Bebeklerde formül mama alerjisi nedir neden olur?
  1. Anasayfa
  2. Bebek Sağlığı

Bebeklerde formül mama alerjisi nedir neden olur?

0

Bebeklerde mama alerjisi ve belirtileri

Bebeğiniz mama içtikten sonra sık sık kusarsa veya ishal olursa, çoğu mamada bulunan inek sütü proteinine alerjisi olabilir.

formül alerjiler tipik olarak bir süt alerjisinden kaynaklanır. Süt alerjisi, vücudun sütteki proteine ​​sanki savaşılması gereken yabancı bir istilacıymış gibi tepki verdiği atipik bir bağışıklık tepkisidir.

Süt alerjisi en yaygın olanıdır. gıda alerjisi çocuklarda. Aslında, 3 yaşın altındaki çocukların yüzde 2 ila 3’ü alerji belirtileri gösterir. Bununla birlikte, bebeğinizin süt alerjisi belirtileri olması, onların süte alerjisi olduğu anlamına gelmez. hoşgörüsüzlük veya genellikle aynı gastrointestinal sorunlara neden olan hassasiyet.

Bebeğinizin verdiğiniz formüle alerjisi olabileceğini düşünüyorsanız, bunu çocuk doktorunuzla görüşün. Bebeğinizin rahatsızlığına neyin neden olduğunu belirlemeye yardımcı olabilirler.

Bir süt alerjisi veya intoleransını yönetmek zor olabilir, ancak iyi haber şu ki çoğu bebek bunu yaklaşık 18 ay ila 2 yaşına kadar aşar.

Formül mama alerji belirtileri

Formüle karşı alerjik reaksiyonun en yaygın belirtilerinden bazılarının gastrointestinal olması şaşırtıcı değildir, örneğin:

  • Kusma
  • İshal
  • Dışkıda kan veya mukus
  • Alışılmadık derecede sert veya aşırı gevşek, sulu ve kötü kokulu kaka
  • Karın ağrısı

Sık tükürmek ve aşırı gazlılık süt alerjisi belirtileri de olabilir.

Yine de formül alerjisinin tüm belirtileri gastrointestinal değildir. Alerjinin diğer belirtileri şunlardır:

  • Kaşıntılı, sulu veya şişmiş gözler
  • Kronik burun tıkanıklığı
  • Burun akması
  • Öksürük

Çocuğunuz ayrıca ciltte kaşıntılı kabarık şişlikler geliştirebilir. kovanlar. Bu, genellikle alerjik reaksiyonun bir sonucu olarak ortaya çıkan bir tür deri döküntüsüdür. Kurdeşen vücudun herhangi bir yerinde görünebilir ve küçük noktalar, lekeler veya büyük şişlikler gibi görünebilir.

Formül alerjisi ile ortaya çıkabilecek diğer bir yaygın döküntü, egzama (atopik dermatit) ve kırmızı, kaşıntılı veya kuru cilde neden olabilir. Egzama bebeklerde yanaklarda ve kafa derisinde ortaya çıkma eğilimindedir, ancak vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir.

Bebeğinizin sürekli olarak huysuzlandığını veya ağladığını ve beslenmeye başladıktan kısa bir süre sonra bariz rahatsızlık belirtileri olduğunu fark ederseniz, bebeğinizin doktoruyla konuşun. Süt alerjisi olan bebekler, ilk kez inek sütü bazlı formülü içtikten sonra günler ila haftalar arasında herhangi bir yerde semptomlar gösterebilir.

Bazı durumlarda, şiddetli bir gıda alerjisi, adı verilen hayatı tehdit eden bir reaksiyona neden olabilir. anafilaksi.

Bebeğinizde aşağıdaki belirtilerden herhangi biri varsa, hemen 112’yi arayın veya acil servise gidin:

  • Maviye dönüyor
  • Hırıltı
  • Nefes almada zorluk
  • Yüz şişmesi (dudaklar veya dil dahil)

Süt alerjisi ile laktoz intoleransı arasındaki farkı söylemek zor olabilir, çünkü her iki durum da rahatsız edici gastrointestinal semptomlara neden olabilir. Herhangi bir endişeniz varsa, bebeğinizin çocuk doktoru ile konuşun. Bebeğinizin süt alerjisi, laktoz intoleransı veya başka bir sorunu olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilirler.

Laktoz intoleransı, öncelikle vücudun sütteki laktozu uygun şekilde sindirmek için yeterli laktaz enzimi üretmediği bir sindirim sorunudur. Laktoz intoleransı bebeklerde ishale, şişkinliğe ve gaza neden olabilir, ancak genellikle tehlikeli değildir. Yetişkinlerde çocuklardan daha yaygındır: Çocuğunuzda bu durum varsa, muhtemelen en az 3 yaşına gelene kadar belirti göstermeye başlamaz.

Bebeğinizin formül mama alerjisi varsa ne yapmalısınız?

İlk olarak, reaksiyona başka bir şeyin neden olmadığından emin olmak için çocuğunuzun doktoruna danışın. Diğer olasılıkları ekarte ettikten sonra, hipoalerjenik (hidrolize) bir formül veya alerjik reaksiyonları önlemek için işlenmiş amino asit bazlı bir formül önerebilirler.

Doktorunuz büyük olasılıkla bir ben formülüm – soya da oldukça alerjik bir besindir, bu nedenle bebeğinizin süte alerjisi varsa soyaya da alerjisi olabilir. Aslında, inek sütü alerjisi olan bebeklerin yaklaşık yüzde 8 ila 14’ü de soyaya tepki gösterecektir. Soya formülüne geçmeden önce bebeğinizin doktoruna danışın.

Bebeğinizin doktoru, yanlışlıkla bir süt ürünü alması ve buna şiddetli reaksiyon göstermesi durumunda, bebeğiniz için epinefrin oto-enjektörlerinin hazır bulundurulmasını da önerebilir.

 

Bir kutudan toz formülü kaşıkla alan bir kişi

Merhaba! Anne, bebek ve çocuk gelişimi konusundaki merakımı paylaşan bir yazarım. Deneyimimle içerikler üreterek, ebeveynlere kılavuzluk etmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Keşfedin, öğrenin ve birlikte büyüyelim! 🌱✨

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir