anne okulu
Bildirimler
  • Bildiriminiz bulunmamaktadır.
Yenidoğan kilo alımı ve kilo kaybı nasıl olmalı?
  1. Anasayfa
  2. Yeni Doğmuş Bebek

Yenidoğan kilo alımı ve kilo kaybı nasıl olmalı?

0

 

bebek doğduktan dakikalar sonra hastane battaniyesine sarılır

Yenidoğan kilo alımı neden önemlidir?

Yenidoğan bebeğinizin zamanla boy ve kilo büyümesini takip etmek, bebeğinizin doktoruna çocuğunuzun genel sağlığı hakkında iyi bir fikir verir.

Bir bebek sağlıklı bir oranda kilo almıyorsa, kilo alamama (veya gelişememe) adı verilen bir durumla teşhis edilebilir. Bu genellikle, iyi beslenmiyorsa veya besinleri düzgün bir şekilde emiyor veya kullanmıyorsa olur. Beslenme sorunu, gastrointestinal sorun veya başka bir tıbbi durumdan kaynaklanabilir.

İyi beslenme bebeğinizin zihinsel ve fiziksel gelişimi için çok önemli olduğundan, sağlık hizmeti sağlayıcıları bebeğinizin kilo alımını yakından takip edecektir.

Hala hastanedeyken, bir doktor veya hemşire bebeğinizi doğumda ve doğumdan sonra her 24 saatte bir tartacaktır. İlk doktor ziyaretlerinizde (genellikle hastaneden ayrıldıktan sonraki ilk hafta içinde ve bebeğiniz 10 ila 14 günlük olduğunda) ve bebeğinizin tüm sağlıklı çocuk ziyaretlerinde bebeğiniz tekrar tartılacaktır. yıl. Bu ölçümler bebeğinizin büyüme çizelgesine kaydedilir.

Bebeğiniz beklenmedik kilo kaybı veya sarılık gibi herhangi bir sağlık sorunu yaşıyorsa, ilk birkaç hafta içinde doktora daha sık gitmeniz gerekebilir.

Doğumdan sonraki ilk günlerde yenidoğan için normal kilo kaybı nedir?

Çoğu sağlıklı, zamanında doğan bebekler doğum ağırlıklarının yüzde 5 ila 10’unu doğumdan sonraki ilk günlerde kaybederler. Erken kilo kaybı, bebekler doğumdan sonra atılan ekstra sıvı ile doğduğu için olur. Bu kilo kaybı normaldir ve bir bebek doğum ağırlığının yüzde 10’undan fazlasını kaybetmediği sürece endişe yaratmaz.

Doğumdan sonraki ilk haftalarda yenidoğan için normal kilo alımı nedir?

Bebekler genellikle doğumdan beş ila yedi gün sonra tekrar kilo almaya başlar ve çoğu yaklaşık 2 haftalıkken doğum kilosuna (veya üstüne) dönmelidir. Çoğu bebek bu eğilimi takip etse de, sağlıklı yenidoğanların yaklaşık yüzde 10’u doğum ağırlıklarını birkaç hafta içinde daha yavaş geri alır.

Anne sütünün ne kadar hızlı geldiği ve bebeğinizin ne kadar yemek istediği de dahil olmak üzere, yaşamın ilk haftalarında bir bebeğin kilo alımına birçok faktör girer. Örneğin, bebeğiniz 7 ila 10 günlükken daha sık veya daha uzun süre yemek yemek istediğini fark edebilirsiniz. (Bir bebek tam olarak beslendikten hemen sonra tekrar yemek istediğinde, buna “küme besleme” denir.)

Yenidoğan bebeğimin yeterince kilo alıp almadığını nasıl anlarım?

Çoğu ebeveynin evde bir bebeği tartmak için uygun bir terazisi yoktur, ancak neyse ki bebeğinizin kirli bezlerinin sayısını saymak, bebeğinizin iyi olduğunu söylemenin başka bir iyi yoludur:

  • Islak bezler: İlk beş gün içinde yeni doğan bebeğiniz her gün sadece birkaç bez ıslatabilir. Bundan sonra, günde en az dört, ancak en fazla sekiz ıslak çocuk bezi bekleyin.
  • Poopy bebek bezleri: İlk birkaç gün bazı bebekler günde sadece bir kez kaka yapabilir. Bundan sonra bebeğinizin günde en az iki kez kaka yapmasını bekleyin. İlk haftadan sonra bebeğiniz muhtemelen ilk ayın sonuna kadar günde 10 veya daha fazla kaka yapacaktır.

Bebeğim doğumdan sonra çok kilo kaybederse veya yeterince kilo alamazsa ne yapabilirim?

Genel olarak, bebeğinizin iyi beslenmediğini veya çok fazla bez ıslattığını fark ederseniz, doktora başvurmanız iyi bir fikirdir. Doğumdan sonraki ilk haftalarda bebeğinizin kilosu konusunda endişeleniyorsanız, çocuğunuzun doktoruyla şu konularda konuşun:

  • Bebeğinizi tartmak için düzenli olarak getirin
  • Bebeğinizin daha fazla yemesini sağlamak için özel tavsiyeler
  • Endişelerle ne zaman aramalı

Bebeğinizin kilosunu doktor ziyaretleri arasında kendi huzurunuz için takip etmek istiyorsanız, birçok emzirme ve yeni ebeveyn destek merkezinde bebek tartıları bulunur ve istediğiniz zaman uğrayıp bebeğinizi tartmanıza olanak tanır.

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir