gazı, çok sayıda ağır ıslak çocuk bezi ve bazen yeşil ve köpüklü olan büyük dışkı.
Bebeğinizin kilo alımı çok düşük veya çok yüksek olabilir.
Hiperlaktasyon nedeni nedir?
Bazı anneler çok fazla süt yapar, bazıları ise çok az yapar ve çoğu için bu sadece bebeklerinin ihtiyaçlarıyla senkronizasyon meselesidir. Bununla birlikte, bazen, bir anne, süt tedariki sağlandıktan sonra bile fazla miktarda süt üretmeye devam edecektir.
Bu çoğunlukla göğüslerinde çok fazla alveol (süt üreten bezler) bulunan anneler için bir sorun olabilir. Ortalama meme başına 100.000 ila 300.000 alveol sayısıdır ve hiperaktif laktasyona sahip anneler ölçeğin en üstünde olma eğilimindedir.
Bazen bir anne çok fazla süt üretebilir, çünkü istemeden vücuduna bu kadar çok süt üretmesi için ipuçları verir – örneğin, bebeğinin ihtiyaç duyduğundan daha fazla süt pompalayarak.
Bazı hormonal dengesizlikler, hipofiz tümörleri ve ilaçlar da süt üretimini yüksek vitese çıkarabilir.
Hiperlaktasyon çözümü
Arzınızı azaltmak için bir emzirme danışmanıyla çalışın. Aşağıdakilerden bazılarını denemenizi önerebilir.
Her beslemeden önce, akışınızı yavaşlatmaya yetecek kadar sütü pompalayın veya elle sağın. (Bu sütü daha sonra kullanmak üzere bir beze veya bir şişeye fışkırtabilirsiniz.) Ancak süt miktarınızı düzenlemeye çalışırken çok fazla pompalamayın – sadece ilk sıvı kaybından kurtulmaya yetecek kadar. Ve bir pompa kullanıyorsanız, mümkün olan en düşük ayarı kullanın. Göğüslerinizi ne kadar çok uyarırsanız ve ne kadar çok süt çıkarırsanız, vücudunuz algılanan talebi karşılamak için o kadar çok üretecektir.
Bebeğinizi çok acıkmadan önce (veya ilk uyandığında), daha nazikçe emmeye başladığında beslemeyi deneyin. Daha nazik emme, göğüslerinizi daha az uyaracak ve süt akışını hafifletebilir.
Bazı emzirme pozisyonları bebeğinizin akışla daha iyi başa çıkmasına yardımcı olabilir. Emzirmek için bebeğinizi size bakacak şekilde oturtmayı deneyin (başını biraz geriye doğru esnetmeniz gerekebilir). Yerçekiminin süt akışını yavaşlatmasına izin vermek için, arkanıza yaslanın veya bebeğiniz doğrudan göğsünüze, karnı karnınıza doğru bakacak şekilde yaslanın. Ya da yan yatarak hemşirelik yapın, fazla sütün bir havluya damlamasına izin verin.
Sütü çok hızlı yutuyor gibi görünüyorsa veya akıntıyla başa çıkmakta zorlanıyorsa, bebeğinizi memeden çıkarın. Gazını çıkar ve göğsüne geri koy.
Bazı kadınlar, bebeklerinin akıntıyla başa çıkmasına yardımcı olmak için meme ucu koruyucusu kullanmayı dener. Bir emzirme danışmanı size meme ucu koruyucusunu nasıl kullanacağınızı ve durumunuzu nasıl izleyeceğinizi gösterebilir.
Süt tedarikinizi azaltmaya yardımcı olmak için, her iki memeyi de boşalana kadar pompalayarak başlayın. Ardından bebeğinizi arka arkaya iki ila dört besleme için yalnızca bir memeyle emzirin. Bebeğinizi göğsünüze istediği kadar koyun – sadece aynısını kullanın. Basıncı azaltmak için diğer göğsünüzü (ancak çok az) pompalayabilirsiniz. Bu teknik 24 ila 48 saat içinde çalışmaya başlamalıdır.
Ayrıca, bebeğiniz için süt depolamak için sağıyorsanız, süt tedarikiniz bebeğinizin mevcut ihtiyaçlarına daha iyi uyana kadar sağmayı bırakın.
Tıkalı kanallara veya mastitis belirtilerine karşı dikkatli olun. Böyle bir sorun geliştirirseniz, arzınızı azaltmak için adımlar atmaya geri dönmeden önce onu tedavi etmeniz gerekir.
Hiçbir şey işe yaramazsa, doktorunuza veya emzirme danışmanınıza bakın. Bazı durumlarda, ilaç aşırı süt üretimini azaltmaya yardımcı olabilir. Bu arada, bebeğinizin süt akışınızı yönetememesinin sizi reddetmesi anlamına gelmediğini unutmayın.
Hiperlaktasyon Bebeği etkiler mi?
İyi haber şu ki, hiperlaktasyon, vücudunuzun bebeğinizin gelişmesi için ihtiyaç duyduğu besinleri bol miktarda ürettiği anlamına gelir.
Anneleri çok fazla süt üreten bebekler bazen son sütten daha fazla ön süt alırlar ve bu da gazlı bir karın ve kolik semptomlarına neden olabilir. Diğer bebekler akıntıya dayanamadıkları için yeterince süt alamazlar. Bu, bir süre devam ederse ve beslenmelerine müdahale ederse bir sorun haline gelebilir.
Burada belirtilen ilaçları denedikten sonra çok fazla süt üretmeye devam ederseniz, doktorunuzu veya emzirme danışmanınızı tekrar arayın. Bebeğinizin büyümesine de göz kulak olmak isteyeceksiniz, bu yüzden doktora da bir göz atın.