İçindekiler
Size çok erken doğum yapmanız gerektiği söylendiyse, muhtemelen bebeğinizin çok genç doğmasıyla ilgili sorularınız ve endişeleriniz var demektir. Çoğu bebek 22 ila 23 haftalık olduklarında rahmin dışında hayatta kalabilir, ancak kesin bir yaş belirlemek zordur.
Bundan sonra, hayatta kalma şansı istikrarlı bir şekilde artar ve 28 hafta civarındaki bebeklerin genellikle çok az veya hiç uzun vadeli sağlık sorunu olmadan hayatta kalma oranı yüksektir. Sağlığınız ve bebeğinizin cinsiyeti gibi bir çok şey, anne rahminde ne zaman hayatta kalabileceklerini de etkileyebilir.
Fetal canlılık nedir?
Fetal canlılık tipik olarak bebeğinizin rahim dışında hayatta kalabildiği nokta olarak tanımlanır. Bebeğinizin ne zaman doğduğuna bağlı olarak, hayatta kalabilmek için 24 saat tıbbi bakıma ve müdahaleye ihtiyaçları olabilir. Canlılık, yaşam sınırındaki veya erken aşamaları içeren geniş spektrumlu bir terimdir.
Bebeğim fetal canlılık noktasına ne zaman ulaşacak?
Ne yazık ki, fetal canlılık her zaman bu kadar net değildir. Fetal canlılığın genellikle 24 haftada gerçekleştiği kabul edilirken, bazı doktorlar, bazı bebeklerin daha genç gebelik yaşlarında hayatta kalmalarını sağlayan tıbbi teknolojideki şaşırtıcı gelişmeler sayesinde, 22 veya 23 haftayı potansiyel bir canlılık noktası olarak görmektedir (gebelik yaşı, sadece zaman anlamına gelir). bebeğiniz anne karnındaydı).
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları ve Jinekologlar erken doğum yaşlarına göre sağ kalım oranlarını nasıl kırdığına bakmak daha yararlı olabilir, çünkü oranlar ikinci trimesterin sonlarında ve üçüncü trimesterin başlarında önemli ölçüde değişir.
- 23 haftadan önce, bir bebeğin hayatta kalma oranı, müdahalelerle bile düşük kalır: sadece yüzde 5 ila 6.
- 23 haftada, oran yüzde 23 ila 27’ye yükselir.
- 24 haftada bir bebeğin hayatta kalma oranı yüzde 42 ila 59’a ulaşır.
- 25 haftaya kadar, hayatta kalma oranı yüzde 67 ila 76 kadar yüksektir.
Esasen, bir bebeğin rahmin dışında yaşayabileceği en erken zaman 22 ila 23 hafta arasındadır, ancak bu kadar erken doğan bir bebek büyük hayat kurtaran müdahaleler gerektirir. Bununla birlikte, bu aşamada az sayıda bebek doğumdan sağ çıkabildiğinden ve hayatta kalabildiğinden, bu hala fetal canlılığın noktası olarak kabul edilir.
Ölümsüz doğum nedir?
Yaşam sınırındaki bir doğum, 20 ila 25 haftalık hamilelik veya gestasyon arasında veya yaşayabilirlik sınırında meydana gelen bir doğumdur. 20 ila 25 haftalık gebelik yaşı, fetal canlılığın en erken noktasını içerdiğinden, bu doğumlarla ilişkili daha fazla komplikasyon, daha fazla potansiyel kısa ve uzun vadeli sağlık riskleri ve yaşam sınırındaki bir bebeğin hayatta kalmasına yardımcı olmak için daha fazla müdahale gerekecektir.
Burada, genellikle 37. gebelik haftasından önce gerçekleşen doğum olarak tanımlanan erken doğumla bazı örtüşmeler vardır. Pek çok prematüre bebeğin hayatta kalma şansı yüksek olsa da – bu, rahimde geçirdikleri her haftayla birlikte artar ve vadeye yaklaştıkça büyürler – yaşam sınırındaki bebekler için sonuçlar daha az kesindir.
Örneğin, 24 haftadan önce bebeklerin hayatta kalma oranı yüzde 50’dir, ancak yaklaşık bir ay sonra, 28 haftada doğan bebeklerin hayatta kalma oranı yüzde 80 ila 90’dır. Benzer şekilde, bebeğinizin gebelik açısından konuşma yaşı büyüdükçe, uzun vadeli sağlık etkileri olasılığı azalır; 24 haftadan önce doğan bebeklerin yaklaşık yüzde 40’ı, 28 haftada doğan bebeklerin yüzde 10’una kıyasla uzun vadeli sağlık etkilerine sahiptir.
Bebeğimin rahim dışında hayatta kalıp kalamayacağını tahmin etmek için yapabileceğim bir şey var mı?
Bebeğiniz doğum tarihine ne kadar yaklaşırsa, uzun vadede hayatta kalma ve sağlıklı olma şansı o kadar iyi olur. Bebeğiniz 26 haftaya ulaştığında, ciddi sonuçlar olmadan hayatta kalma şansları önemli ölçüde artar.
26 haftadan önce, bebeğinizin hayatta kalma şansını etkileyen ve çok erken doğarlarsa uzun süreli sağlık sorunları olan birçok faktör vardır. Bunlar şunları içerir:
- Anne yaşı ve sağlığı
- Down sendromu gibi genetik bir anormalliğe sahip olmak
- Preeklampsi veya plasental abrupsiyon gibi komplikasyonların olması
- Bebeğinizin cinsiyeti (kız bebeklerin hayatta kalma oranı erkeklere göre daha yüksektir)
- Bebeğinizin tek veya çoklu olması (tek bebeklerin hayatta kalma oranı daha yüksektir)
- Bebeğinizin doğum ağırlığı