Bebekler Neden Hıçkırır? Nasıl Geçer?
  1. Anasayfa
  2. Bebek Sağlığı

Bebekler Neden Hıçkırır? Nasıl Geçer?

0

Bebekler neden hıçkırır? Yeni bir annenin hayatı, coşku ve korku arasında gidip gelir. Uğultulu bebek sesi içini ısıtır ama küçük bir hıçkırık tüm neşesini alıp götürür. Ancak konu hıçkırık olduğunda endişelerinizi bir kenara bırakmak en iyisidir.

Hıçkırık bebekler için tamamen normal ve normaldir. Bebekler yetişkinlerden daha fazla hıçkırık tutar. Hatta bebekler anne karnındayken bile hıçkırabilir.

Yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de hıçkırık bebeğin gelişmekte olan küçük diyaframının spazmlarından kaynaklanır. Hıçkırığın kesin sebebi bilimsel olarak henüz belirlenemedi ama bu spazmlara pek çok şey neden olabilir.

Bebeklerin hıçkırıklarına çoğunlukla çok fazla mama yemesi, çok hızlı yemesi veya çok fazla hava yutması neden olur. Bebeklerde hıçkırık mide sıcaklığındaki ani değişikliklerin sonucu da olabilir.

Yeni doğmuş bir bebeğin sindirim sistemi ve midesi henüz olgunlaşmamış olduğundan, özellikle beslendikten sonra hıçkırıklar meydana gelebilir. Bunun geçici olduğunu ve endişelenecek bir şey olmadığını bilmek de önemlidir.

Bebeğinizin yemek yeme düzeni değiştikçe, midesi ve sindirim sistemi ayak uydurmaya çalışacaktır. Bu, bebeğe hıçkırık olarak geri gelen bir durumdur.

Bebeklerde Hıçkırık Ne Kadar Sürer?

bebekler neden hıçkırır
bebekler neden hıçkırır

Özellikle yeni doğan bebeğe sahip olan kişiler, bebekler neden hıçkırır sorusunu merak etmektedir Dördüncü ayda bebek rahimdeyken hıçkırık başlayabilir. Hıçkırık doğumdan sonra da devam eder ve özellikle yaşamın ilk ayında sık görülür. Bebeklerde hıçkırıkların 1 yaşına kadar sürdüğü de bilinmektedir.

Midesini ve sindirim sistemini oturtmanız bebeğinizde hıçkırık oluşmasını önlemek için çok önemlidir. Bebeğiniz hıçkırık olduğunda onu emzirerek hıçkırığı önleyebilirsiniz. Bebeğiniz hala hıçkırıyorsa, onu kucağınızda dik tutmanız da etkili bir çözümdür.

Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer?

Kısa süreli hıçkırıklarda bebeğin kendisi bu durumla mücadele edebilir. Ancak ortalama 4 dakikadan uzun sürerse bebeğiniz rahatsız olabilir. Hıçkırıklarına kusma gibi sorunlar da eşlik ediyorsa bir uzmana görünmelisiniz.

Geçici hıçkırıklar birkaç basit kullanımla ortadan kaldırılabilir. Çözüm ararken bebeğinizin hıçkırıklarını düzenli olarak takip edebilirsiniz. Hıçkırıkların ne zaman geri döndüğü ve hıçkırığın süresi gibi verileri kaydedebilirsiniz.

Emzirme sırasında ve sonrasında tekrarlama, bebeğinizin emzirirken pozisyonunun değişmesine neden olabilir. Bebeğinizin beslenme pozisyonunun, beslenmenin zamanı ve şeklinin önemli olduğunun farkına varmak önemlidir.

Bebeklerde hıçkırığın geçmesi için aşağıdaki yer alan maddeleri uygulayabilirsiniz:

  • Bebeğinizin bulunduğu oda soğuksa sıcak bir ortama alabilirsiniz. Havanın soğuk olması hıçkırığı tetikleyen durumlardan biridir.
  • Bebeğinize emziğini verebilirsiniz. Emmesi diyaframı dengeleyerek hıçkırığa kesin çözüm olabilir.
  • Çok aç kalan bebekler hava yuttuğu için hıçkırabilir. Bebeğinize mamasını verebilir veya emzirebilirsiniz.
  • Bebeğinizi dik bir şekilde 15 dakika tutunuz. Eğer geçmezse belirli periyotlarda bunu tekrarlayınız.
  • Bebeğinizin sırtını sıvazlayarak gaz çıkarmasını sağlayın. Karnındaki gaz azaldığında bebeğin hıçkırığı geçebilir.
  • Bebeğinizin karnına hafifçe masaj yapın.
  • Hıçkırık takibini tutun. Örneğin, bir şey yedikten sonra mı hıçkırıyor? Bu gibi soruların cevabını bulduğunuzda hıçkırık geçebilir.
  • Son olarak bebeğinizi kucağınızda sallayabilirsiniz.

Öğrenince şok olacaksınız: bebeklerin karnı neden guruldar

Bebeklerin Hıçkırması Zararlı Mıdır?

bebeklerde hıçkırık nasıl geçer
bebeklerde hıçkırık nasıl geçer

Bebeklerde hıçkırığın nedenlerini doğru analiz etmek gerekir. Bunun için öncelikle bebekler neden hıçkırır sorusunun cevabını öğrenmelisiniz.

Hemen hemen tüm bebeklerde görülse de bazı durumlarda hıçkırık bir rahatsızlık belirtisi olarak kabul edilir. Hıçkırık aslında bebeklerde doğumdan önce oluşan bir reflekstir bu nedenle yeni doğanlarda durumun devam etmesi normaldir.

Bebeğin hıçkırması, bir bebeğin mide gelişiminin en önemli göstergesi olarak kabul edilir. Bebeğinizin hıçkırıklarıyla ilgili başka problemler görürseniz doktorunuza görünmeyi unutmayın.

Özellikle, bu hıçkırık durumu bebeğiniz 1 yaşını geçtikten sonra da devam ediyorsa ve aynı zamanda ruh hali değişimleri, uyku bozuklukları varsa profesyonel tavsiye almak gereklidir.

Bebeklerde Hıçkırık Sırasında Yapılmaması Gerekenler

  • Bebeğiniz 6 ay ve üzerinde değilse su içirerek hıçkırığın geçmesini beklemek bebeğe zarar verebilir.
  • Bebekleri korkutmak işe yaramayacaktır.
  • Bebeğin dilini çekmek batıl bir inançtır, ciddi sorunlara yol açabilir.
  • Bebeğinizi ters çevirmek gibi hayati sıkıntılara yol açacak hareketler yapmayın.
  • Bebeği zıplatmayın.
  • Bebeğinize limon suyu vermeyin.

Bebek Hıçkırırken Neden Kusar?

Hıçkırık, bir yaşın altındaki bebeklerde sık görülür. Bebekler beslendikten sonra hıçkırabilir ve kusabilirler. Bebekler genellikle doyduklarında küçük midelerindeki fazla sütü dışarı atmak için kusarlar.

Bebekler karınları doluyken de hıçkırık olabilirler. Bebeğiniz aynı anda hem hıçkırıyor hem de kusuyorsa, bu bebeğinizin reflü olduğunu gösteriyor olabilir.

Doktorunuz, bebeğiniz hıçkırdığında neden kustuğunu size söyleyebilir. Bu nedenle bebek en kısa zamanda bir doktor tarafından görülmelidir.

Bebeklerde reflü, yemek borusunun sonunda yer alan ve besinlerin mideye girmesini sağlayan kapakçık mekanizmasının henüz tam olarak gelişmemiş olmasından kaynaklanır.

Bu durumun belirtilerini şu şekilde anlayabilirsiniz:

  • Bulantı ve kusma
  • Aşırı huzursuzluk hali
  • Meme reddi
  • Beslenirken kendini geriye atma
  • İnatçı hıçkırıklar
  • Tekrarlayan öksürükler.

Eğer bebeğinizde hıçkırıkla birlikte bunları gözlemliyorsanız bebeğiniz reflü olabilir. En kısa zamanda bir doktora gidiniz.

Bebek Hıçkırırken Uyutulur Mu?

Bebeğiniz beslendikten sonra hıçkırırsa, bebeğinizi dik tutmanız iyi bir fikirdir. Bu, bebeğinizin midesinden hıçkırıklara neden olan havayı çeker. Bu yüzden belli periyotlarla en az 15 dakika bebeğinizi dik tutunuz.

Bebeğiniz hıçkırdığında onu dik tutmak, yatırıp uyutmaya çalışmaktan daha doğru ve güven verici bir davranıştır.

Bebeğiniz dik pozisyondayken gazını çıkarmak ve geğirmesini sağlamak için sırtını sıvazlamanız da önemlidir. Bebekler neden hıçkırır sorusunu araştırmanıza neden olan tüm çözüm yollarını sizler için sunduk.

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir